back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Κεραμέως: Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες εγγραφής παιδιών από την Ουκρανία στα σχολεία μας

Διαβάστε επίσης

Ουκρανοί μαθητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά τη ρωσική εισβολή και έφτασαν στη χώρα μας, έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται σε ελληνικά σχολεία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες εγγραφής των παιδιών από την Ουκρανία στα σχολεία μας, ενώ σε συνεργασία με τη UNICEF επιλύονται και θέματα διερμηνείας.

«Η χώρα μας έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες», τόνισε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα έχουν φτάσει πάνω από 1.000 ανήλικοι από την εμπόλεμη Ουκρανία». Όσοι προέρχονται από την ομογένεια και έχουν κάποια γνώση ελληνικής θα ενσωματωθούν εύκολα στη σχολική κοινότητα ενώ θα δημιουργηθούν και τάξεις υποδοχής. Σε αυτή τη διαδικασία συμβάλλουν και οι περίπου 20 Έλληνες εκπαιδευτικοί που επαναπατρίστηκαν από την Ουκρανία αμέσως μόλις ακούστηκε ότι μπορεί να υπάρξει χτύπημα στη χώρα.

Με επιστολή προς στο Γάλλο ομόλογό της και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, Jean-Michel Blanquer, η υπουργός Παιδείας πρότεινε τη δημιουργία μίας ειδικής ομάδας δράσης -Task Force- για την υποστήριξη των μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας, εντός και εκτός των συνόρων. Επικοινώνησε επίσης με τον Ουκρανό ομόλογό της, υπουργό Παιδείας και Επιστήμης, Serhiy Shkarlet, ο οποίος ευρισκόμενος σε καταφύγιο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και την πεποίθησή του ότι η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα ενισχύσει σημαντικά την ουκρανική εκπαιδευτική κοινότητα. Η Υπουργός υπογράμμισε στην επιστολή της προς το Γάλλο Προεδρεύοντα ότι η πρόσβαση παιδιών και νέων στην εκπαίδευση έχει πληγεί σημαντικά.

Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF η ρωσική επίθεση έχει ήδη απομακρύνει από τις σχολικές δομές 350.000 παιδιά της Ουκρανίας, ενώ εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να επηρεαστούν από τον πόλεμο και να στερηθούν την εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός Υπουργός έχει ήδη στη διάθεσή του μία πρώτη καταγραφή των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα