back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη – Συνεχής ενημέρωση

Διαβάστε επίσης

23.24 Μόνο σε ρούβλια στο εξής θα μπορούν οι Ρώσοι να κάνουν ανάληψη των χρημάτων που τους μεταφέρουν οι ξένες τράπεζες 

Οι Ρώσοι στους λογαριασμούς των οποίων γίνεται μεταφορά χρημάτων από ξένες τράπεζες θα επιτρέπεται να κάνουν ανάληψη μετρητών του ποσού αυτού μόνο σε ρούβλια, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα μέτρα που λαμβάνει η Μόσχα για να αντικρούσει τις δυτικές κυρώσεις.

22.45 Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να “αλληλοστηριχθούν” απέναντι στις δυτικές κυρώσεις

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν σήμερα ότι στο εγγύς μέλλον η Μόσχα θα εφοδιάσει τη μικρότερη γείτονά του με σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συμφώνησαν επίσης, στη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, να κάνουν κοινά βήματα για να αλληλοστηριχθούν απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τιμών της ενέργειας.

22.23 Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη – Περίπου 1.000 άνθρωποι έφυγαν από το Βορζέλ, κοντά στο Κίεβο 

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.

21.33 Σε “απελπιστική κατάσταση” η Μαριούπολη, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα 

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

20.43 Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση του Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

20.21 “Θα αντεπιτεθούμε” στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα, προειδοποιεί το Κίεβο 

Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

20.20 Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες 

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

20.17 Στη Μαριούπολη έχουν εγκλωβιστεί σε τέμενος 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά 

Στη Μαριούπολη, σε καταφύγιο που υπάρχει σε χώρο όπου βρίσκεται τέμενος έχουν εγκλωβιστεί 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης, τον Πιοτρ Αντριούενκο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για το συμβάν, ζητώντας από αυτά να αναφέρουν το γεγονός για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη.

19.38 Το Κίεβο δεν αποκλείει να εισβάλει η Λευκορωσία στην Ουκρανία ακόμη και απόψε το βράδυ

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

18.44 Δυτικοί αξιωματούχοι: Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε μια παραπλανητική επίθεση, αλλά όχι σε ευρεία κλίμακα

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία σε μια παραπλανητική επίθεση για να δώσει μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει μια ευρύτερη χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

18.33 Σύμβουλος Ζελένσκι: Η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων καθυστερεί

Η προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς.

18.16 Οι Ρώσοι θέλουν να αναλάβουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, λέει ο επικεφαλής του

Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να μπουν και να αναλάβουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής, ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

18.00 Η Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση στο Instagram

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει την πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει την βία κατά των Ρώσων στρατιωτών σε σχέση με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

17.48 Ντράγκι: Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες

«Δεν νομίζω ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Όσο βαρύτερες είναι οι οικονομικές κυρώσεις, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες επέκτασης του πολέμου», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βερσαλλιών.

17.40 Πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας βλέπει την πτώση του Πούτιν

«Θα μπορούσε να είχε παραμείνει στην εξουσία μέχρι το θάνατό του. Όμως ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και θα είναι μοιραίος για αυτόν, γιατί δεν θα επιβιώσει. Θα εκπλαγώ, αν θα είναι ακόμα στο Κρεμλίνο την επόμενη χρονιά», υποστηρίζει ο πρώην βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Yukos Oil και αντίπαλος του Πούτιν, ο Ίλια Πονομάρεφ.

17.20 Μπάιντεν: Αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, θα πληρώσει βαρύ κόστος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» της Ρωσίας για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

17.14 Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν

«Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε σχετικό tweet.

17.05 Κ. Χάρις: Οποιαδήποτε επίθεση ή στοχοποίηση πολιτών είναι έγκλημα πολέμου

Οποιαδήποτε επίθεση ή στοχοποίηση πολιτών είναι έγκλημα πολέμου, τόνισε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει ανοιχτός στη διπλωματία.

17.00 Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία: Ρώσοι βομβάρδισαν λευκορωσικό οικισμό 

Ένας λευκορωσικός οικισμός στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια ρωσικής επιδρομής ανακοίνωσε η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

16.55 Η Τουρκία μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στο Χερνίβτσι

Η Τουρκία μεταφέρει την πρεσβεία της από το Κίεβο στην πόλη Χερνίβτσι δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ταντζού Μπιλτζίκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

16.40 Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει μετά από αίτημα της Ρωσίας για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της ότι αναπτύσσονται χημικά όπλα στην Ουκρανία με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

16.20 Ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν την Οδησσό από τρεις πλευρές

Ο δήμαρχος της Οδησσού Γκενάντι Τρουχνάνοφ δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

16.11 Ουκρανικές αρχές: Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει αποκατασταθεί

Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι επιδιορθώθηκε από Λευκορώσους ειδικούς, ανακοίνωσε η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

16.00 Η Nestle σταματά εξαγωγές και εισαγωγές μη βασικών τροφίμων στη Ρωσία

Ο ελβετικός όμιλος τροφίμων Nestle ανακοίνωσε πως σταματά να εξάγει και να εισάγει μη απαραίτητα είδη διατροφής όπως ο καφές Nespresso ή το νερό San Pellegrino από και προς τη Ρωσία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

15.40 Ο Ναβάλνι καλεί σε διαδηλώσεις την Κυριακή

«Πηγαίνετε στην κεντρική πλατεία της πόλης σας στις 14:00», έγραψε ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι στο Instagram. «Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου. Είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον πλανήτη», σημείωσε.

15.33 ΟΗΕ: 564 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (OHCHR) 564 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.

15.19 Κρεμλίνο: Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν επιλυθούν τα αιτήματα της

«Η Ρωσία διατύπωσε σαφή αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ερωτημάτων. Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα αιτήματα συζητιούνται από τους Ουκρανούς με τους συμβούλους τους, κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ας ελπίσουμε. Αυτό πρέπει να γίνει. Έπειτα όλα θα τελειώσουν».

15.11 Στρατιωτικά αεροπλάνα πάνω από το Λβιβ

Στρατιωτικά αεροπλάνα πετούν πάνω από την πόλη Λβιβ, η οποία βρίσκεται περίπου 50 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον Guardian.

15.00 H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία

H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία. «Κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα «ήταν το σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

14.55 Πάνω από 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία στη Γερμανία

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 109.183 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία.

14.50 RD και ZDF ξεκινούν και πάλι ανταποκρίσεις από τη Μόσχα, αλλά όχι για τον πόλεμο

Υπό την απειλή διώξεων, τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF ξεκινούν και πάλι τις ανταποκρίσεις τους από τη Μόσχα, τις οποίες είχαν διακόψει λόγω της νέας, περιοριστικής, νομοθεσίας για τα ΜΜΕ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο εξής ωστόσο δεν θα αναφέρονται στην εξέλιξη της στρατιωτική κατάστασης στη χώρα.

14.46 Κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς επέβαλε και ο Καναδάς

Ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις εις βάρος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό από την Βαρσοβία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Globe and Mail.

14.33 Ρωσία: Η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι στον κατάλογο καταζητούμενων 

Οι ρωσικές αρχές ενέταξαν την Κίρα Γιάρμις, την εκπρόσωπο Τύπου του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε κατάλογο καταζητούμενων διεθνώς και επιδιώκουν τη φυλάκισή της, δείχνει σήμερα βάση δεδομένων της ρωσικής αστυνομίας.

14.23 Ζελένσκι: Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία

Με ένα βίντεο στο προφίλ του στο Facebook, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί η νίκη», προσθέτοντας ότι «αν συνεχιστεί ο πόλεμος, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία».

14.13 Συνάντηση Σουλτς – Ερντογάν στην Άγκυρα την Δευτέρα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

14.00 Πούτιν: Βλέπει θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία. Σημειώνεται πως ο Πούτιν είχε σήμερα συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο

13.44 Η Βουλγαρία θα υποδεχθεί έως 8 ολλανδικά μαχητικά και 200 στρατιώτες

Η Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα υποδεχθεί έως οκτώ ολλανδικά πολεμικά αεροπλάνα και 200 στρατιώτες για να τη βοηθήσουν σε αποστολές αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική απόφαση.

13.35 Η ελβετική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Η Ελβετία συμβούλευσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αναφέρει σημερινή ταξιδιωτική οδηγία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

13.11 ΟΗΕ:Αξιόπιστες πληροφορίες για χρήση βομβών διασποράς από Ρώσους στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

12.45 Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις εις βάρος των Ρώσων βουλευτών

Η Βρετανία ανακοίνωσε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αφορούν τους 386 βουλευτές της ρωσικής Δούμας, που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

12:30 Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία»

Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από την Αττάλεια της Τουρκίας. «Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την άρνηση της Συμμαχίας να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία. «Ένα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη», εκτίμησε «και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο».

12.00 Ουκρανός υπ. Άμυνας: Περισσότερους αμάχους παρά στρατιώτες έχουν σκοτώσει οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

11.57 Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους από τον βομβαρδισμό ουκρανικού ινστιτούτου που διαθέτει πυρηνικό εργαστήριο

ανατολικής Ουκρανίας 89 φορές μέσα σε μία ημέρα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά το πλήγμα σε ινστιτούτο που περιλαμβάνει ένα πυρηνικό εργαστήριο, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

“Δεν υπάρχουν απειλές ακόμη για τον άμαχο πληθυσμό”, ανέφερε σε ένα βίντεο ο Όλεχ Σινεχούμποφ.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το ινστιτούτο στο Χάρκιβ όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

11.56 Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες σε αμάχους παρά σε στρατιώτες από την ρωσική εισβολή, λέει ο ουκρανός υπουργός Άμυνας

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία έχουν σκοτώσει περισσότερους ουκρανούς αμάχους σε σχέση με στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ.

“Θέλω να ακουστεί αυτό όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε ο ίδιος.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να δημιουργηθούν “ανθρωπιστικοί διάδρομοι” και αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Η Μόσχα χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” που έχει στόχο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την εκδίωξη ηγετών τους οποίους χαρακτηρίζει νεοναζί.

11.43 Βέλγιο και Σλοβενία τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ

Η Ουκρανία θα πρέπει να σεβαστεί όλα τα απαραίτητα βήματα προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θα ήταν λάθος το μπλοκ να κλείσει την πόρτα στη χώρα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες. “Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες”, πρόσθεσε. “Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήταν μεγάλο λάθος να κλείσουμε την πόρτα σε χώρες, όπως η Ουκρανία, που νιώθουν ότι απειλούνται. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί τους”, υπογράμμισε ο Ντε Κρο.

11.40 : Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία (ΟΗΕ)

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα στην ιστοσελίδα της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 200.000 επιπλέον πρόσφυγες από την τελευταία αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που αφορούσε στην περίοδο μέχρι χθες, 10 Μαρτίου.

Ξεχωριστά, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 1,85 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.

11.26 : Ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάνει έκκληση για αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Ο δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι έκανε έκκληση για την διοργάνωση αντιπολεμικών διαδηλώσεων στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις την Κυριακή.

“Ο τρελός μανιακός Πούτιν θα σταματήσει το συντομότερο από τον λαό της Ρωσίας αν εναντιωθούμε τώρα στον πόλεμο”, αναφέρει ο Ναβάλνι σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Instagram.

“Πρέπει να πηγαίνετε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις κάθε σαββατοκύριακο, ακόμη κι αν φαίνεται ότι όλοι είτε έφυγαν ή φοβούνται…Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου”, σημειώνει.

11.30 Μπορέλ: Πρόταση Μπορέλ για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες.

11.12 Ρωσικές δυνάμεις πλήττουν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην Ίζιουμ

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν σήμερα ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκιβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή.

10.44 Η Μόσχα επιβάλλει «αυστηρό έλεγχο» στις ξένες εταιρείες που αποχωρούν από την Ρωσία

Η ρωσική εισαγγελία διέταξε την διεξαγωγή «αυστηρού ελέγχου» στις ξένες εταιρείες που ανακοινώνουν την διακοπή των δραστηριοτήτων τους στην Ρωσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι εισαγγελείς θα εφαρμόσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

10.16 Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμο» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

09.42 Το Κίεβο δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

08.29 περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Εξάλλου το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

08.28 ρωσικός στρατός κατέστρεψε δύο στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς επίθεση εναντίον δύο στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ στην Ουκρανία και τις κατέστησε μη επιχειρησιακές, ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας.

08.06 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

07.52 Αεροπορικά πλήγματα σε τομείς όπου ζουν άμαχοι στη Ντνίπρο, τουλάχιστον ένας νεκρός

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

06.21 Ρωσικές δυνάμεις «περικυκλώνουν» αρκετές πόλεις

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

05.27 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισεκ. δολαρίων

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

05.19 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα καλέσει να τερματιστούν οι ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και να επιβληθούν τιμωρητικοί δασμοί

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καλέσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

03.20 Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

03.09 Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για τις εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια.

01.53 Η Ρωσία ζητεί έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι «στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες» των ΗΠΑ στην ουκρανική επικράτεια

Διπλωμάτες δήλωσαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη «βιολογικών όπλων» για λογαριασμό των ΗΠΑ σε εργαστήρια στην Ουκρανία την οποία καταγγέλλει η Μόσχα, κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «γελοίο» ερίζοντας εδώ και μέρες πως είναι οι ρωσικές δυνάμεις αυτές που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε μέσω Twitter πως η ρωσική αποστολή ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση σήμερα «για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διατείνεται πως υπήρχε δίκτυο εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων που λειτουργούσε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί επανειλημμένα.

01.21 Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για μια «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα