back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών μέχρι τις 31 Μαΐου 2022

Διαβάστε επίσης

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς έως τις 31 Μάιου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους, προβλέπει νομοθετική διάταξη που προωθείται στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς, οι οποίοι είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα.

Γι αυτό, οι ασφαλισμένοι καλούνται να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την διευκόλυνση των ασφαλισμένων, στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Με αυτόν τον τρόπο δεν απαιτείται να αποπληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται κατ’εξαίρεση και για μια μόνο φορά.

Εργαζόμενοι: “Είμαστε σάκος του μποξ”

Εντωμεταξύ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ασφαλιστικό φορέα, με ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι οι υπάλληλοι των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα προβλήματα χορήγησης «ασφαλιστικής ικανότητας», υπογραμμίζοντας ότι “γίνονται αποδέκτες έντονων παραπόνων και διαμαρτυριών, που φτάνουν μέχρι το βαθμό της λεκτικής βίας” και βρίσκονται στον “άχαρο ρόλο του «σάκου του μποξ», δεχόμενοι απειλές και κάθε είδους υβριστικές αναφορές”.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, για τις αστοχίες και για προβλήματα που έχουν προκύψει με τα «ασύγχρονα» και χωρίς διαλειτουργικότητα πληροφοριακά συστήματα των πρώην ταμείων που έχουν ενταχθεί στον e-ΕΦΚΑ, το προσωπικό του φορέα, δεν φέρει ευθύνη.

Παράλληλα, ζητούν από την Διοίκηση του φορέα, να κάνει ότι επιβάλλεται, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων των υποκαταστημάτων, ιδίως αυτών που βρίσκονται στα τμήματα μητρώου, που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα