back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπόρις Τζόνσον: Η Ευρώπη να αναζητήσει γρήγορα άλλες πηγές ενέργειας

Διαβάστε επίσης

O Mπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καναδό ομόλογό του, Ζαστίν Τριντό, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 175 εκατ. λιρών στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι με αυτό το ποσό η συνολική συνδρομή της Βρετανίας ανέρχεται πλέον στα 400 εκατ. λίρες.

Ο Τριντό, από πλευράς του, ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων σε 10 φυσικά πρόσωπα “συνένοχα στην αδικαιολόγητη εισβολή” στην Ουκρανία, όπως ανέφερε. Ανάμεσά τους, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης, ολιγάρχες και υποστηρικτές της ρωσικής ηγεσίας. Διευκρίνισε ότι κάποια από τα πρόσωπα αυτά επιλέχθηκαν από μία λίστα που έχει συντάξει ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο φυλακισμένος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, είπε: “Κάθε χώρα έχει διαφορετικό βαθμό (ενεργειακής) εξάρτησης (από τη Ρωσία) και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν. Δεν μπορούμε να κλείσουμε εν μία νυκτί τη στρόφιγγα του αερίου και του πετρελαίου, ακόμη και εάν πρόκειται για τη Ρωσία”, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει γρήγορα σε αυτό το βήμα, και επισημαίνοντας “αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση”. “Θα κινηθούμε όλοι μαζί, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν υποκατάστατα και τις προμήθειες που χρειαζόμαστε”.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, παραδέχθηκε ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι σημαντική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, και κάλεσε η οποιαδήποτε απαγόρευση να επιβληθεί “με επιμέλεια”.

Νωρίτερα, ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, είχε ζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις ενεργειακής εξαγωγές της Ρωσίας, ενώ το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο Ζελένσκι.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα