back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: ΕΕ και Ουκρανία πιο κοντά από ποτέ

Διαβάστε επίσης

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και ενός κόσμου ξεδιάντροπης επιθετικότητας» τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη».

Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «άντρες, γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν επειδή ένας ξένος ηγέτης αποφάσισε ότι η χώρα τους, η Ουκρανία, δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μια Ένωση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία. Οι λαοί της Ευρώπης διαδηλώνουν μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ένωσή μας.

Πολλοί από αυτούς έχουν ανοίξει τα σπίτια τους στους Ουκρανούς που φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν». Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Η Ευρώπη θα είναι εκεί για αυτούς, όχι μόνο αυτές τις πρώτες μέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Γι’ αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να τους παρέχει μια ασφαλή κατάσταση και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία» επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ταχύτητα με την οποία η ΕΕ υιοθέτησε κυρώσεις «ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της και τη διεφθαρμένη ελίτ της».

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας» τόνισε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και το Κρεμλίνο και στάθηκε στα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με το διατραπεζικό σύστημα SWIFT και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Δεύτερον, στοχεύουμε σε σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

• Καθιστούμε αδύνατο για τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της,

• να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της,

• και να έχει πρόσβαση σε πολλές σημαντικές τεχνολογίες» είπε. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη και το μπλόκο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik και τις θυγατρικές τους.

«Πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων μας ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Ρωσίας.

Κάθε ένα από αυτά τα βήματα έχει γίνει σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αλλά και π.χ. Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αν ο Πούτιν επιδίωκε να διχάσει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ,και να σπάσει τη διεθνή κοινότητα, έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο» είπε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο κόστος των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

« Πιστεύω ότι οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη σκληρή επιθετικότητα. Ναι, η προστασία της ελευθερίας μας έχει ένα τίμημα.

Αλλά αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Και αυτό είναι ένα κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Γιατί η ελευθερία είναι ανεκτίμητη» τόνισε.

Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε τόσο πολύ σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε σε άλλους παγκόσμιους προμηθευτές».

«Μακροπρόθεσμα είναι η αλλαγή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, που θα μας κάνει πραγματικά ανεξάρτητους» είπε.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η άμυνα έχει εξελιχθεί περισσότερο τις τελευταίες έξι ημέρες σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υποσχεθεί παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Ένωσή μας για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να αγοράσει και να παραδώσει όπλα σε μια χώρα που δέχεται επίθεση. 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «αυτή η κρίση αλλάζει την Ευρώπη.

Αλλά και η Ρωσία έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Οι ενέργειες του Κρεμλίνου βλάπτουν σοβαρά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και του λαού της».

«Υπάρχει μια άλλη Ρωσία εκτός από τα τανκς του Πούτιν. Απλώνουμε το χέρι της φιλίας μας σε αυτή την άλλη Ρωσία» σημείωσε.

Τόνισε ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός είναι πραγματική έμπνευση». «Όταν μιλήσαμε για τελευταία φορά, μου είπε ξανά για το όνειρο των ανθρώπων του να ενταχθούν στην Ένωσή μας. Σήμερα η ΕΕ και η Ουκρανία είναι ήδη πιο κοντά από ποτέ. Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά. Πρέπει να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Και πρέπει να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα. Αλλά είμαι σίγουρη. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι ένας λαός που στέκεται τόσο γενναία για τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια». ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα