back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Φραγκογιάννης: Καλύτερη από oποιαδήποτε άλλη στιγμή, η σχέση της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία

Διαβάστε επίσης

2022-03-16

«Η σχέση της χώρας μας με τη Σαουδική Αραβία είναι πιο καλή από ποτέ», διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ, στο Ριάντ.

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στη Αθηνά Κορλίρα, εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας μας για προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, κάνοντας λόγο για «καινούργια εποχή στις διπλωματικές κι επιχειρηματικές αποστολές».

Όπως ανέφερε ο κ Φραγκογιάννης «Οι αποστολές μας είναι πλέον περισσότερο εστιασμένες στο στόχο, δηλαδή στους κλάδους της οικονομίας που έχουν ενδιαφέρον. Προηγήθηκε κατάλληλη κι αμφίπλευρη προετοιμασία, με εκατέρωθεν συναντήσεις για την εξυπηρέτηση των στόχων κάθε εταιρίας. Δημιουργήσαμε το πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορεί να ανθίσει η επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε, με την επισήμανση ότι στη συγκεκριμένη αποστολή έλαβαν μέρος 43 ελληνικές επιχειρήσεις, 55 επιχειρηματίες- συνολικά 110 άτομα – έγιναν περισσότερες από 300 συναντήσεις και μετείχαν 4 υπουργοί, οι οποίοι συνάντησαν 8 συναδέλφους τους από πλευράς Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για τους κ.κ. Γεωργιάδη και Τσακίρη, την κυρία Σοφία Ζαχαράκη και τον ίδιο τον κ Φραγκογιάννη.

«Στην ουσία, ξεκινήσαμε ένα μεγάλο δρόμο, ο οποίος απαιτεί στενή παρακολούθηση» τόνισε. Και εξήγησε πως «κάθε επιχείρηση, αλλά και η ελληνική οικονομική διπλωματία με το υπουργείο Ανάπτυξης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, παρακολουθούν τις εξελίξεις και υποστηρίζουν καθεμία επιχείρηση χωριστά, είτε πρόκειται για επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία, είτε για επενδύσεις της χώρας στην Ελλάδα».

Επικεντρώνοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Κώστας Φραγκογιάννης διαπίστωσε βελτίωση τα τελευταία 2,5 χρόνια, αναφέρθηκε στις επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών και κατέγραψε πως ήδη έχει παραχθεί σημαντικό έργο στους τομείς τουρισμού, υποδομών και ναυτιλίας, όπως επίσης και σε ζητήματα υψηλής τεχνολογίας, βιομηχανικών πάρκων και τροφίμων.

«Επισκέφθηκα δύο φορές την Σαουδική Αραβία συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προηγήθηκαν επισκέψεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, πέρυσι ήρθε στην Αθήνα ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας… Μας ενημέρωσαν για τις ανάγκες τους, είτε σε σχέση με Επενδυτικά Ταμεία τα οποία επιδιώκουν να τοποθετηθούν για επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για ελληνικές επενδύσεις στην Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα για τον τομέα του Τουρισμού, μας αναγνωρίζονται επιτυχημένα δείγματα γραφής σε διεθνές επίπεδο. Έχουμε να δώσουμε υψηλής ποιότητας τεχνογνωσία καθώς τώρα ετοιμάζουν τους δικούς τους τουριστικούς προορισμούς» τόνισε.

     ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΌΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, αφού υπογράμμισε την δέσμευσή μας για σταθερότητα και ειρήνη, σημείωσε τις «επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία», λόγω των εισαγωγών σε σιτηρά από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον κ Φραγκογιάννη «επιδίωξη της επίσκεψή μας στην Σαουδική Αραβία, ήταν και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για την Ελλάδα, κάτι που επιτεύχθηκε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, μίλησε για τις 43 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία κι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τόνισε τη συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους των σημαντικότερων εξαγωγικών συνδέσμων της χώρας, από την οποία προκύπτει πως δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για ελληνικές εξαγωγές στη δοκιμαζόμενη χώρα όπως και στη Ρωσία, ενώ μέγα ζήτημα είναι, όπως ο ίδιος ανέφερε, κι η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια με το συνεπακόλουθο πληθωριστικό αποτύπωμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα