back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας» του Εντουάρ Λουί

Διαβάστε επίσης

«Ήταν σίγουρη πως άξιζε μια άλλη ζωή, πως αυτή η ζωή υπήρχε κάπου, αφηρημένα, σε έναν εικονικό κόσμο, πως ένα τίποτα θα αρκούσε για να την αγγίξει, και πως η ζωή της στον πραγματικό κόσμο ήταν αυτό που ήταν κατά λάθος».

Μια φωτογραφία της μητέρας του στην ξένοιαστη ηλικία των είκοσι ετών οδηγεί τον γνωστό Γάλλο συγγραφέα στο να αναλογιστεί και να αφουγκραστεί τη σχέση μαζί της. Να τη γνωρίσει και να την κατανοήσει, να ψάξει να βρει τα κομμάτια που συγκροτούν την ταυτότητά της. Μεγαλωμένη στο ασφυκτικό εργατικό και πατριαρχικό περιβάλλον της γαλλικής επαρχίας, η μάνα υιοθετεί όλα τα επιβεβλημένα πρότυπα. Εγκαταλείπει το σχολείο και τα όνειρά της, παντρεύεται και αποκτά πολλά παιδιά σε μικρή ηλικία, ενώ ανέχεται τη βίαιη συμπεριφορά των ανδρών. Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της απελευθέρωσης, της διαφυγής από την προδιαγεγραμμένη μοίρα και ο γιος θα καταγράψει τη λυτρωτική απόδραση, όπως και την τελική πολυπόθητη συμφιλίωση των δυο τους.

Μετά το γλαφυρό πορτρέτο της πατρικής φιγούρας στο «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» που αποτέλεσε και ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι σε κοινωνικές νόρμες, ο Λουί εξετάζει τη μητέρα του και παράλληλα τους Χαμένους της Ιστορίας, ανθρώπους που τους έχει ασκηθεί η αυταρχική μορφή της εξουσίας. Ειδοποιός διαφορά όμως εδώ είναι ότι μια γυναίκα θα αποφασίσει να αλλάξει τη μοίρα της και να σταθεί στην απέναντι όχθη. Να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να γίνει – για πρώτη φορά- η πρωταγωνίστρια της ζωής της.

«Ξεκίνησα την ιστορία σου θέλοντας να διηγηθώ την ιστορία μιας γυναίκας αλλά συνειδητοποιώ πως η ιστορία σου είναι η ιστορία ενός πλάσματος που αγωνιζόταν για το δικαίωμα να είναι γυναίκα, ενάντια στην ανυπαρξία που σου επέβαλλε η ζωή σου και η ζωή με τον πατέρα μου».

Οι «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας» του Εντουάρ Λουί κυκλοφορούν από τις εκδόσεις  Αντίποδες σε μετάφραση Στέλας Ζουμπουλάκη.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα