back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εντολή από Μόσχα για ευρεία επίθεση στην Ουκρανία – Τη Δευτέρα ο 3ος γύρος συνομιλιών 

Διαβάστε επίσης

Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονατσένκοφ.

«Λόγω της επιφυλακτικότητας της ουκρανικής πλευράς να ασκήσει επιρροή στους εθνικιστές ή να παρατείνει την “κατάπαυση του πυρός”, οι επιχειρήσεις ξανάρχισαν από τις 18.00, ώρα Μόσχας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ευρεία επίθεση

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.

Το πρακτορείο Tass, πάντα σύμφωνα με το Reuters, μεταδίδει ότι από την αρχή του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 69 αεροσκάφη στο έδαφος και 21 στον αέρα.

Τη Δευτέρα ο 3ος γύρος συνομιλιών 

Εν τω μεταξύ ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

Αλληλοκατηγορίες και στη μέση οι άμαχοι 

Νωρίτερα η απομάκρυνση αμάχων από της στρατηγικής σημασίας πόλη λιμάνι της Μαριούπολης διεκόπη, με τις ουκρανικές αρχές να επικαλούνται παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη και προελαύνουν σε άλλα μέρη της χώρας, με σφοδρές μάχες να μαίνονται γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

Σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του Κιέβου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

Ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλωβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκιβ.

Όπως ανακοινώθηκε το πρωί, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη αναβλήθηκε «για λόγους ασφαλείας», επειδή οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη και τα περίχωρά της», δήλωσε το δημαρχείο το μεσημέρι.

Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Σχεδόν 1,37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις του ΟΗΕ, προκαλώντας ισχυρή κινητοποίηση στις παραμεθόριες χώρες, ιδίως στην Πολωνία, όπου έφτασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», δήλωσε η ΔΕΕΣ, καλώντας τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

Το 2014, η Μαριούπολη, μια πόλη περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, είχε αντισταθεί στις επιθέσεις των φιλορωσικών δυνάμεων ειδικότερα από το Ντόνετσκ.

Η πολιορκία της Μαριούπολης έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν την πρωτεύουσα Κίεβο, συναντώντας επίμονη αντίσταση και μερικές φορές βομβαρδίζουν πολυκατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της Τσέρνιγιβ, 150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, όπου δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξέι Ρεζνίκοφ παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε πολλές κατευθύνσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι ελέγχουν μόνο ένα «μικρό τμήμα» της ουκρανικής επικράτειας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι άλλαξε τακτική και κυνηγά αμάχους αφού συνάντησε ισχυρή ουκρανική αντίσταση, η οποία, όπως είπε, υπονόμευσε τα ρωσικά σχέδια για εισβολή σε μεγάλες πόλεις και ταχεία ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει και ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τη ρωσική εισβολή είναι ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, έναντι των 1,3 εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα