Συμβαίνει τώρα

Μ. Συρεγγέλα: Θρηνούμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δράσεις για μητέρες με παιδιά κι ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

08-03-2022

Σήμερα 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αθήνα 9.84 αφιερώνει μεγάλο μέρος του προγράμματός του σε γυναίκες που μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες. Σε σημαντικές προσωπικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Σε μια εποχή που τα σύννεφα του πολέμου απλώνονται πάνω από την Ευρώπη, ο σταθμός της πόλης τιμά όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα αυτονόητα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα υπέρ της ουσιαστικής ισότητας και κατά των διακρίσεων, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον πολυδιάστατο ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

«Θρηνούμε για τον πόλεμο και τη βία στην Ουκρανία. Έχουμε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα ανακύψουν με τους πρόσφυγες, κυρίως μητέρες με παιδιά, όπως και ασυνόδευτους ανήλικους» είπε η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, πρώην ΓΓ Ισότητας, Μαρία Συρεγγέλα.

Μιλώντας στον σταθμό της πόλης και στον Γιώργο Κατσίγιαννη αναφέρθηκε στην κυβερνητική μέριμνα για όλες τις γυναίκες. Εκείνες που αναγκάζονται να στεγάσουν αγαπημένους τους σε καταφύγια, που αναζητούν τρόπο διαφυγής με τις οικογένειές τους, αλλά και για όσες επιλέγουν να μείνουν και να πολεμήσουν.

Σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα που περιλαμβάνει δράσεις απ όλα τα υπουργεία στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, ενίσχυσης της εργασίας και διεκδίκησης περισσότερων ηγετικών θέσεων ευθύνης για γυναίκες, η Μαρία Συρεγγέλα επισήμανε την ανάγκη να τονιστεί εξ απαλών ονύχων, μέσα από τις οικογένειες αλλά κι από το εκπαιδευτικό σύστημα, ο σεβασμός απέναντι στη διαφορετικότητα και στο πρόσωπο της γυναίκας.

«Στα σχολεία ήδη γίνονται συζητήσεις και για τις γυναικοκτονίες στη χώρα, στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος για τον Σεβασμό της Ισότητας και της Διαφορετικότητας. Βάσει στοιχείων που διαθέτουμε έχει υπολογιστεί πως διαπράττονται κατά μέσον ετήσιο όρο,12 με 15 εγκλήματα εναντίον γυναικών. Δολοφονίες δηλαδή που άλλοτε αποκαλούντο εγκλήματα τιμής ή πάθους» τόνισε χαρακτηριστικά. Κι επισήμανε πως μπορούν να εξαλειφθούν με τη συνειδητοποίηση σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ότι δεν υφίστανται γυναικείες δουλειές, σπουδές ή δεξιότητες.

Η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας, υπογράμμισε την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα  σε επίπεδο δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, αν και ήταν ουραγός πανευρωπαϊκά, μέχρι το 2019.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «υπάρχουν ακόμη δομικές ανισότητες στην καθημερινότητά μας,  παρόλο που η ισότητα ανδρών – γυναικών έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά από το 1974».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ