back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιοι χάνουν το επίδομα ανεργίας – Τι αλλάζει στην στήριξη των ανέργων

Διαβάστε επίσης

«Ποινολόγιο» για τους ανέργους, οι οποίοι αρνούνται κατ επανάληψη προτεινόμενη εργασία και κατάρτιση, εισοδηματικά κριτήρια για τις κοινωνικές παροχές προς τους ανέργους, εκκαθάριση του μητρώου μακροχρονίως ανέργων, επίδομα εργασίας, ενίσχυση της κατάρτισης και αλλαγή της λειτουργίας αλλά και της ονομασίας του ΟΑΕΔ, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Κίνητρα και αντικίνητρα για ανέργους και ενίσχυση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, το οποίο αναμένεται να να αναρτηθεί αύριο προς διαβούλευση.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως θα ονομάζεται πλέον ο ΟΑΕΔ, θα μπορεί:

-Να διαγράφει από το Μητρώο ανεργίας για δύο έτη και να διακόπτει την καταβολή του επιδόματος ανεργίας όσους αρνούνται τρεις φορές την ανάληψη προτεινόμενης εργασίας, αντίστοιχης με τα προσόντα και κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

-Να διαγράφει για έξι μήνες και να διακόπτει την χορήγηση του επιδόματος, όσους αρνούνται την συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

-Να διακόπτει με βάση εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα αυτών που ισχύουν για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (τα οποία ξεκινούν από τα 20.000€ για έγγαμο χωρίς παιδιά), σειρά παροχών, όπως η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Θα εξακολουθήσει να χορηγείται όπως σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το επίδομα αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν επίσης, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

– Να διακόπτει την παροχή επιδομάτων σε ανέργους οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ή δεν παραμένουν στο Ψηφιακό μητρώο που θα δημιουργηθεί για τους ανέργους και θα περιλαμβάνει τυχόν προτάσεις για απασχόληση.

– Επίσης, προβλέπεται η παροχή μπόνους 300 € στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια), οι οποίοι καταρτίζουν ατομικό σχέδιο δράσης, αλλά και

– η καταβολή για πρώτη φορά επιδόματος εργασίας. Όσοι άνεργοι βρίσκουν εργασία, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50 % του επιδόματος έως την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της καταβολής του.

Άνεργοι από…τζάκι

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο ΟΑΕΔ τείνει να μετατραπεί σε «παγίδα ανεργίας», προσθέτοντας παράλληλα ότι η κοινωνική προστασία, διαφέρει από «τις καταχρήσεις και τις απάτες».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, εντοπίστηκαν περίπου 40.000 οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ακόμη και των 11 ετών με ετήσιο εισόδημα υψηλότερο των 20.000 ευρώ, το οποίο φθάνει ακόμη και τις 300.000 ευρώ!

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι εξαιτίας των κενών που υπήρχαν διαχρονικά στη νομοθεσία, στους ανθρώπους αυτούς δεν είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας «μαγειρέματος» των στοιχείων της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το μητρώο των ανέργων σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μαγειρεμένο» εφόσον περιλαμβάνει άτομα με εξαιρετικά υψηλό εισόδημα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο μητρώο του υπάρχουν:

• Έγγαμο ζευγάρι, άντρας 55 ετών με 11 χρόνια ανεργίας και γυναίκα 51ετών με χρόνια ανεργίας επίσης, κάτοικοι Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 130.000 ευρώ.

• Γυναίκα 55ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 250.000 ευρώ.

• Γυναίκα 48ετών, έγγαμη, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 300.000 ευρώ.

• Άνδρας 55ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Κηφισιάς, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 150.000 ευρώ

• Γυναίκα 49ετών, έγγαμη, με 13 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 180.000 ευρώ.

• Γυναίκα 56ετών, έγγαμη, με 12 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 160.000 ευρώ.

• Άνδρας 66 ετών, έγγαμος, με 11 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Ηλιούπολης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 55.000 ευρώ.

• Γυναίκα 55 ετών, έγγαμη, με 10 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Βούλας, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 60.000 ευρώ

• Άνδρας 61 ετών, έγγαμος, με 20 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Θεσσαλονίκης, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 70.000 ευρώ.

Ενίσχυση κατάρτισης

Οι παρεμβάσεις που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, διακρίνονται σε τρεις άξονες: Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της ΔΥΠΑ, νέα εργαλεία για την υποστήριξη των ανέργων και την ενίσχυση της απασχόλησης και της κατάρτισης.

Ειδικότερα:

– Ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης: Περιλαμβάνει γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, προηγούμενη απασχόληση, ανάγκες κατάρτισης ή άλλες ενέργειες, που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Συμφωνείται μεταξύ του ανέργου και του εργασιακού συμβούλου.

– Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας ΔΥΠΑ: Θα μπορεί να είναι εφαρμογή για κινητή συσκευή, θα βεβαιώνει την εγγραφή του ανέργου στο ψηφιακό μητρώο, θα διευκολύνει τις συναλλαγές του, θα βεβαιώνει τα δικαιώματά του.

4) Ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ για τους ανέργους: Θα περιλαμβάνει τυχόν προτάσεις για απασχόληση. Επαφή και παραμονή στο μητρώο θα είναι προϋπόθεση για παροχή επιδομάτων.

5) Ενεργοποίηση εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια: Εισάγονται κίνητρα απόδοσης για εργασιακούς συμβούλους ΔΥΠΑ, με επιβράβευση παραγωγικότητας όταν οι άνεργοι που εξυπηρετούν βρίσκουν δουλειά.

6) Νέα σύνθεση του ΔΣ. Δημιουργούνται τρεις θέσεις υποδιοικητών κατά τα πρότυπα ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ. Μειώνονται τα μέλη του ΔΣ από 17 σε 11. Τα 4 θα υποδεικνύονται από εργοδοτικούς φορείς και ΓΣΕΕ (2+2). Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμηθειών.

7) Οι Λογαριασμοί Επαγγελματικής κατάρτισης και Κοινωνικής Πολιτικής μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους. “Αγκάθι” σύμφωνα με έμπειρους συνδικαλιστές, τα αποθεματικά των δύο λογαριασμών συνολικού ύψους άνω των 2 δις € τα οποία δεν θα αποδοθούν στους κοινωνικούς εταίρους.

8) Παράλληλα με το ΔΣ δημιουργείται Συμβούλιο Κοινωνικών Εταίρων, στο οποίο θα έχουν την πλειοψηφία εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών.

9) Αναβάθμιση στεγαστικής πολιτικής, με αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Εκμίσθωση ακινήτων, ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, δυνατότητα αγοράς ακινήτων, σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς για ανέγερση ακινήτων.

10) Η πληρωμή των παρόχων και καταρτιζόμενων, θα γίνεται βάσει των αποτελεσμάτων (30% θα καταβάλλεται του ποσού, αφού προηγηθεί έλεγχος και πιστοποίηση).

11) Πιστοποίηση καταρτισθέντων από ανεξάρτητους φορείς.

12) Αξιολόγηση και λογοδοσία των παρόχων ως προς το ποσοστό των ανέργων που βρήκε δουλειά, ή πιστοποιήθηκε.

13) Μητρώο επιλέξιμων παρόχων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Νέα αυξημένα κριτήρια για τους παρόχους. Διαγραφή όσων δεν ανταποκρίνονται στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

14) Ενημέρωση με ένα κλικ για όλα τα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης και ότι αφορά την βελτίωση των δεξιοτήτων. Η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

15) Ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων: Ψηφιακό εργαλείο που θα καταγράφονται οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που θα λαμβάνει ο κάθε καταρτιζόμενος. Θα πιστώνονται μονάδες, μέσω του ατομικού λογαριασμού, θα διευκολύνονται οι έλεγχοι για φαινόμενα κατάχρησης και θα παρέχονται πληροφορίες σε δυνητικούς εργοδότες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα