back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Φεμινιστική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Φεμινιστική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου είχε στηθεί μια εξέδρα και έγιναν τοποθετήσεις μέσω μικροφώνου από γυναίκες.

Στη συνέχεια έγινε πορεία μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων και μέσα από τα πανό και τα σύνθημα οι διαδηλώτριες αναφέρθηκαν στις γυναικοκτονίες, στο σεξισμό που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, καθώς επίσης και την ανισότητα εις βάρος τους σε τομείς όπως ο εργασιακός.

Το παρών έδωσαν και Ουκρανές γυναίκες, με αφορμή φυσικά τον πόλεμο που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.

Η φεμινιστική συνέλευση «8 Μάρτη» σε κείμενο της αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Ενάντια στη βία! Ενάντια στη φτώχεια! Ενάντια στο θεσμικό σεξισμό!

Φέτος κλείνουμε 165 χρόνια από την 8η Μάρτη του 1857, μέρα ορόσημο των γυναικείων αγώνων. Από τα αιτήματα για ίση αμοιβή και 10 ώρες εργασίας των κλωστοϋφαντουργών της Νέας Υόρκης, των σοσιαλιστριών της Πετρούπολης για ψωμί και ειρήνη, των Ισπανίδων αγωνιστριών για πάλη ενάντια στο φασισμό μέχρι τις σημερινές φεμινιστικές απεργίες των εκατομμυρίων γυναικών στην Ισπανία, στη Χιλή και αλλού οι γυναίκες συνεχίζουν το δρόμο του αγώνα για το δικαίωμα στην ισότητα, στην επιβίωση, στην ίδια τη ζωή.

Από την Πολωνία μέχρι την Αργεντινή για το δικαίωμα στη νόμιμη άμβλωση, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα με το metoo επώνυμων και ανώνυμων γυναικών, συνδικάτων και εργαζομένων ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις στους χώρους εργασίας, από τη Γαλλία μέχρι το Μεξικό ενάντια στις γυναικοκτονίες, οι φεμινίστριες συναντιούνται με τις γυναίκες στις υπηρεσίες της φροντίδας για να διεκδικήσουν την ενίσχυση του κράτους για την κοινωνική αναπαραγωγή και μέτρα προστασίας».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα