back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ζελένσκι προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ: Κλείστε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης

“Κλείστε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας” θα επαναλάβει ο πρόεδρος της πολιορκούμενης από τις ρωσικές δυνάμεις χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αναμενόμενη σήμερα, στις 3μμ ώρα Ελλάδος,ομιλία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στην τελευταία σε μια σειρά βιντεοσκοπημένων ομιλιών του προς τα νομοθετικά σώματα των  ισχυρότερων δυτικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται ότι θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον την εφαρμογή του non fly zone στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις για την παροχή νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών, όπως και αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο μια ημέρα αφού η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου και μερικές ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει, περίπου στις 5:30 μμ, τη νέα οικονομική βοήθεια της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς και οι ισχυρότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία διότι αυτό θα σημάνει την εμπλοκή των νατοϊκών δυνάμεων σε πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία . Η Δύση είναι αποφασισμένη να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία – μια σύγκρουση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα οδηγήσει σε “ Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο “.

Χθες ο  Ουκρανός πρόεδρος ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Ζελένσκι είπε ότι το άρθρο 5 «δεν έδειχνε ποτέ τόσο αδύναμο όσο είναι σήμερα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν κάποιο μέλος του δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι ηκυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψε, επίσης, την πρόταση της Πολωνίας να παραδώσει στην Ουκρανία όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας και ως αντάλλαγμα να παραλάβει «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματία πολέμου, μια σπάνια επίδειξη ενότητας στο βαθιά διχασμένο Κογκρέσο.

Το ψήφισμα, που εισήγαγε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ και υποστηρίχθηκε από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων , ενθάρρυνε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη και άλλα έθνη να θέσουν υπό ελεγχο τον ρωσικό στρατό σε οποιαδήποτε έρευνα εγκλημάτων πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σάμερ σε ομιλία του στο βήμα της Γερουσίας πριν από την ψηφοφορία είπε:” Όλοι εμείς σε αυτήν την αίθουσα, Δημοκρατικοί  και Ρεπουμπλικάνοι ενωθήκαμε για να καταστήσουμε σαφές  ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά του ουκρανικού λαού”.

Πηγή: Reuters , The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα