back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης – Ποιους αφορούν

Διαβάστε επίσης

Τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να “κλειδώσουν” το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό με στόχο να ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας.

Κι αυτό έχει να κάνει με την σαφέστερη εικόνα όπου θα πρέπει να υπάρχει σχετικά με την πορεία των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα, ενώ παράλληλα θα ληφθεί υπόψη και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων σε συνάρτηση με την μέχρι τώρα υλοποίηση του Προυπολογισμού.

Σίγουρο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «επιταγή ακρίβειας» την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η καταβολή θα γίνει έως στις αρχές Απριλίου και όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το μοντέλο του επιδόματος Χριστουγέννων με περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπου η σύνταξη τους δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ (για το φορολογικό έτος 2021). Δεδομένο θεωρείται ότι και σε αυτή την καταβολή που θα είναι 250 ευρώ εφάπαξ θα δουν χρήματα και περίπου 170.000 ΑμεΑ, όπως και διπλό επίδομα οι δικαιούχοι ΚΕΑ,και ενδεχομένως και οι μακροχρόνοι άνεργοι.

Στο πακέτο των μέτρων προς εξέταση είναι επίσης η ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων επιδότησης στεγαστικών δανείων στα πρότυπα του «Γέφυρα 1» ( θα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα ) που στην περίοδο της πανδημίας είχε εφαρμοστεί για 68.000 πληγέντες δανειολήπτες , αλλά και η αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 70 για το επιστρεπτέο κομμάτι της προκαταβολής από τα τέλη Ιουνίου αντί των 60 που ισχύει σήμερα..

Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά της αγοράς προκειμένου η κυβέρνηση να παρέμβει δραστικά έτσι ώστε να μειωθούν οι φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν τις τιμές της ενέργειας και ειδικά την τιμής της βενζίνης η οποία έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πάντως δεν εξετάζει , προς το παρόν, κάτι τέτοιο καθώς εκτιμούν ότι η όποια μείωση θα χαθεί από την αύξηση των τιμών, ωστόσο δεν απορρίπτεται κατηγορηματικά όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα .

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα