back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεοδωρίδου: Μελετάμε τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου στους ηλικιωμένους

Διαβάστε επίσης

Τη διενέργεια 4ης δόσης του εμβολίου έναντι της COVID-19 στους ηλικιωμένους και συγκεκριμένα στα άτομα που εμβολιάστηκαν πρώτοι πριν ένα χρόνο, προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης απο το υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μελετάται το ενδεχόμενο να χορηγείται 4η δόση σε ηλικιωμένους που εξαιτίας και του γήρατος είναι πιο ευαίσθητοι στο να νοσήσουν σοβαρά από κορονοϊό.
Όπως διευκρίνισε η 4η δόση δεν θα αφορά σε άτομα γενικού πληθυσμού αλλά μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ήδη, πρόσθεσε, στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία κινούνται θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ στη Σκοτία ξεκινούν τον επόμενο μήνα τη χορήγηση της 4ης δόσης.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που δυσχεραίνουν την κατάσταση, σημειώνοντας πως η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί «σύμμαχο» στην καταπολέμηση του ιού.

«Από όλους τους επιστήμονες τονίζεται πως η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας και η πιθανή άρση κάποιων μέτρων δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, αυτό είναι σαφές», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Οι ειδικοί, συνέχισε, είναι επιφυλακτικοί στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας. Ιστορικά, είπε, η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση και σημειώνεται πως πολλά ακόμη κεφάλαια απομένουν προς συγγραφη στο βιβλίο της πανδημίας COVID.

“Πριν από δύο χρόνια ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στις 11 Μαρτίου, χαρακτήριζε το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως πανδημία. Εννέα μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, το “δώρο της επιστήμης”, το πρώτο εμβόλιο φτάνει.
στη χώρα μας”, σημείωσε.

 75% έχει λάβει μία δόση εμβολίου – Σταματά η εβδομαδιαία ενημέρωση

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου είναι στο 75%, παρόμοιο με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τους 6.627.000 δικαιούχους αναμνηστικής δόσης, το 95,7% την έχουν λάβει ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Αναφερόμενος στο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, που χορηγείται στην Ελλάδα από τις 5 Μαρτίου, είπε ότι το έχουν λάβει 1.640 άτομα και 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι πλέον σταματά η εβδομαδιαία ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα επαναλαμβάνεται σε αραιά διαστήματα και αν κρίνεται αναγκαίο.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα