back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Τζεντιλόνι: Οι νέες προκλήσεις απαιτούν αυτονομία και αλληλεγγύη

Διαβάστε επίσης

«Θα χρειαστούμε αυτονομία και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην άμυνα, στην ενεργειακή μετάβαση, στην προσφυγική κρίση», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «στην οικονομία, η ανάκαμψη όπως συνήθως δεν είναι επιλογή και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση θα αποδυναμώσει την ανάπτυξή μας» και συμπλήρωσε ότι οι προβλέψεις που παρουσιάστηκαν πριν από έναν μήνα «εκτιμούσαν ανάπτυξη 4% για φέτος. Πιστεύω θα έχουμε μία πιο αρνητική κατάσταση και εκτός από την αποδυνάμωση της ανάπτυξης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε διαταραχή στις αλυσίδες παραγωγής μας και στις συνέπειες για δουλειές».

«Αλλά χρειάζεται να παρέμβουμε, χρειαζόμαστε δράση για να αποφύγουμε το γεγονός η ανάκαμψη να εκτροχιαστεί εντελώς και να αποφύγουμε την αύξηση αποκλίσεων μεταξύ κρατών-μελών», προσέθεσε.

Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «αυτή η κρίση, ειδικά όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά ενδεχομένως και στον ενεργειακό εφοδιασμό, είναι ένα εξωτερικό σοκ που θα μπορούσε να έχει ασύμμετρες συνέπειες και αυτή είναι η βάση μας για την αντίδρασή μας» και επισήμανε ότι «πρέπει να αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εθνικά και τα κοινά εργαλεία και κανόνες που έχουμε στη διάθεσή μας». Ανέφερε ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση είναι μοναδική. Είμαστε στο μετέπειτα της υγειονομικής κρίσης, στη μέση της πράσινης μετάβασης και έχουμε έναν πόλεμο στα σύνορά μας. Μόνο με την ενότητά μας και με το να δουλέψουμε μαζί μπορούμε να δώσουμε στην Ευρώπη την ισχύ να αντιμετωπίσει αυτή τη μοναδική κατάσταση», ενώ υπογράμμισε πως «υπό αυτές τις συνθήκες η σημασία του συντονισμού και της κοινής πολιτικής βούλησης είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούμε τους επόμενους μήνες και πιθανόν χρόνια ενότητα και φιλοδοξία», σημείωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Τέλος, είπε ότι «οι νέες προκλήσεις έχουν δύο λέξεις κλειδιά: η μία είναι αυτονομία και η άλλη είναι ξανά, αλληλεγγύη».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα