back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε απογοητευτικά επίπεδα η συμμετοχή στη ρύθμιση των «κορονοχρεών» σε 36-72 δόσεις

Διαβάστε επίσης

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κι αυτό παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν, κινήθηκε το ενδιαφέρον περίπου 820.000 δυνητικά οφειλετών για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36-72 μηνιαίων δόσεων για την αποπληρωμή των κορονοχρεών τους προς το δημόσιο, που εκτιμώνται στα 2,2 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή στη ρύθμιση, που έληξε στα τέλη Φεβρουαρίου, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, καθώς από τους περίπου 820.000 δυνητικά οφειλέτες που είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη προς την εφορία, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας(2020-2021), μόλις 48.500 (δηλαδή 6%) από αυτούς υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στη ρύθμιση.

Ωστόσο, όπως δηλώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων είχε φροντίσει να πληρώσει εφάπαξ τις υποχρεώσεις του την περίοδο της πανδημίας με αποτέλεσμα ο αριθμός των πραγματικά οφειλετών κορονοχρεών να είναι πολύ χαμηλότερος από τις 820.000 που εμφανίζονται ως δικαιούχες της ρύθμισης.

Πάντως, προς το παρόν δεν εξετάζεται κάποιο σενάριο αναβίωσης από πλευράς υπουργείου Οικονομικών μιας νέας παράτασης της ρύθμισης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί,εφόσον διατυπωθεί ανάλογο αίτημα από φορείς της αγοράς.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας για όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ακολουθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ) ενώ οι οφειλές τους θα καταστούν ληξιπρόθεσμες και θα περιληφθούν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που ξεπέρασαν τα 111 δισ ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% είχαν επιχειρήσεις, επαγγελματίες, υπάλληλοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ιδιοκτήτες ακινήτων, άνεργοι κλπ). Τα αποκαλούμενα «κορονο-χρέη» υπολογίζονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ και δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021. Αφορούν βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ,Φ.Μ .Υ., φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2020, φόρος κληρονομιάς, γονικής παροχής, πρόστιμα ελέγχων κλπ) και ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα