back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έρχεται αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων – Σύντομα οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις

Διαβάστε επίσης

Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής στα καύσιμα κίνησης τις επόμενες ημέρες εκφράζουν παράγοντες της αγοράς καθώς στις σημερινές και αυριανές παραδόσεις από τα διυλιστήρια, αναμένεται να αποτυπωθεί σχετική αποκλιμάκωση των τιμών που δίνουν προς τη λιανική, λόγω της πτώσης σε διεθνές επίπεδο του brent.

Η εκτόξευση των τιμών στα υγρά καύσιμα έφερε και μείωση της ζήτησης με τους πρατηριουχους να υποστηρίζουν πως οδηγοί αγοράζουν με το σταγονόμετρο την βενζίνη ωστόσο ασφαλή στοιχεία αναμένονται τις επόμενες μέρες, για το εάν την κατανάλωση καυσίμων κίνησης έπεσε. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μια σχετική κάμψη που σχετιζεται αφενός στην κακοκαιρία και αφετέρου στο ότι πέρυσι ήταν ακόμη σε ισχύ περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω πανδημίας δυσκολεύουν τις συγκρίσεις.

Σημειώνεται ότι μέσα σε 15 μέρες η τιμή της αμόλυβδης εκτινάχθηκε κατά μέσο πανελλαδικό όρο στα 2,10 ευρώ το λίτρο από τα 1,887 ευρώ που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης το το πετρέλαιο κίνησης έφτασε ακόμη και στο 1,936 ευρώ το λίτρο καταγράφοντας αύξηση πάνω από 0,30 ευρώ το λίτρο. Μετά, δε, τις νέες παραδόσεις εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από τα 2 ευρώ, κοντά στο 1,90 στην Αττική.

Επίδομα υγρών καυσίμων

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρόπος ενίσχυσης των νοικοκυριών από τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πλατφόρμα παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για το επίδομα θέρμανσης με στόχο την επιστροφή φόρου με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται πως το 60% περίπου της τιμής της βενζίνης είναι ΦΠΑ και ΕΦΚ.

Αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για ενίσχυση των νοικοκυριών περιλαμβάνουν και αύξηση στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ήδη, οι τιμές στο ρεύμα έχουν ανέβει σημαντικά τις τελευταίες μέρες με το μέσον όρο μήνα μέχρι την περασμένη Παρασκευή να είναι στα 321,49 €/MWh από 211,71 €/MWh που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου. Μάλιστα για σήμερα Δευτέρα 14/3, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ενέργειας κατέγραψε άνοδο 19,73% και έχει διαμορφωθεί στα 319,26 €/MWh.

Στο φόντο αυτό το πακέτο για τον μήνα Απρίλιο των επιδοτήσεων θα ανέβει και θα υπερβεί τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Με βάση πληροφορίες η επιδότηση σε μέσο όρο ανά λογαριασμό θα διαμορφωθεί στα 55 € έναντι των 39 € το Φεβρουάριο και 40 € τον Μάρτιο.

Πηγή των πόρων αυτών θα είναι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από όπου υπάρχει, λόγω των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων, απόθεμα. Εκτιμάται, ότι για το σύνολο του 2022 ο «κουμπαράς» φτάνει τα 2 δισ.. € με τα μισά αυτών να έχουν ήδη «δεσμευτεί» στο πρώτο τρίμηνο για τις κατανομές των επιδοτήσεων.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα