back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ: Βασική προτεραιότητα η προστασία του άμαχου πληθυσμού και της ομογένειας στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Τη στάση της Ελλάδας έναντι της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία και που στηρίζεται σε τρία βασικά σημεία επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τονίζοντας ότι «η προστασία του άμαχου πληθυσμού, η εφαρμογή του ανθρωπιστικού Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που θα επιτρέψουν αφενός την παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους και δεύτερον τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να διαφύγουν από τις εστίες τους», ενώ προσέθεσε ότι «βασικό μας μέλημα είναι η προστασία της ομογένειας στην περιοχή, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την εποχή».

Εξάλλου, ο κ Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι «καταδικάζουμε κάθε χρήση ή απειλή βίας εναντίον οποιοδήποτε κράτους. Αυτό είναι βασική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόκειται για το ιερό ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής και συγκεκριμένα το άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαγορεύει τη χρήση βιας. Πάγια αρχή μας είναι ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Αυτή είναι βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου»

«Τρίτο βασικό σημείο είναι ότι συντονιζόμαστε και συναποφασίζουμε με τους εταίρους μας κυρίως της Ε.Ε. Εφαρμόζουμε πλήρως τις αποφάσεις που λαμβάνουμε με αυτούς, περιλαμβανομένων και των ειδικών μέτρων. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας, ιδιαίτερα εκείνους που δοκιμάζονται από τα προσφυγικά κύματα. Και ζητούμε βεβαίως από άλλες χώρες ιδιαίτερα από εκείνες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της Ε.Ε ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη λήψη περιοριστικών μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «βασικό μέλημα του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο πρόξενος της Ελλάδας, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο κτίριο του ΟΑΣΕ, όπου έχει μεταφερθεί το Γενικό Προξενείο, εδώ και αρκετές μέρες. Βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια του. Έχει ήδη συζητηθεί επιχείρηση εκκένωσης, αλλά θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στην Αθήνα εξαπέλυσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή ο κ Παπαϊωάννου παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά τις δηλώσεις της Ρωσίδας ομολόγου του, Μαρίας Ζαχάροβα καθώς και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα «απαράδεκτες», που «δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική».

Ανησυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία. Το θέμα άλλωστε κυριαρχεί στις επαφές που έχει όλο το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ομολόγους του, όπως συνέβη προχθές και χθες στις συναντήσεις με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών και τον Αυστριακό, αντίστοιχα.

Ο κ Δένδιας τόνισε το ειδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας να διατηρηθεί «ζωντανή» η ευρωπαϊκή προοπτική τους και να μην νιώσουν οι χώρες της περιοχής «ότι έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη να διασφαλιστεί σταθερότητα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο και αν επίκειται αναγνώρισή του από την Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τη πρόσφατη προκλητική δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ που έκανε αναφορά στην ΤΔΒΚ, χωρίς να αναφερθεί στον όρο «κατεχόμενα» ο κ Παπαϊωάννου είπε ότι «η θέση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης δεν αλλάζει», ωστόσο υπογράμμισε ότι την «ανακήρυξη του ψευδοκράτους έχει καταδικάσει με απόφαση του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβανομένης και της τότε ΕΣΣΔ.

Τέλος, αναφορικά με το αίτημα που συζητείται εντός της Ε.Ε για άμεση απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ε.Ε για Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία ο κ Παπαϊωάννου ανέφερε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία και πως χρειάζεται ομόφωνη απόφαση τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα