back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη είναι οι νέες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο Μικαίλο Ποντόλιακ, τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Άμεση κατάπαυση του πυρός

2. Ανακωχή

3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις.

«Ελπίζουμε να φέρουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, να επαναφέρουν την ειρήνη στο Ντονμπάς και να κάνουν όλους τους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

https://twitter.com/mfa_russia/status/1499386689713840128

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μπρεστ της Λευκορωσίας για τον δεύτερο γύρο συνομιλιών με τη Ρώσική αντιπροσωπεία με ελικόπτερο μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε για τις διαπραγματεύσεις βρίσκεται στην περιοχή της Μπρεστ της Λευκορωσίας, στην Μπελαβέσκαγια Πούσα, μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, αυτό το μέρος είναι κατάλληλο για την ουκρανική αντιπροσωπεία ιδιαίτερα επειδή πηγαίνει εκεί μέσω Πολωνίας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τους Ουκρανούς για κωλυσιεργία. «Όπως γνωρίζετε, η διαπραγματευτική ομάδα μας είναι ήδη εκεί από χθες το βράδυ», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αιχμές άφησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμώντας ότι «παίρνει εντολές από τους Αμερικανούς».

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία θα ξεκινήσουν στη Λευκορωσία στις 16:00 περίπου (ώρα Ελλάδος) και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, έγραψε νωρίτερα στη σελίδα του στο Facebook ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.

«Καθ΄oδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα», έγραψε νωρίτερα στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουρανού προέδρου Ζελένσκι αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.

Όπως μετέδωσε το Ria Novosti, η ουκρανική αντιπροσωπεία αναχώρησε περί τις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος με προορισμό το Μπρεστ, αναφέροντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε δύο ώρες».

Εν τω μεταξύ, νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε και με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

«Αναμφισβήτητα, φαίνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του, στην βούλησή του για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την παράδοση της Ουκρανίας και αυτό, φυσικά, δεν είναι αποδεκτό», ανέφερε μετά την επικοινωνία ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ.

Newsroom Aθήνα 9.84 με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα