back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι νέες προϋποθέσεις για τις παροχές προς τους ανέργους – Ποιοι τίθενται εκτός

Διαβάστε επίσης

Tα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, θα αποτελούν τον οδηγό για τις παροχές προς τους ανέργους, σύμφωνα με την ρύθμιση που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ και του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης.

Με αυτά τα δεδομένα, το εισοδηματικό όριο, θα κυμαίνεται -κατά περίπτωση- από 14.000 έως 20.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ωστόσο, τα κριτήρια αυτά ΔΕΝ επηρεάζουν την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, μακροχρόνια ανέργων, του βοηθήματος για αυτοτελώς απασχολουμένων, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και τις ευνοϊκές για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι παροχές που θα χάσουν οι άνεργοι, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα εισοδηματικά όρια, είναι:

*Κάρτες μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

*Ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό.

*Μοριοδότηση για προγράμματα κοινοφελούς απασχόλησης μέσω ΑΣΕΠ

*Κοινωνικό Τουρισμό

Με βάση τα νέα κριτήρια :

· Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

· Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, προσδιορίζεται στα 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

· Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα