back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λαβρόφ: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχισθεί μέχρι τέλους

Διαβάστε επίσης

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ανάπτυξη των Δυτικών δυνάμεων στα σύνορά μας ούτε ενός αντιρωσικού κράτους σαν την Ουκρανία, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη στον διεθνή Τύπο από τη Μόσχα.

«Η λεγόμενη γραμμή άμυνας της Δύσης ερχόταν όλο και πιο κοντά στη Ρωσία και έχει φτάσει πλέον υπερβολικά κοντά. Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονταν με προφανή στόχο τη Ρωσία. Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση, ούτε την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενός αντι-ρωσικού κράτους στην Ουκρανία, όπως άρχισε επί [Πέταρ] Ποροσένκο και συνεχίζεται επί Ζελένσκι», είπε ο κ. Λαβρόφ, που αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον «πρώτο Εβραίο πρόεδρο» στη χώρα.

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν και είμαστε ανοικτοί σε αυτές», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Απευθύνομαι στο διπλωματικό ταλέντο της Δύσης».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ  κατηγόρησε το Κίεβο για χρονοτριβή λέγοντας ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, παίρνοντας εντολές από τους Αμερικανούς», ενω για τις ΗΠΑ δήλωσε ότι  «επιβάλλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της περιοχής».

«Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη, όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων», είπε  ο Λαβρόφ, καλώντας τους «φίλους μας από τη Δύση να ηρεμήσουν. Διαπραγμάτευση θα γίνει, αλλά σε ισότιμη βάση. Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι ελάχιστες».

«Η κατάσταση μού θυμίζει το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού, και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και ανέφερε ότι πυρηνικός πόλεμος «είναι στα μυαλά της Δύσης, όχι των Ρώσων».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ  υποστήριξε ότι κάποιοι ξένοι ηγέτες προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και επισήμανε ότι τα περί πυρηνικού πολέμου δεν αναφέρονται από τη Ρωσία.

“Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι πυρηνικός, αλλά σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό είναι στο μυαλό των δυτικών πολιτικών και όχι των Ρώσων”, είπε. Η Ρωσία δεν κάνει σκέψεις για πυρηνικό πόλεμο, διευκρίνισε.

Ο Λαβρόφ επισήμανε πρόσφατες δηλώσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Ελίζαμπεθ Τρας αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρονταν στην πυρηνική αποτροπή και στον κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία.

“Αν κάποιοι απεργάζονται ένα σχέδιο αληθινού πολέμου εναντίον μας, και θεωρώ ότι απεργάζονται, πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά”, είπε και διαβεβαίωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε κανένα είδος προβοκάτσιας να μας αποσταθεροποιήσει” και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει “μέχρι τέλους” την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Μόσχα θεωρεί τις κυρώσεις της Δύσης “φόρο επί της ανεξαρτησίας” και είναι πεπεισμένη ότι έχει δίκιο στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να διατηρήσει υπεροχή και επισήμανε ότι, ενώ η Ρωσία έχει πολύ καλή θέληση, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τα συμφέροντά της.

Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας στοχεύει, μεταξύ άλλων, στο να διασφαλίσει ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διατηρήσει υποδομές που απειλούν τη Ρωσία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι πλήττουν περιοχές αμάχων, αλλά ο Λαβρόφ σχολίασε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αυστηρές εντολές να χρησιμοποιούν υψηλής ακρίβειας όπλα και να καταστρέφουν στρατιωτικές υποδομές.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι ο όρος “παράπλευρες απώλειες” χρησιμοποιείται από την εποχή των δυτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Η Ρωσία δεν αισθάνεται πολιτικά απομονωμένη και το ερώτημα για το πώς ζει η Ουκρανία θα πρέπει να απαντηθεί από τον λαό της, κατέληξε ο Λαβρόφ.

Χωρίς να αναφέρει αποδείξεις, ο ρώσος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για πληροφορίες της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να χάσουν τον έλεγχο αυτού που περιέγραψε ως εργαστήρια χημικών και βιολογικών δοκιμών στην Ουκρανία κατηγορώντας μάλιστα τη Βρετανία ότι κατασκευάζει εκεί στρατιωτικές βάσεις.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι «ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

«Οι πραγματικοί δολοφόνοι στην Ουκρανία είναι οι νεοναζί», λέει ο Λαβρόφ

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλου, πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα «ψέματα της Ρωσίας» αναφορικά με τους αμάχους που σκοτώνονται από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».

Φον ντερ Λάιεν : Η ΕΕ θα λάβει και άλλα μέτρα εναντίον της Ρωσίας αν επιδεινωθεί η κατάσταση επί του πεδίο

Η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, αν η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία επιδεινωθεί, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξάλλου η Ένωση προετοιμάζεται για την περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα, μεταξύ άλλων διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας ενέργειας.

“Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των γειτόνων του”, επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

“Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρότερη από ποτέ”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα