back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βλ. Ντομπρόβσκις: Ο Πούτιν θα πλήξει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής εάν δεν τον σταματήσουν

Διαβάστε επίσης

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες και να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, αν δεν σταματήσει στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Ο επίτροπος εμπορίου, ο οποίος μεγάλωσε στη Σοβιετική Ένωση και βασίζεται στην εμπειρία του ως πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει στα σοβαρά υπό όψην τη ρωσική απειλή. 

«Εάν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν βρίσκεται σε κάποιο είδος επιθετικής πολεμικής διάθεσης και δυστυχώς είναι πιθανό αυτή η επιθετικότητα να συνεχιστεί σε άλλες χώρες», είπε.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη Μολδαβία, ο κ Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι ανησυχεί  για τις χώρες της Βαλτικής.  «Αν παρατηρήσετε την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Ρωσίας , τις δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τα συμφέροντα της Λευκορωσίας να έχει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα  καθώς και την αυξανόμενη αντιβαλτική ρητορική τότε ( θα καταλάβετε ότι ) έτσι ξεκινήσαν όλα και στην Ουκρανία με την αυξανόμενη αντι-ουκρανική ρητορική».».

Η πρόβλεψη ότι οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες στο στόχαστρο του Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία , εξηγεί και το επίπεδο συναγερμού σε ορισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη κίνηση του Πούτιν. Ο Ντομπρόβσκις έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την απειλή του Ρώσου προέδρου.

Παρότι ο κ. Ντομπρόβσκις αποδέχεται ως σοβαρή την πυρηνική απειλή της Ρωσίας προειδοποιεί κατά της πολιτικής κατευνασμού του Πούτιν.

«Το ερώτημα είναι: Σε ποιο βαθμό υποκύπτουμε σε αυτόν τον εκβιασμό που μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς έναντι πάντων ; Ο Πούτιν θα συνεχίσει τους επιθετικούς πολέμους, θα χρησιμοποιεί πάντα αυτόν τον εκβιασμό», είπε. «Αυτά είναι μαθήματα που θα έπρεπε να έχουμε μάθει . Ο κατευνασμός του επιτιθέμενου δεν λειτουργεί και ο επιτιθέμενος πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο.»

Ο Ντομπρόβσκις ήταν επίσης δύσπιστος σχετικά με τις διπλωματικές προσεγγίσεις στον Πούτιν. «Το ερώτημα είναι αν φέρουν κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη διακοπή του πολέμου ή τουλάχιστον την παροχή κατάπαυσης του πυρός ή ανθρωπιστικών διαδρόμων. Επί του παρόντος, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκε». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέγγιση της Ευρώπης προς τον Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά επίσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: Politico.eu

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα