back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Σφήνα» της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Διαβάστε επίσης

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα μεταβεί αύριο Τρίτη στη Μόσχα, λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική διακοπή των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λόγω των νέων απαιτήσεων της Ρωσίας.

Την επίσκεψη ανακοίνωσε σήμερα ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

Ο Αμιραμπντολαχιάν «θα μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα» για να συνεχίσει τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Πριν δέκα ημέρες γίνονταν αισιόδοξες δηλώσεις για επικείμενη επιτυχημένη κατάληξη των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, την οποία υπέγραψε το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις.

Όμως στις 5 Μαρτίου η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, ζήτησε από τις ΗΠΑ γραπτές εγγυήσεις ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν την οικονομική συνεργασία της με το Ιράν.

Τα αιτήματα αυτά είχε χαρακτηρίσει «εκτός θέματος» ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όμως προκάλεσαν τη διακοπή των συνομιλιών.

Τη συμφωνία του 2015 υπέγραψε το Ιράν από τη μία πλευρά και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία και είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ατομική βόμβα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εναντίον της.

Από τη συμφωνία αποσύρθηκαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018 και έκτοτε το Ιράν σταδιακά αποδεσμεύεται από τους όρους της.

Οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Το Ιράν θα παραμείνει στις διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ ο Χατιμπζαντέχ επεσήμανε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναβιώσουν τη συμφωνία αυτή.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα διάλειμμα από τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε. «Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να κάνουμε κάποια ανακοίνωση τώρα, καθώς παραμένουν ανοικτά κάποια σημαντικά ζητήματα για τα οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις η Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

«Μόλις ενημερωθούμε για τις αποφάσεις τους, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη Βιέννη και να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία», σημείωσε ο Χατιμπζαντέχ.

Από την πλευρά του ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν, ο Αλί Σαμχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα παραμείνει στις συνομιλίες μέχρι να εισακουστούν τα αιτήματά της και να επιτευχθεί «μια ισχυρή συμφωνία».

«Θα παραμείνουμε στις συνομιλίες στη Βιέννη μέχρις ότου τα λογικά και νόμιμα αιτήματά μας εισακουστούν και καταλήξουμε σε μια ισχυρή συμφωνία», επεσήμανε ο Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η ένταση οξύνεται μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τεχεράνη χθες Κυριακή εναντίον της Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, σε μια πρωτόγνωρη επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν που φάνηκε να έχει στόχο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον «στρατηγικών κέντρων» του Ισραήλ στην Αρμπίλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για αντίποινα για τις πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν Ιρανούς στρατιωτικούς στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα