back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον Αθήνα 9.84 ο Έλληνας πρέσβης στην Ουκρανία, την περίοδο 2005-2008, Χάρης Δημητρίου

Διαβάστε επίσης

Στον Αθήνα 9.84 και στη Μαρία Παύλου μίλησε ο  Έλληνας διπλωμάτης  Χάρης Δημητρίου που υπηρέτησε ως πρέσβης στην Ουκρανία την περίοδο 2005-2008.
«Τα σημάδια, από τότε που ήμουν πρέσβης, έδειχναν πως πάμε για μια δραματική εξέλιξη στις σχέσεις Ουκρανίας Ρωσίας.
‘Οσο το ΝΑΤΟ πλησίαζε προκειμένου να βάλει την Ουκρανία στη συμμαχία, τόσο η ανησυχία της Ρωσίας και οι αντιδράσεις του Πούτιν μεγάλωναν. Ο Πούτιν και τη Ρωσία γενικά δεν θα δεχτούν ποτέ η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια εμμονή της Ρωσίας, δεν θέλουν την περικύκλωση και κυρίως δεν θέλουν να χάσουν το πεδίο μεταξύ της Ρωσίας και της Δυτικής Ευρώπης. ‘Ήθελαν την Ουκρανία, εάν όχι δεμένη στο άρμα της Ρωσίας, τουλάχιστον να είναι ουδέτερη»
«Το πρόβλημα με την Ουκρανία ήταν και είναι ότι είναι διαιρεμένη.
Στα ανατολικά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και όσο πηγαίνουμε προς τα Δυτικά ο πληθυσμός γίνεται όλο και πιο δυτικόφιλος. Υπάρχει λοιπόν ένας διχασμός και αυτός είναι λόγος που η Δύση θα έπρεπε να προχωρήσει πάρα πολύ προσεκτικά στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ  και κυρίως στο ΝΑΤΟ»
Ο Ρόλος της Δύσης
«Η Δύση έχασε μια μεγάλη ευκαιρία το 1989-1990 όταν η Σουηδική ‘Ένωση κατέρρευσε, να δημιουργήσει ένα καινούριο σύστημα ασφαλείας το οποίο να συμπεριλάβει τη Ρωσία και τις υπόλοιπες χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής ‘Ενωσης, έτσι ώστε να υπάρξει ένα καινούριο περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας για πολλές δεκαετίες και ταυτόχρονα να προκαλέσει και την οικονομική ευμάρεια όλης της Ευρώπης»
Πυρηνικά εργοστάσια:
«Δεν είναι δύσκολο να προκληθεί ένα πυρηνικό ατύχημα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αρκεί μια απλή διακοπή ρεύματος για να αρχίσει η τήξη του πυρηνικού υλικού»
Ουκρανία και η επόμενη μέρα:
«Δεν είναι εύκολο να αφανίσεις ένα μεγάλο κράτος και ένα έθνος από το χάρτη, σίγουρα όμως θα το αφήσει κατεστραμμένο από πλευράς υποδομών και με σχέσεις άθλιες για πολλές δεκαετίες μεταξύ των δύο λαών»
Κυρώσεις Ρωσία:
«Εάν δεν θέλουμε να μετατρέψουμε αυτόν τον πόλεμο σε ένα τρίτο παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, τότε οι κυρώσεις είναι τα μόνα μέτρα τα οποία μπορούν να πάρουν οι δυτικές χώρες. Ίσως σε βραχυπρόθεσμη βάση δεν θα πιάσουν πολύ, αλλά μακροπρόθεσμα θα “πονέσουν” τη Ρωσία με σκοπό να ανατραπεί ο Πούτιν και το αυταρχικό καθεστώς, έτσι ώστε να προκύψει μια νέα ηγεσία η οποία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη δύση και θα διαμορφώσει μια καινούρια σχέση»
 
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα