back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΕΦΚΑ: Άτυπη παράταση σε 10.000 συνταξιούχους για να υποβάλλουν χειρόγραφη δήλωση σχετικά με την απασχόληση τους

Διαβάστε επίσης

Άτυπη παράταση για ολόκληρο τον Μάρτιο παρέχει ο ΕΦΚΑ στους περίπου 10.000 συνταξιούχους προ του Μαϊου του 2016, οι οποίοι εργάζονται, προκειμένου να μεταβούν στις κατά τόπους υπηρεσίες του ταμείου και να υποβάλλουν χειρόγραφη δήλωση σχετικά με την απασχόληση τους.

Θα ακολουθήσει η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων.

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν υποβάλλουν την απαιτούμενη δήλωση, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατο πρόστιμο, ίσο με τις συντάξεις 12 μηνών.

Παράλληλα από την 1η Μαρτίου, άλλαξε το καθεστώς των περικοπών που θα εφαρμοστεί για την συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων-εργαζόμενων.

Ειδικότερα, το νέο καθεστώς για τους χιλιάδες συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, αφορά την περικοπή της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής) σε ποσοστό 30%, από το πρώτο ευρώ.

Το μέτρο αυτό, εφαρμόζεται ήδη για όσους έχουν βγει στη σύνταξη, μετά την έναρξη εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), δηλαδή μετά την 13η Μαΐου 2016.

Επίσης, ισχύει και για όσους, αν και πιο «παλαιοί» συνταξιούχοι, εντούτοις ξεκίνησαν εργασία, από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Από την 1η Μαρτίου, το νέο καθεστώς καταλαμβάνει και τους προ του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχους για τους οποίους υπήρχε πρόβλεψη περικοπής της σύνταξής κατά 70%, αλλά για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα