back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Γερουλάνος: Πολλοί Δήμοι ακολούθησαν το παράδειγμα του Δ. Αθηναίων για την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης βάσει του Σχεδίου Δράσης που δημιουργήσαμε

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  ο Αθήνα 9.84, αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του σε γυναίκες που μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και αναδεικνύει τον  πολυδιάστατο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στη σύγχρονη κοινωνία, σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» και πρώην Υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στον σταθμό της πόλης και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης που εκπόνησε η παράταξή του για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στον Δήμο Αθηναίων.

Τόνισε πως αυτό που  αναδύθηκε όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το ελληνικό #MeToo, μετά και τις καταγγελίες της  Σοφίας Μπεκατώρου, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να το προσπεράσουμε αλλά να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

 «Θεωρήσαμε ως Συνδυασμός ότι ήταν μια σημαντική πολιτική ευκαιρία να αποτυπωθεί και θεσμικά αυτή η συζήτηση. Συνεργαστήκαμε με δικηγόρους προκειμένου να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για τη σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης. Είδαμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στον Δήμο Αθηναίων, το προτείναμε στον Δήμαρχο,  Κώστα Μπακογιάννη,  κι έτσι υιοθετήθηκε και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ενώ πολλοί Δήμοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων», τόνισε.

Πλέον, όπως χαρακτηριστικά είπε «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ίσως ο μόνος κρατικός και πολιτικός θεσμός ο οποίος διαθέτει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη σεξουαλική παρενόχληση».

«Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και μένει να μπουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύεται ο καταγγέλλων και ο καταγγελλόμενος. Επιδίωξή μας είναι να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να το υλοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Απώτερος στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Γερουλάνος, είναι να γίνει ο Δήμος Αθηναίων πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα και παράλληλα να ξεκινήσει η διαδικασία με την οποία θα ξεριζωθεί ο  φόβος που προέρχεται από την άσκηση εξουσίας ενός ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο.

«Το Σχέδιο Δράσης που εκπονήσαμε σέβεται και τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελλόμενο και είναι ένας “σπόρος” για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η σεξουαλική παρενόχληση ουσιαστικά είναι ένα εργασιακό bullying που συμβαίνει- δυστυχώς- πολύ συχνά. Ένας συνεργάτης χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επιβάλει το θέλω του. Δεν είναι το φλερτ και πρέπει να το διαχωρίσουμε. Πρέπει αυτό να σταματήσει σε όλους τους χώρους εργασίας, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με μεθόδους που επιβάλλουν έναν τρόπο συνεργασίας και φυσικά αντιμετωπίζοντας τον συνεργάτη ως ίσο ακόμη κι αν δεν έχει τις ίδιες ευθύνες . Το ζήτημα του εργασιακού bullying είναι πολύ μεγαλύτερο από τη σεξουαλική παρενόχληση και θα ήταν λάθος να μείνουμε μόνο εκεί».

 Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διέπουν τέτοιου είδους κανόνες όλες τις εργασιακές σχέσεις ώστε να μην επιβάλλεται ο ισχυρός πάνω στον αδύναμο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η εν λόγω πρωτοβουλία να σηματοδοτήσει την  αναγνώριση μιας κοινωνικής πραγματικότητας και να άρει την κοινωνική απραξία.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα