Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει το κίνημα των Χούτι και άλλες πλευρές της σύρραξης στην Υεμένη για διαβουλεύσεις στο Ριάντ, έδρα του Συμβουλίου εντός του Μαρτίου, μία πρωτοβουλία με στόχο «την υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της περιοχής του Κόλπου.
Επίσημες προσκλήσεις θα σταλούν εντός των προσεχών ημερών για συνομιλίες σχετικά με τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις του πολέμου, που εισέρχεται σήμερα στο όγδοο χρόνο του, ανάμεσα στους συμμάχους του Ιράν Χούτι και έναν υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.
Οι δύο πηγές δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι του κινήματος των Χούτι θα είναι «προσκεκλημένοι» του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Νάγεφ Φάλαχ Μουμπάρακα αλ-Χαζράφ στην έδρα του στο Ριάντ και θα έχουν τις δικές του εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, αν δεχθούν την πρόσκληση στις συνομιλίες, που προγραμματίζονται για το διάστημα από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 7 Απριλίου.
Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι αξιωματούχοι των Χούτι θα συμφωνήσουν να ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά το 2014 από το σιιτικό κίνημα, το οποίο υποστηρίζει ότι μάχεται κατά ενός διεφθαρμένου συστήματος και της ξένης επίθεσης.
Αλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως το Ομάν, έδρα ορισμένων αξιωματούχων του κινήματοςτων Χούτι, και το Κουβέιτ, που φιλοξένησε τις συνομιλίες του 2015, θα ήταν περισσότερο ουδέτερο έδαφος για τις διαβουλεύσεις.
Ο Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι έχει συμφωνήσει για την διεξαγωγή των συνομιλιών.
Το Ριάντ αναζητεί ενδεχομένως τρόπους για να απαλλαγεί από έναν μη δημοφιλή και δαπανηρό πόλεμο, που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, έχει φέρει την Υεμένη στο κατώφλι του λιμού, θεωρείται σύρραξη δι’ αντιπροσώπων ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν και αποτελεί λόγο τριβής ανάμεσα στο Ριάντ και την Ουάσινγκτον.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητούσαν την ανανέωση της υποστήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Υεμένη, περιλαμβανομένης της νέας προμήθειας όπλων, από όταν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σταμάτησε την τροφοδοσία του συνασπισμού με επιθετικά όπλα και ανέστειλε για ανθρωπιστικούς λόγους την κατάταξη του κινήματος των Χούτι στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ