back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΙΑΕΑ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Διαβάστε επίσης

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής ατομικής υπηρεσίας δήλωσε σήμερα ότι «με τη βοήθεια του Θεού» θα υπάρξει συμφωνία με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι έχει μεταβεί στο Ιράν για να συνομιλήσει με Ιρανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα για την επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις συνομιλίες που διεξάγονται για το θέμα στη Βιέννη.

«Αναμένεται να εξεταστούν γενικά θέματα μεταξύ ημών και της Υπηρεσίας σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε τα διάφορα ζητήματα στο μέλλον. Με τη βοήθεια του Θεού θα υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε σήμερα ο Μπεχρούζ Καμλαβαντί.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Μοχαμάντ Εσλαμί και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν προτού επιστρέψει στη Βιέννη το απόγευμα.

Η επίσκεψή του γίνεται την ώρα που συνεχίζονται στην αυστριακή πρωτεύουσα οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία αυτή την οποία έχουν υπογράψει, εκτός από το Ιράν, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία έχει στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η ίδια διαψεύδει ότι προτίθεται να πράξει.

Σκοπός των συνομιλιών στη Βιέννη είναι να επιστρέψει στη συμφωνία η Ουάσινγκτον, η οποία αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο απάντησε αποδεσμευόμενο από κάποιες υποχρεώσεις του.

«Μεταβαίνω σήμερα στην Τεχεράνη για να συναντηθώ με Ιρανούς αξιωματούχους και να συζητήσουμε τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες αλλά ένα θετικό αποτέλεσμα για όλους είναι πιθανό», είχε επισημάνει ο Γκρόσι χθες προτού αναχωρήσει για το Ιράν.

Την Τετάρτη ο ίδιος είχε τονίσει ότι η ΙΑΕΑ «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τις προσπάθειές που καταβάλλει ώστε το Ιράν να δώσει διευκρινίσεις για την παρουσία πυρηνικών υλικών στις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις του.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζητεί να ολοκληρωθεί η έρευνα της Υπηρεσίας προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός στη Βιέννη που θα επιτρέψει τη διάσωση της συμφωνίας του 2015.

Ο Γκρόσι αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του στη Βιέννη σήμερα το βράδυ.

Η συμφωνία είναι κοντά;

Χθες Παρασκευή ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «ελπίζει να υπάρξουν αποτελέσματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου» για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα βρίσκονται εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη Βιέννη, στις οποίες οι ΗΠΑ συμμετέχουν έμμεσα.

Την Πέμπτη εκτίμησαν ότι «μια πιθανή συμφωνία» βρίσκεται «κοντά» και ζήτησαν να επιλυθούν «γρήγορα» τα εναπομείναντα θέματα.

Ο Ιρανός υπουργό Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν έχει δηλώσει έτοιμος να μεταβεί στη Βιέννη σε περίπτωση που υπάρξει «τελική συμφωνία», κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαρτάται από «τον πλήρη σεβασμό στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει το Ιράν, περιλαμβανομένων των εγγυήσεων στον οικονομικό τομέα».

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας για τους Δυτικούς διότι εκτιμούν ότι ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα καταστήσει σύντομα ξεπερασμένη τη συμφωνία του 2015.

Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι Δυτικοί ενδέχεται να εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα με τις συνομιλίες στη Βιέννη το Ιράν εξακολουθεί να συγκεντρώνει αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Σύμφωνα με έκθεση της ΙΑΕΑ πλέον αυτά ξεπερνούν κατά περισσότερες από 15 φορές το όριο που είχε τεθεί με τη συμφωνία του 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα