back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νύχτα-κόλαση στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις ενώ ηχούν σειρήνες της αεράμυνας – Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα (Συνεχής ενημέρωση)

Διαβάστε επίσης

Επιστρέφουν στο τραπέζι των συνομιλιών Μόσχα και Κίεβο τελικά αύριο σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. Την ίδια ώρα η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά Χάρκοβο και Κίεβο. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Χερσώνα γεγονός που διαψεύδουν οι αρχές της πόλης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προκάλεσε εκ νέου τη Δύση δηλώνοντας ότι εάν διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα και θα είναι καταστροφικός.

05:30 Ουκρανία: Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα

Ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter.

«Για πολλά εκατομμύρια άλλους μέσα στην Ουκρανία είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός.

04:38 Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι ο στρατός της Ρωσίας πήρε τη Χερσώνα

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

04:22 Εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

04:05 Οι ΗΠΑ θα μειώσουν δραστικά την κατανάλωση πετρελαίου από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Νταλίπ Σινγκ.

«Εξετάζουμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνολική προσφορά» αμείωτη, είπε ο κ. Σινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

03:26 Η Γερμανία κατέσχεσε γιοτ του ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλίσα Ουσμάνοφ

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση πολυτελούς θαλαμηγού, αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλίσερ Ουσμάνοφ, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε στην ηλεκτρονική του έκδοση το αμερικανικό περιοδικό Forbes, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον ναυτιλιακό τομέα.

Η θαλαμηγός Dilbar, μήκους 156 μέτρων, κατασχέθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου, κατά τις πληροφορίες του Φορμπς.

Το πλοίο, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen, βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Blohm + Voss, σημείωσε το αμερικανικό περιοδικό προσθέτοντας ότι οι γερμανικές αρχές δέσμευσαν το περιουσιακό στοιχείο του κ. Ουσμάνοφ και ότι οι εργαζόμενοι στη θαλαμηγό δεν προσήλθαν χθες Τετάρτη.

Δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια κάποιος εκπρόσωπος ούτε στη γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων ούτε στο ναυπηγείο Blohm + Voss. Το Φορμπς ανέφερε ότι εκπρόσωποι του ρώσου επιχειρηματία δεν απάντησαν όταν τους ζήτησε να σχολιάσουν το γεγονός.

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στον ρώσο μεγιστάνα του τομέα της μεταλλουργίας και άλλες 25 εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Τουλάχιστον πέντε θαλαμηγοί ρώσων δισεκατομμυριούχων ήταν αγκυροβολημένες ή έπλεαν χθες Τετάρτη στις Μαλδίβες, νησιωτική χώρα του Ινδικού που δεν έχει συνάψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, κατά δεδομένα εξειδικευμένων εταιρειών που καταγράφουν τη γεωγραφική θέση πλοίων.

02:42 Ο Τζο Μπάιντεν βλέπει «παγκόσμια ενότητα άνευ προηγουμένου» στην απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Τετάρτη ότι η έγκριση νωρίτερα από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του ψηφίσματος που καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή των ενόπλων δυνάμεών της στην Ουκρανία «δείχνει πόσο μεγάλη είναι η έκταση της παγκόσμιας αγανάκτησης για την φρικιαστική επίθεση της Ρωσίας εναντίον μιας κυρίαρχης γειτονικής χώρας και άνευ προηγουμένου παγκόσμια ενότητα».

02:13 Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκφράζει ικανοποίηση διότι «ματαιώθηκαν» τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

01:45 Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοινώνει την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως των 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

01:20 Η Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στη Χαρκίβ

Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

01:00 Η Παγκόσμια Τράπεζα διακόπτει όλα τα προγράμματα σε Ρωσία και Λευκορωσία με άμεση ισχύ

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι διέκοψε όλα τα προγράμματά της σε Ρωσία και Λευκορωσία με άμεση ισχύ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις «εχθροπραξίες κατά του λαού της Ουκρανίας».

Σε ανακοίνωση Τύπου επισημαίνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε εγκρίνει νέα δάνεια ή επενδύσεις στη Ρωσία από το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ακόμη η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει ότι δεν είχε εγκρίνει νέο δανεισμό της Λευκορωσίας από τα μέσα του 2020, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ μετά τις προεδρικές εκλογές στις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

00:30 Περισσότερα από 50.000 άτομα διαδήλωσαν στο Μόναχο κατά της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στο Μόναχο κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Σταματήστε αμέσως αυτόν τον τρελό πόλεμο», κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Δήμαρχος της πόλης, Ντίτερ Ράιτερ.

Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ξεπέρασε κατά πολύ το αναμενόμενο, καθώς είχαν δηλωθεί μόνο 5.000 συμμετοχές, ενώ τη διαδήλωση, η οποία εξελίχθηκε ειρηνικά, περιφρούρησαν 500 αστυνομικοί.

Πολλοί διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, γαλάζιο και κίτρινο και κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του πολέμου και του ρώσου προέδρου. «Σταματήστε τον Πούτιν», «Προστατέψτε την Ουκρανία», «Αφήστε την ειρήνη να κερδίσει», ήταν κάποια από αυτά.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι τα εγγόνια μου θα με ρωτούσαν αν θα έρθουν τα τανκς στο Μόναχο», δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης, ενώ ο Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε έναν τέτοιο απρόκλητο πόλεμο στην Ευρώπη». «Δε θέλουμε ποτέ ξανά να βρεθούμε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε η πρόεδρος του βαυαρικού κοινοβουλίου, Ίλζε Άιγνκερ.

Τον λόγο έλαβε και ο πρόξενος της Ουκρανίας στο Μόναχο Γιαρμίλκο Γιούρι, ο οποίος έκανε λόγο για πόλεμο εναντίον και αμάχων στη χώρα του και κάλεσε όλους να βοηθήσουν στην απομόνωση της Ρωσίας. «Το τίμημα του πολέμου θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο ώστε να καταθέσουν τα όπλα. Βοηθήστε μας να πολεμήσουμε. Πιστέψτε στη γενναιότητά μας και ενισχύστε μας», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους Γερμανούς.

23:56 Ρώσοι στρατιώτες στους δρόμους της Χερσώνας – Δραματική έκκληση του δημάρχου 

Ο δήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε απόψε ότι ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

23:27 Συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που αναχαιτίστηκε προκάλεσαν την έκρηξη κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Επισημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη.

Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

22:23 Πλήθος κόσμου βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου την ώρα της έκρηξης

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου — ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα — έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

21:04 Ισχυρή έκρηξη κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

20:49 Οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών στο Κίεβο, δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχος 

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Παρατηρήσαμε, όπως σίγουρα όλοι έχετε παρατηρήσει, μια αύξηση εκτόξευσης πυραύλων, χρήσης πυροβολικού που στοχεύουν την πόλη και αυτή την (αυξάνουσα) επιθετικότητα όσον αφορά μόνο τον οπλισμό που μεταφέρουν στην πόλη», ο αξιωματούχος είπε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι 450 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί εναντίον ουκρανικών στόχων τις τελευταίες επτά ημέρες από τις ρωσικές δυνάμεις.

19:55 Το κομβόι με τους Έλληνες πολίτες που αποχώρησε από τη Μαριούπολη το πρωί μόλις έφθασε με ασφάλεια στην πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται πως αναχώρησαν οδικώς, με ίδια μέσα, από τη Μαριούπολη σήμερα το πρωί μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο για έξοδο προς τα Δυτικά της Ουκρανίας.

19:43 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «απαιτεί» με συντριπτική πλειοψηφία από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα που «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία με 141 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 5 κατά και 35 να δηλώνουν αποχή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, από τα 193 μέλη.

19.33 TASS: Η Γεωργία σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην ΕΕ

Η γεωργιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

19.23  Νεκροί 498 Ρώσοι στρατιώτες σύμφωνα με το RIA

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.597 έχουν τραυματιστεί έως τώρα από τις επιχειρήσεις στην ουκρανική επικράτεια.

19.14 ΤΑSS: Αύριο η συνέχεια των συνομιλιών

Την Πέμπτη αναμένεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

19.10 Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες 

Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συγκάλεσε την ερχόμενη Παρασκευή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

19.01 Η Μόσχα επιμένει στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας 

Σύμφωνα με το Reuters ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως στόχος της Μόσχας παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αλλά οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν τους ηγέτες τους.

18.56 Η ουκρανική Βουλή ετοιμάζει νομοσχέδιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας 

Η αρμόδια επιτροπή της ουκρανικής Βουλής σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εκπονούν νομοσχέδιο για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην επικράτεια της Ουκρανίας, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Βουλής που αναρτήθηκε στο Telegram.

18.53 Μπάιντεν: Τίποτα δεν αποκλείεται σχετικά με την απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι όταν ρωτήθηκε για το εάν οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

18.41 Τριάντα έξι νεκροί στη Χερσώνα σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές

Τριάντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών, ένας 14χρονος, έπειτα από ρωσική επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών Αρχών της Χερσώνας, την οποία επικαλούνται γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

18.36 Μεγάλη ανησυχία ΠΟΥ για τις επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις

«Ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές για επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκληση του για τη δημιουργία διαδρόμων για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως της μεταφοράς οξυγόνου, τα αποθέματα του οποίου στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά.

18.26 TASS: H Γεωργία θα καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Η γεωργιανή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 3 Μαρτίου, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

18.16 Τα κράτη της Βαλτικής ενδέχεται να «κλείσουν» τα λιμάνια τους στα ρωσικά πλοία αν αργήσει η απόφαση της ΕΕ

Τα τρία κράτη της Βαλτικής ενδέχεται να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους, αν κωλυσιεργήσει μια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Ινγκρίντα Σιμονίτε σε συνέντευξη Τύπου.

18.10 Καταδικάζει με ψήφισμα τη ρωσική εισβολή το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας 

Απερίφραστα καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με ψήφισμα του και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκοσμίων ανθρωπιστικών αξιών».

18.00 Ουκρανός ΥΦΥΠΕΞ: Δεχόμαστε μια απάνθρωπη επίθεση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας καταχειροκροτήθηκε μετά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την οποία ολοκλήρωσε λέγοντας: «Δεχόμαστε μια απάνθρωπη επίθεση».

17.39 Επικοινωνία Ζελένσκι – Μισέλ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει νεότερα σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ε.Ε., μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

17.27 Από τα ξημερώματα της Πέμπτης η απαγόρευση των ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ανακοίνωσαν ότι από την Πέμπτη 4.00 π.μ (ώρα Ελλάδας) τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση πτήσεων ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Η απαγόρευση περιλαμβάνει πτήσεις μεταφοράς επιβατών και φορτίων.

17.14 Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπένετ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, είχε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

16.55 Τζόνσον: Η Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπορεί να θεωρηθεί ύποπτη για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία λόγω των όπλων που χρησιμοποιεί εναντίον των αμάχων και κάλεσε τον ΟΗΕ να «απαιτήσει» τη ρωσική υποχώρηση.

16.39 Ο ουκρανικός στρατός καλεί τις μητέρες των Ρώσων αιχμαλώτων να τους παραλάβουν 

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει πιάσει δεκάδες αιχμαλώτους από την έναρξη της εισβολής στη χώρα από τη Μόσχα. «Λήφθηκε απόφαση να επιστραφούν οι αιχμάλωτοι Ρώσοι στρατιώτες στις μητέρες τους, αν έρθουν στην Ουκρανία, το Κίεβο για να τους παραλάβουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

16.20 Belta: Καθ’ οδόν η ρωσική αντιπροσωπεία για την τοποθεσία των συνομιλιών

Η ρωσική αντιπροσωπεία βρίσκεται καθ’ οδόν για την τοποθεσία όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τους Ουκρανούς, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

16.02 Υπό ρωσικό έλεγχο η περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

15.50 Η Ουκρανία ζήτησε από τον Πάπα να μιλήσει με τον Πούτιν για τους αμάχους

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

15.38 Τιμές ρεκόρ σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και αλουμίνιο

Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, τιμή-ρεκόρ από το 2013, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, αλλά συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%. Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ, και η τιμή του βρετανικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.

15.20 Επιβεβαιώνει Ουκρανός αξιωματούχος τον νέο γύρο συνομιλιών

Ουκρανός αξιωματούχος μιλώντας στο CNN, είπε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ αναμένεται οι αντιπροσωπείες να έχουν την ίδια σύνθεση.

15.10 Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ρωσικά μαχητικά Su-35 και έχασαν ένα MiG-29

Η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή του Κιέβου τη νύχτα της 1ης Μαρτίου κατέρριψε δύο ρωσικά μαχητικά Su-35, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο ανακοίνωση της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας που αναρτήθηκε στο Facebook.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αερομαχία οι ένοπλες δυνάμεις έχασαν ένα αεροσκάφος MiG-29 και γίνονται προσπάθειες να εντοπισθεί ο πιλότος.

14.54 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αλλά όχι να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

14.49 Κίεβο: Πάνω από 2.000 νεκροί

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.000.

14.44 Ο χάρτης των βομβαρδισμών από το Γαλλικό πρακτορείο 

Με ένα γράφημα το Γαλλικό Πρακτορείο, απεικονίζει το επίκεντρο των επιθέσεων. Όπως φαίνεται σε αυτό η Ρωσία μετατοπίζει τους στόχους της στο κέντρο του Χάρκοβου.

14.26 TASS: Επιστρέφουν στο τραπέζι των συνομιλιών Μόσχα και Κίεβο

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

14.19 Συνεχίζεται η εκκένωση Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Σε εξέλιξη η εκκένωση μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου και Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη. Η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα.

14.09 Η ΕΕ απέκλεισε 7 ρωσικές τράπεζες από το SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

14.00 Ρωσικά ΜΜΕ: Συμφωνία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων εντός της ημέρας

Εντός της ημέρας ο νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

13.56 Η Σουηδία στέλνει ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και εξοπλισμό στην Ουκρανία

Η Σουηδία θα στείλει ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και εξοπλισμό στην Ουκρανία ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα της ΕΕ για βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδή υπουργός Υγείας.

13.44 Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

13.33 Λαβρόφ: Ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, είπε ότι εάν ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα περιελάμβανε χρήση πυρηνικών όπλων και θα ήταν καταστρεπτικός.

13.20 Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

13.18 Λαβρόφ: Ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν πυρηνικός και ολέθριος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, είπε ότι εάν ξεσπάσει ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, θα περιελάμβανε χρήση πυρηνικών όπλων και θα ήταν καταστρεπτικός.

13.11 Τέσσερις ακόμη νεκροί στο Χάρκοβο, λένε οι τοπικές αρχές

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ρωσικές εναέριες επιδρομές και επιθέσεις με πυραύλους όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέκοβ.

12.49 Κρεμλίνο: Έτοιμη η Ρωσία για περισσότερες συνομιλίες

«Σήμερα γύρω στις αρχές της βραδιάς, η αντιπροσωπεία μας θα βρίσκεται εκεί, θα περιμένουμε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ελπίζει» πως αυτοί θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής τους.

12.40 Έκκληση Ναβάλνι για καθημερινές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τον κόσμο να βγαίνει έξω και να διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο κάθε μέρα στις 19:00 και τα Σαββατοκύριακα στις 14:00. Στις κεντρικές πλατείες των πόλεών σας, όπου και αν βρίσκεστε», έγραψε η εκπρόσωπος του Kira Yarmysh.

12:36 Χάρκοβο: Οι Ρώσοι πλήττουν κατοικημένες περιοχές

Ο Δήμαρχος της πόλης Χάρκοβο τόνισε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πλήττουν αυτήν την ώρα κατοικημένες περιοχές.

12.20 Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις ολοένα και πιο κοντά στο Κίεβο

Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων αυξάνεται και πλησιάζει όλο και περισσότερο τα όρια της πόλης.

12.11 Διάγγελμα Μακρόν στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό θα απευθύνει στις 21:00 ώρα Ελλάδας ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, θα αναφερθεί στο ουκρανικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 ώρα Ελλάδος το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία γεγονός που διαψεύδουν οι αρχές της πόλης.

«Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις 08:43 ώρα Ελλάδος, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. “Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε”, σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook. «Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα», συνέχισε. Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

12.00 ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης. Αν έχει πέσει όντως η πόλη της Χερσώνας, τότε θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταληφθεί από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έως τώρα, σχολιάζει το BBC.

Από τα ξημερώματα αερομεταφερόμενα στρατεύματα εισέβαλαν στο Χάρκοβο και σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό επιτέθηκαν σε νοσοκομείο. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ρωσικό «σφυροκόπημα» στο Κίεβο, ενώ την ίδια ώρα συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης σε βομβαρδισμένα κτίρια.

 

Χθες τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν  όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ από ρωσικό πύραυλο Κρουζ, που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση.

 

11.30 Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη Μαριούπολη

Δραματική είναι η κατάσταση στην Μαριούπολη η οποία αποτελεί στόχο ρωσικών σφοδρών  βομβαρδισμών με αποτέλεσμα οι αρχές να μην είναι σε θέση να απομακρύνουν τους τραυματίες.

“Πολεμάμε, δεν έχουμε σταματήσει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας”, δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, περισσότεροι από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιδρομές.

11.15 Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω του πολέμου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας οι οποίες βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι εξαγωγοί γεωργικών προϊόντων, όμως οι σοδειές στην Ουκρανία πλέον κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.

«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».

«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ο Φρικ.

Η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, εισάγει το περισσότερο σιτάρι που έχει ανάγκη είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία.

Οι άνθρωποι και στις δύο αυτές χώρες βασίζουν μεγάλο μέρος της διατροφής τους στο ψωμί, καθώς αυτό υπόκειται σε κρατικές επιδοτήσεις και κατά συνέπεια είναι ευρέως διαθέσιμο.

Ειδικοί στην Τυνησία τώρα προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αναζητούν άλλες πηγές εισαγωγής σιταριού, όπως η Ρουμανία και η Αργεντινή.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι εναλλακτικές πηγές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.

11.13 Η Airbus σταματάει την αποστολή ανταλλακτικών στη Ρωσία και μελετά τις επιλογές της για το κέντρο μηχανολογίας που διατηρεί στη Μόσχα

H Airbus ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να στέλνει ανταλλακτικά στη Ρωσία και να υποστηρίζει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, αλλά αναλύει αν το κέντρο μηχανολογίας, που διατηρεί στη Μόσχα, μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε τοπικούς πελάτες με δεδομένες τις δυτικές κυρώσεις.

«Η Airbus ανέστειλε τις υπηρεσίες παροχής υποστήριξης σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς και την προμήθεια ανταλλακτικών στη Ρωσία», ανέφερε εκπρόσωπος της Airbus σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Το Μηχανολογικό Κέντρο της Airbus στη Ρωσία (ECAR) ανέστειλε όλες τις επιχειρήσεις του ευθυγραμμιζόμενο με τις κυρώσεις», αναφέρεται επίσης στη δήλωση.

«Αναφορικά με τις υπηρεσίες μηχανολογίας που παρέχει το ECAR στους ρώσους πελάτες του, το ECAR αναλύει τις κυρώσεις ελέγχου εξαγωγών για να καθορίσει αν η δραστηριότητα αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων», ανέφερε η Airbus υπογραμμίζοντας ότι υπακούει σε όλους τους νόμους.

Το Μηχανολογικό Κέντρο της Airbus στη Ρωσία (Airbus Engineering Centre in Russia, ECAR) ιδρύθηκε το 2003 στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης ανάμεσα στις Airbus, Systema Invest και Kaskol και απασχολεί 200 Ρώσους μηχανικούς, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

 

11.11 Η πρόεδρος της Ταϊβάν θα δωρίσει τον μηνιαίο μισθό της ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τους ουκρανούς πρόσφυγες

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, δήλωσε σήμερα ότι τόσο η ίδια όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γουίλιαμ Λάι και ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-τσανγκ θα δωρίσουν ο καθένας από έναν μισθό τους ως ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ευρεία συμπάθεια προς τον ουκρανικό λαό στην Ταϊβάν, εξαιτίας της απειλής που το νησί λέει ότι αντιμετωπίζει από τον γιγαντιαίο γείτονά του, την Κίνα.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν δικό του έδαφος και έχει αυξήσει τις στρατιωτικές πιέσεις για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Τσάι, η κυβέρνηση της οποίας έστειλε αυτή την εβδομάδα την πρώτη παρτίδα βοήθειας με τη μορφή 27 τόνων ιατροφαρμακευτικών προμηθειών, είπε κατά τη συνεδρίαση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος ότι η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού έχει συγκινήσει τον κόσμο και τον λαό της Ταϊβάν.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”.

Οι παγκόσμιες δημοκρατικές δυνάμεις που στηρίζουν την Ουκρανία γίνονται ισχυρότερες, είπε η Τσάι.

“Ως μέλος των παγκόσμιων δημοκρατικών εταίρων η Ταϊβάν δεν είναι απούσα και στηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με έναν τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο άνοιξε η Ταϊβανέζικη Ένωση Αρωγής από Καταστροφές για δωρεές για την Ουκρανία, στον οποίον όπως ανακοίνωσε η Τσάι, η ίδια ο Λάι και ο Σου θα καταθέσουν ο καθένας τους από έναν μηνιαίο μισθό τους.

Πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση είπε στο Reuters ότι ο μηνιαίος μισθός της Τσάι ανέρχεται σε περίπου 12.850 ευρώ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι ζήτησε από την ντε φάκτο πρεσβεία του στη Βαρσοβία, από την πολωνική κυβέρνηση και από τις “καθορισμένες” μη κυβερνητικές οργανώσεις να βοηθήσουν στη διάθεση των χρημάτων ως βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην επιβολή δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας παρότι οι εμπορικές σχέσεις της με τη χώρα είναι ελάχιστες.

Η Ταϊβάν εξαιρείται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας των κινεζικών πιέσεων, αλλά φιλοδοξεί να δείξει ότι είναι ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά την διπλωματική απομόνωσή της.

11.06 Εξετάζεται η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία, εξαρτάται από την ατζέντα, σύμφωνα με το Κίεβο

Η διεξαγωγή περισσότερων συνομιλιών με τη Ρωσία τελεί υπό συζήτηση, δήλωσε σήμερα ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, στο Reuters, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια “ουσιαστική ατζέντα”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στην γειτονική της χώρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ποντόλιακ δήλωσε: “Τελεί υπό συζήτηση προς το παρόν. Χρειάζεται μια ουσιαστική ατζέντα”.

10.53 Η Ισπανία θα στείλει “επιθετικό στρατιωτικό υλικό” στην “ουκρανική αντίσταση

Η Ισπανία αποφάσισε να στείλει “επιθετικό στρατιωτικό υλικό” στην “ουκρανική αντίσταση”, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

“Καθώς βλέπω ότι υπάρχουν (πολιτικές) ομάδες που αμφισβητούν τη δέσμευση της κυβέρνησης” να συμμετάσχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, “θέλω να σας ανακοινώσω ότι η Ισπανία θα στείλει επιθετικό στρατιωτικό υλικό στην ουκρανική αντίσταση”, επεσήμανε ο Σάντσεθ.

10.41 Η Άγκυρα λέει πως, έπειτα από αίτημά της, η Μόσχα ματαίωσε την αποστολή πολεμικών σκαφών της στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και διατηρεί καλές σχέσεις με αμφότερες. Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που της επιτρέπει να περιορίζει τον διάπλου μερικών ρωσικών πολεμικών σκαφών. Από τη συνθήκη εξαιρούνται πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στη βάση τους.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μιλώντας αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο δίκτυο Haberturk πως η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών πριν ακόμη χαρακτηρίσει «πόλεμο», την Κυριακή, την εισβολή της Μόσχας, κάτι που της επιτρέπει νομικά να περιορίσει τις διελεύσεις βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.

«Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι τέσσερα από τα πλοία της θα διαπλεύσουν τα στενά στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Είπαμε στη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία είπε ότι τα πολεμικά σκάφη δεν θα διασχίσουν τα στενά».

«Κανένας δεν θα πρέπει να προσβληθεί απ’ αυτό, επειδή η Συνθήκη του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, έτσι θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε.

Το Ρόιτερς είχε μεταδώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία -δύο αντιτορπιλικά, μία φρεγάτα και ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών- περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα από τη Μεσόγειο. Δύο εξ αυτών, η φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, ζήτησαν να πραγματοποιήσουν τον διάπλου αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την εκτίμησή τους» για την κίνηση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε πως το Κίεβο «ευγνωμονεί» την Τουρκία επειδή εφαρμόζει «σχολαστικά» τη συνθήκη.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες, Τρίτη, ότι η Τουρκία δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχουν κάνει οι δυτικοί σύμμαχοί της.

Ενώ σφυρηλατεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία πουλάει επίσης μη επανδρωμένα αεροπλάνα στο Κίεβο και υπέγραψε μια συμφωνία για τη συμπαραγωγή ακόμη περισσότερων, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Αντιτίθεται επίσης στη ρωσική πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα πως η χώρα ετοιμάζεται να παραλάβει άλλο ένα φορτίο τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει το θυμό της Ρωσία.

10.22 Το Λονδίνο προβλέπει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάρβαρη

Η εισβολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάρβαρη, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας.

“Οποιος σκέφτεται λογικά δεν θα έκανε αυτό που κάνει (ο Πούτιν), επομένως θα δούμε…την αγριότητά του να αυξάνεται. Δεν γίνεται το δικό του, περικυκλώνει πόλεις, τις βομβαρδίζει αδίστακτα τη νύχτα…και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τις διαλύσει και θα κατευθυνθεί μέσα στις πόλεις”, δήλωσε ο βρετανός υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

10.20 Ο Λουκασένκο λέει ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα νότια και στα δυτικά σύνορα της χώρας

Η Λευκορωσία είπε σήμερα ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια σύνορά της καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία.

Ο λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

10.14 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στη χώρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα, έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών των μελών της, ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.

Για να υιοθετηθεί το σχέδιο της απόφασης, το οποίο προωθεί η ΕΕ σε συντονισμό με το Κίεβο, θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη στη διάρκεια μιας σπάνιας «έκτακτης συνεδρίασης» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας και ζητούν «τον τερματισμό των μαχών».

Η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα, η οποία έχει βασιστεί σε ένα κείμενο το οποίο απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του βέτο της Ρωσίας, «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», περιλαμβανομένων «των χωρικών της υδάτων».

Το κείμενο «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την προσφυγή σε βία εναντίον της Ουκρανίας» και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές της δυνάμεις», μια αναφορά που δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής συντάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και της ΕΕ και κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή.

«Όλοι Ουκρανοί»

Η Κολομβία απέρριψε «κάθε επιστροφή προς τα πίσω», προς τις «μεγάλες αυτοκρατορίες». «Είμαστε όλοι Ουκρανοί, είμαστε όλοι η Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά της η Τζαμάικα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός φαινόμενου ντόμινο, αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση «ποιος θα είναι ο επόμενος;», διερωτήθηκε η Αλβανία.

Ο αραβικός κόσμος τήρησε διακριτική στάση, με εξαίρεση το Κουβέιτ, στόχο μιας εισβολής του Ιράκ το 1990.

Η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία κατήγγειλαν τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ινδία παρέμεινε επιφυλακτική, ενώ η Κίνα υπογράμμισε ότι ο κόσμος «δεν έχει τίποτα να κερδίσει» από έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Στο πλευρό της Ρωσίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα η Συρία, η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα οι οποίες επέκριναν τους Δυτικούς που, όπως δήλωσε η Πιόνγκγιανγκ, «κατέστρεψαν τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Το 2014 αντίστοιχο σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία –η οποία έγινε χωρίς να χυθεί αίμα, αντίθετα με την τωρινή εισβολή—είχε συγκεντρώσει 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν καν.

Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, το οποίο το έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία). Οι αποφάσεις της δεν είναι νομικά δεσμεύτηκες, όπως αυτές του Συμβουλίου, όμως έχουν πολιτική αξία ανάλογη με τον αριθμό των χωρών που θα τις ψηφίσουν.

09.44 Το βαρέλι του πετρελαίου WTI ξεπέρασε τα 110 δολάρια, τιμή ρεκόρ από το 2014

Η τιμή του βαρελαιού του αμερικανικού πετρελαίου WTI ξεπέρασε σήμερα τα 110 δολάρια, ένα ρεκόρ από το 2014, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζει να τροφοδοτεί τους φόβους όσον αφορά τον εφοδιασμό με αυτή την κρίσιμης σήμασιας πρώτη ύλη.

Γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), το West Texas Intermediate (WTI) έφθασε τα 110,18 δολάρια το βαρέλι, μερικές ώρες αφού το Brent είχε επίσης υπερβεί το όριο των 110 δολαρίων.

09.10 ΗΠΑ- G7: Προς συγκρότηση ειδικής ομάδας δράσης για το πάγωμα, αλλά και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στις ρωσικές ελίτ

Η ομάδα χωρών G7 θα συγκροτήσει μία ομάδα δράσης για το πάγωμα και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μέλη της ρωσικής ελίτ, καθώς στοχεύει στην κλιμάκωση της άσκησης πίεσης στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όπως δήλωσε χθες, Τρίτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η κίνηση αυτή “θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η Γέλεν έπειτα από μία ψηφιακή διάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της G7.

Η G7 θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την απομάκρυνση σημαντικών ρωσικών οικονομικών ιδρυμάτων από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, όπως είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η αναφερόμενη ομάδα χωρών αναφέρει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα “θα περιορίσουν την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί την εισβολή.”

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις επιθετικές ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση.”

Οι κυρώσεις είχαν άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία με ουρές ανθρώπων να σχηματίζονται έξω από τράπεζες, καθώς οι Ρώσοι έσπευσαν για να διασώσουν τις οικονομίες τους.

Η πετρελαϊκή εταιρία Royal Dutch Shell Plc έγινε χθες, Τρίτη, η τελευταία μεγάλη εταιρία της Δύσης που αποχώρησε από τη Ρωσία.

Τα μέτρα περιορίζουν τη χρήση περίπου 580 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Μόσχα, για την υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο, αν η Ρωσία μπορεί να βρει άλλα κανάλια εμπορικών συνεργασιών και χρηματοδότησης της οικονομίας της.

Κυρίως κινεζικές επιχειρήσεις και τράπεζες αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις συνέπειες των κυρώσεων στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, με τους διακανονισμούς για μεταβιβάσεις οικονομικών ποσών σε γουάν να φαίνεται ότι αυξάνονται, εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών για συναλλαγές στο αμερικανικό νόμισμα.

Νωρίτερα χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η G7 αναμένει μία συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

“Θέλουμε να απομονώσουμε τη Ρωσία, πολιτικά, χρηματοπιστωτικά και οικονομικά”, δήλωσε ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους, μετά από μία ψηφιακή διάσκεψη, στην οποία προήδρευσε η Γερμανία.

“Είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και επίσης έχουμε ανταλλάξει προτάσεις για επιπρόσθετα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μία συμφωνία σε αυτό,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λίντνερ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και η εξαίρεση των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, έχουν ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες.

“Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση”, δήλωσε ο ίδιος, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος μειώθηκε περίπου στα 112 ρούβλια ανά δολάριο, κατά τις χθεσινές συναλλαγές.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε ότι οι χώρες της G7 έδωσαν έμφαση στην ανάγκη στενής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της Μόσχας στη διάρκεια των συνομιλιών, στις οποίες έλαβε μέρος και ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μαρτσένκο.

08.43 Περισσότεροι από 450.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Ζεφερνάκερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθε στην Πολωνία μειώθηκε ελαφρά χθες Τρίτη στους 98.000, από περισσότερους από 100.000 τη Δευτέρα.

08.39 Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες στη Χαρκίβ τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι αρχές της Χαρκίβ έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

08.22 Η United Airlines ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου

H αεροπορική εταιρία United Airlines επιβεβαίωσε χθες την προσωρινή αναστολή των πτήσεων της εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, ακολουθώντας την τακτική άλλων μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιριών.

Η United συνέχιζε να πετάει εντός του ρωσικού εναέριου χώρου, προκειμένου να πραγματοποιεί μερικές πτήσεις προς και από την Ινδία κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Η Delta Air Lines, η American Airlines και η United Parcel Service όλες επιβεβαίωσαν αυτή την εβδομάδα ότι έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους πάνω από τη Ρωσία, καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται προς την κατεύθυνση απαγόρευσης των πτήσεων των ρωσικών αεροπορικών εταιριών εντός του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

08.20 Το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

Το Μεξικό δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τρίτη ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Επίσης επέκρινε την, όπως τη χαρακτήρισε, λογοκρισία των κρατικά χρηματοδοτούμενων ρωσικών μέσων ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν θα λάβουμε κανενός είδους οικονομικά μέτρα διότι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο», επεσήμανε ο Λόπες Ομπραδόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας ή οποιασδήποτε χώρας λογοκρίνονται».

Οι δηλώσεις του Μεξικανού προέδρου ήταν απάντηση σε μια ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνει για το Μεξικό η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Lukoil, αλλά και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot.

H Lukoil ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την απόκτηση του 50% των μετοχών ενός υπεράκτιου έργου εξόρυξης πετρελαίου στο Μεξικό, μια κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια τις εταιρείας να επεκταθεί παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επικρίνει ανοικτά τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με διάφορες κυβερνήσεις στη Λατινικής Αμερική, κυρίως με την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, αλλά οι σχέσεις της με το Μεξικό είναι περιορισμένες λόγω των στενών δεσμών της χώρας με τις ΗΠΑ.

07:00 Εκκενώνεται το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης από μέρος του προσωπικού του και Έλληνες πολίτες

Ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, θα ανοίξει σήμερα στις 11:00 καθώς αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιούν, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη σήμερα στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα.

05.50 Αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στη Χαρκίβ

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στη Χαρκίβ (ανατολικά), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη.

«Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στη Χαρκίβ έπειτα από αεροπορικό πλήγμα.

«Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή της Χαρκίβ που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες.

Η Χαρκίβ, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα –το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου– πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ.

Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία.

«Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.

Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα.

Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

05.18 Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

04.46 Ιαπωνία και Βέλγιο κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ (δυτικά), κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, και ότι οι ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία είναι πλέον κλειστή, το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή τη Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

04.30 Τζο Μπάινετν: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι πιο απομονωμένος παρά ποτέ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε την ομιλία του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο για την «κατάσταση της ένωσης» καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι «οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα», είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ».

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα κλείσει την αμερικανικό εναέριο χώρο «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις».

Ακόμη, σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να καταδιώξει ρώσους «ολιγάρχες» για τα εγκλήματά τους και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, θα «βρουν και θα κατασχέσουν τα γιοτ σας, τα πολυτελή διαμερίσματά σας, τα ιδιωτικά σας αεροσκάφη», όπως είπε απειλητικά απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κορυφαία στελέχη του ρωσικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.

Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».

03.48 Η ExxonMobil θα αποσυρθεί από τη Ρωσία

Η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

«Αντιδρώντας στα πρόσφατα γεγονότα, θα αρχίσουμε τη διαδικασία διακοπής των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνουμε μέτρα για την προοδευτική αποχώρησή μας» από το έργο αυτό, ανέφερε η εταιρεία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις σε έργα στη Ρωσία στο εξής.

03.42 Η Boeing αναστέλλει κάθε υποστήριξη στους αερομεταφορείς της Ρωσίας

Η γιγαντιαία αμερικανική βιομηχανία της αεροναυπηγικής Boeing ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αναστέλλει την επιχειρησιακή υποστήριξή της στις αεροπορικές εταιρείες της Ρωσίας (προμήθεια ανταλλακτικών, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνική υποστήριξη) και τις περισσότερες λειτουργίες της αντιπροσωπείας της στη Μόσχα.

Η Μπόινγκ ανέφερε ότι «όσο η σύρραξη συνεχίζεται» στην Ουκρανία, δίνει την έμφαση στην ασφάλεια των «εργαζομένων της» στην περιοχή. Η κατασκευάστρια αεροσκαφών έχει ήδη ανακοινώσει πως έκλεισε προσωρινά το γραφείο της στο Κίεβο.

02.12 Η ιταλική ENI αποσύρεται από αγωγό αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία

Ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε. Ο ιταλικός όμιλος μιμείται έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου όπως οι βρετανικές Shell και BP, που ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται από έργα στα οποία συμμετείχαν στη Ρωσία.

02.28 Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν στα αεροσκάφη της Ρωσίας την πρόσβαση στον αμερικανικό εναέριο χώρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι απαγορεύει σε όλα τα επιβατικά και φορτηγά αεροσκάφη της Ρωσίας την πρόσβαση στον αμερικανικό εναέριο χώρο, πιθανόν ήδη από σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πηγές προσκείμενες στον τομέα που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η ανακοίνωση δεν αποκλείεται να γίνει στην ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την «κατάσταση της ένωσης» (State of the Union) το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Ο Λευκός Οίκος είχε επαφές με αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα η United Airlines ανακοίνωσε πως αναστέλλει μέχρι νεοτέρας όλες τις πτήσεις της προς και από τη Ρωσία και όλες τις πτήσεις που διέρχονται από τον ρωσικό εναέριο χώρο, μιμούμενη άλλους αμερικανικούς αερομεταφορείς.

02.00 Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

 

Η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, της Χαρκίβ, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αστικά κέντρα.

Παράλληλα, ο ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Πάντα κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι της Χαρκίβ, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.

01.14 Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για τους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύουν το πακέτο στήριξης του Κιέβου

Οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι επισπεύδουν τις προσπάθειες για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ενώ προειδοποίησαν για τον κίνδυνο «σημαντικής διάχυσης» των επιπτώσεων του πολέμου σε άλλες χώρες.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας υπογράμμισαν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, κάτι που απειλεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ενώ η αναστάτωση στις χρηματαγορές μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί.

Εξέφρασαν επίσης σοκ και θλίψη για τον πόλεμο, χωρίς πάντως να κατονομάσουν τη Ρωσία, η οποία είναι βασική μέτοχος και στους δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

01.12 Κλείνει κατά διαταγή της ΕΚΤ η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της Sberbank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, έκλεισε κατόπιν διαταγής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προειδοποίησε προχθές Δευτέρα ότι το πιστωτικό ίδρυμα αυτό ήταν αντιμέτωπο «με πτώχευση», εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων των αποταμιεύσεων εν μέσω των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς.

Ότι άρχιζε διαδικασία εκκαθάρισης της Sberbank Europe AG – η οποία έχει την έδρα της στην Αυστρία – ανακοίνωσε λίγη ώρα νωρίτερα χθες ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, σημειώνοντας ότι οι αποταμιεύσεις των πελατών της είναι εγγυημένες μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ.

«Κατά διαταγή της ΕΚΤ, η αυστριακή αρχή κεφαλαιαγοράς εξέδωσε (…) απόφαση που απαγορεύει τη συνέχιση της λειτουργίας του αδειοδοτημένου πιστωτικού θεσμού» αυτού «με άμεση ισχύ», αναφέρει το δελτίο Τύπου της αυστριακής αρχής, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ χθες Τρίτη.

00.14 : Ο ενεργειακός όμιλος OMV αποσύρεται από επένδυση με τη Gazprom και αναθεωρεί τη συμμετοχή του στον Nord Stream 2

Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV παραιτήθηκε από ενδεχόμενη συμμετοχή με ποσοστό 24,98% σε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου της ρωσικής κρατικής εταιρίας Gazprom, ενώ επανεξετάζει τη συμμετοχή του στον αγωγό Nord Stream 2, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο OMV διαπραγματευόταν επί χρόνια με την Gazprom για μερίδια σε μονάδες παραγωγής στη δυτική Σιβηρία και σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί το 2019, το τίμημα αγοράς είχε οριστεί τότε στα 905 εκατομμύρια ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας ανακοίνωσαν διακοπή της συνεργασίας τους με αντίστοιχες ρωσικές. Η ολλανδό-βρετανική Shell θέλει να τερματίσει τη συνεργασία της με την Gazprom για το φυσικό αέριο, ενώ η βρετανική BP πούλησε το μερίδιό της στη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Rosneft.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα