back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε. Μακρόν: Η ΕΕ οδηγείται σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας και άμυνας – Νέο πακέτο στήριξης

Διαβάστε επίσης

 

Ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής συνοχής  που θα απαντήσει σε όλες τις δυσκολίες  που αναμένουν την ΕΕ λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, καθώς και μία «αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα» προανήγγειλε ο γαλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος ηγέτης επεσήμανε πως στην άτυπη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Μαρτίου, θα θέσει ως προεδρεύων στην ΕΕ την  ατζέντα για τον μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία «πιο ανεξάρτητη, πιο κυρίαρχη» οικονομική και ενεργειακή δύναμη καθώς και δύναμη ειρήνης: «Πρέπει να προωθήσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο» δήλωσε. «Θα υπερασπιστώ μία στρατηγική ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας» πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τους άλλους για να μας υπερασπιστούν. Η ευρωπαϊκή μας άμυνα πρέπει να εισέλθει σε μια νέα φάση». «Αυτά τα γεγονότα δεν θα έχουν μόνο άμεσες συνέπειες, είναι σημάδι μιας αλλαγής εποχής. Ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία της ιστορίας μας, είναι εδώ κάτω από τα μάτια μας. Η ίδια η δημοκρατία αμφισβητείται κάτω από τα μάτια μας» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» και πως ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει σε επαφή και θα παραμείνει σε επαφή «όσο μπορεί και όσο είναι απαραίτητο» με τον Πούτιν προκειμένου να «αποτρέψει την κλιμάκωση της διαμάχης».

Καθώς η ΕΕ ξετυλίγει το πακέτο διάσωσής της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορoνοϊού, η εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οδηγεί τις Βρυξέλλες στην εκπόνηση  μιας νέας σειράς  μέτρων οικονομικής στήριξης, ενα νεο

Η στιγμή ειναι ιστορική . Καθώς η ΕΕ ξετυλίγει το πακέτο διάσωσής της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορoνοϊού, η εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οδηγεί τις Βρυξέλλες στην εκπόνηση  μιας νέας σειράς  μέτρων οικονομικής στήριξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά , σημειώνει το Politico μεταφέροντας τις δηλώσεις πέντε αξιωματούχων  και διπλωματών της ΕΕ ,  επιλογές για να προστατεύσει την οικονομία της από την ανάδραση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και πιθανών αντίμετρων από το Κρεμλίνο.

Το πακέτο, το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί  την επόμενη κιόλας εβδομάδα, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, είναι ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, οι πρώτες συνομιλίες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να περιλάβει επαναπροσδιορισμό υφιστάμενων δανείων, νέα μόχλευση για άντληση χρημάτων  σε περίπτωση εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και νέες οδηγίες για την ταχεία έγκριση των κρατικών επιδοτήσεων.

«Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει ένα σύνολο μέτρων για τα οποία έχουμε συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκρετ Βεστάγκερ  τα οποία μπορούν να σχετίζονται είτε με κρατικές ενισχύσεις είτε με δάνεια για εταιρείες. Πρέπει να στοχεύουν κατά προτεραιότητα τις πιο εύθραυστες εταιρείες, τις εταιρείες έντασης φυσικού αερίου και τις εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό είναι το πλαίσιο που ορίζουμε και πρέπει να επικυρωθεί”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ Bruno την Τετάρτη, μετά από διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας, μια από τις χώρες που θα πληγούν σοβαρά εάν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες αερίου, είπε στους  Ιταλούς γερουσιαστές την Τρίτη ότι «ο πόλεμος θα έχει συνέπειες στην τιμή της ενέργειας, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με νέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και οικογενειών. Είναι σκόπιμο να τους διευκολύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποφευχθούν υπερβολικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη».

Αλλος διπλωμάτης της ΕΕ ήταν ακόμη πιο σαφής σχολιαζει το Politico: “Η Επιτροπή προχωρά για άλλη μια φορά. Φυσικά, πρέπει όλοι να εξετάσουμε προσεκτικά τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης. Αλλά για κάποιο καιρό ακόμη, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξακολουθούν να επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από το ταμείο ανάκαμψης. Αυτά τα πρόσθετα δισεκατομμύρια θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση παίρνει λάθος τροπή: Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι επειγόντως να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί το κράτος της και να διατηρήσει την οικονομική της βάση — και όχι για να ψάξουμε για κάποια επιπλέον χρήματα από την ΕΕ». Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν επικείμενα μέτρα.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα