back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αναχώρησε η αποστολή του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Αναχώρησε η αποστολή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με ανθρωπιστική βοήθεια για τα παιδιά και τις οικογένειες στην Ουκρανία, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που υπολογίζεται σε 30 τόνους, αποτελούμενη από συγκεκριμένα είδη (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σκηνές, υπνόσακοι, κουβέρτες, φάρμακα και αναλώσιμα κ.λπ.), όπως τα υπέδειξε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτιστικής Προστασίας σε συνεργασία με τις ουκρανικές Αρχές, θα παραδοθεί στις εγκαταστάσεις του Μηχανισμού στην Πολωνία. Ακολούθως, η αποστολή θα μεταβεί στα σύνορα με την Ουκρανία για να καταγράψει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και οικογενειών στην περιοχή και να προσφέρει φροντίδα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη.

Η αποστολή του Οργανισμού αποτελείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού, γιατρό, διασώστες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εθελοντές, καθώς και κινητή ιατρική μονάδα (ασθενοφόρο) και λεωφορεία για τη μεταφορά -εφόσον υπάρξει ανάγκη- μητέρων και παιδιών από τα σύνορα της Ουκρανίας προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, ανάμεσα στα είδη που συγκεντρώθηκαν υπάρχουν και αρκουδάκια που έστειλαν παιδιά από όλη την Ελλάδα για να παραδοθούν στα παιδιά της Ουκρανίας. Με σύνθημα «Αρκουδάκι μου για σένα», τα παιδιά έστειλαν τα αρκουδάκια που αγαπάνε και έχουν κοντά τους στα παιδιά που δεν πρόλαβαν να τα πάρουν από το σπίτι τους εξαιτίας του πολέμου.

«Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας δίνει μία νέα διάσταση στη συνεργασία ανάμεσα στο “Χαμόγελο του Παιδιού” και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Μίας συνεργασίας που αναπτύσσεται μέρα με την ημέρα και για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς το “Χαμόγελο του Παιδιού” αποτελεί έναν φορέα, το έργο και η προσφορά του οποίου είναι γνωστά σε όλους μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού στο Κορωπί. Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτή η πρωτοβουλία που αγκάλιασε η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει έμπρακτα την ανθρώπινη αλληλεγγύη, πώς ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την έμπρακτη αλληλεγγύη σε τόσο δύσκολες καταστάσεις. «Ο Έλληνας αποδεικνύει και αυτήν τη στιγμή ότι είναι πάντα έτοιμος. Ευχαριστώ όλους για την εξαιρετική συνεργασία σε κάθε επίπεδο. Απτή απόδειξη της αποτελεσματικής συνεργασίας φορέων της κοινωνίας των πολιτών και της πολιτείας.

Kοινές αξίες

Η ανθρωπιστική δράση και η αλληλεγγύη είναι στο DNA της Πολιτικής Προστασίας και του “Χαμόγελου”. Αποτελούν κοινές αξίες. Αυτές οι αξίες οδήγησαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Την πανελλαδική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και την αποστολή τους στην Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης. Όπως προσέθεσε, αυτή η αποστολή θα πάει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και περιέχει συγκεκριμένα είδη που θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες ανάγκες, τις πιο άμεσες και απαιτητικές ανάγκες στο πεδίο και είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τις ουκρανικές Αρχές αλλά και με μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα τα προμηθεύσουν στον ουκρανικό λαό. «Την ίδια στιγμή, με το “Χαμόγελο του Παιδιού” φτιάξαμε όλον τον κατάλογο των υλικών, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για να ξέρουμε τι θέλουμε. Δεν είναι μια βοήθεια που πάει τυχαία, είναι μια βοήθεια με συγκεκριμένους στόχους. Ο κ. Γιαννόπουλος και η ομάδα του έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Όταν στείλαμε αυτά τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό είχαμε την άμεση έγκριση και ανταπόκριση από εκεί για να μπορέσει να πάει αυτή η βοήθεια το συντομότερο», επεσήμανε.

Απευθυνόμενος στον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, ο οποίος παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», ο υπουργός υπογράμμισε: «Σε αυτές τις τραγικές στιγμές που βιώνει ο ουκρανικός λαός, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό σας. Και θα παραμείνει δίπλα σας. Όπως δίπλα σας είναι όλη η Ευρώπη. Ειδικά μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό».

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός δίνει, διαχρονικά, πραγματικό νόημα στην έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι το ευρωπαϊκό εργαλείο που ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ανθρωπιστικής κρίσης. Αποδεικνύει καθημερινά πόσα μπορούμε να καταφέρουμε μαζί. Με κοινές δράσεις. Με συνέργειες. Φέρνει την Ευρώπη κοντά στους πολίτες. Και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ευρώπης ως δύναμης “ήπιας ισχύος”. Αλλά και ως ηγέτιδας δύναμης στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Για την Ελλάδα, η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν και παραμένει κεντρική πολιτική επιλογή”, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Στη σημασία αυτής της αποστολής για την έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΔΣ του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, λίγο πριν αναχωρήσει με την αποστολή.

«Είμαστε όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να οργανώσουμε την αποστολή σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Προσωπικά και εκπροσωπώντας το “Χαμόγελο” θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. υπουργό και τους συνεργάτες του, που -όπως πάντα- είναι άμεσοι και αποτελεσματικοί, έτοιμοι να στηρίξουν όποιον έχει ανάγκη. Η συνεργασία μας, για μία ακόμα φορά, αναδεικνύει τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχει η σύμπραξη των θεσμών με πιστοποιημένους φορείς, όπως το “Χαμόγελο”. Η παρουσία, σήμερα, του πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, μας συγκινεί βαθύτατα. Είμαστε δίπλα του, είμαστε δίπλα στους συμπατριώτες του και τον διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε τα παιδιά και τις οικογένειες, που είναι και το μέλλον της χώρας», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μαζί με τα είδη που έχουν συγκεντρωθεί θα πάει και ιατρική ομάδα για να παρέχει βοήθεια είτε σε παιδιά που έρχονται τραυματισμένα είτε σε όσα έχουν προβλήματα υγείας. «Αυτό είναι το ξεκίνημα, ανοίγουμε μία λεωφόρο κοινωνική», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι προσπαθούν ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην εύρεση παιδιών από την Ουκρανία που έχουν εξαφανιστεί και μαζί με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία προσπαθούν να ενημερώσουν μέσω αφισών και διαδικασιών σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Η συνεργασία μας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενίσχυσε και την εμπιστοσύνη των δεκάδων εταιρειών, της ΚΕΔΕ, των δήμων, των πολιτών, των σχολείων και τόσων άλλων ακόμα, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στο κάλεσμά μας και χάρη σε όλους συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα είδη, τρόφιμα, φάρμακα και αναλώσιμα που χρειάζονται τα παιδιά στην Ουκρανία. Εκφράζω και δημόσια την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους Έλληνες, που για μία ακόμα φορά αφουγκράστηκαν την ανάγκη και τον πόνο συνανθρώπων μας και εμπιστευόμενοι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ανταποκρίθηκαν. Θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι με απόλυτη διαφάνεια θα παραδώσουμε όλα όσα απλόχερα μας εμπιστεύτηκαν, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα παιδιά και τις οικογένειες που ζουν τη φρίκη του πολέμου. Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι αναχωρώντας παίρνουμε μαζί μας και τα αρκουδάκια που ήδη μας έστειλαν παιδιά από όλη την Ελλάδα για να τα παραδώσουμε στους φίλους τους στην Ουκρανία. Με πολλή αγάπη, θα τα δώσουμε ένα-ένα, με μία μεγάλη αγκαλιά. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ευχαριστεί θερμά τις εταιρείες, τους πολίτες, την ΚΕΔΕ, τους δήμους, σχολεία από όλη την Ελλάδα, ιατρικούς, οδοντιατρικούς, φαρμακευτικούς συλλόγους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συνεχίζουν, καθώς η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί όσο υπάρχουν παιδιά και οικογένειες από την Ουκρανία που χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων μας», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Την ευγνωμοσύνη του και την εκτίμησή του για την προσφορά της χώρας στον ουκρανικό λαό εξέφρασε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτσένκο. «Εκ μέρους του ουκρανικού λαού είμαστε ευγνώμονες και χαρούμενοι και εκτιμούμε για τη βοήθεια και την προσφορά από το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», επεσήμανε.

Τέλος, από την πλευρά του, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, υπογράμμισε ότι το όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου φτάνει στην Ουκρανία και φτάνει για να δώσει ελπίδα στα παιδιά. «Όλη αυτή η διαδικασία δείχνει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι εκεί υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά, τα ευάλωτα παιδιά, τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη και είμαστε εδώ για να υποδεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους όταν κριθεί αναγκαίο αντίστοιχα για να έχουμε ένα περιβάλλον αντίστοιχο που θα πρέπει να ζούμε», σημείωσε ο κ. Σταμάτης.

Στην αναχώρηση της αποστολής παραβρέθηκαν, επίσης, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, καθώς και ο δήμαρχος Κρωπίας Αττικής, Δημήτριος Κιούσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα