back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για “καταιγισμό ψεμάτων” κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπ. Εργασίας Κ. Χατζηδάκης για το συνταξιοδοτικό

Διαβάστε επίσης

Για “καταιγισμό ψεμάτων” κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την σημερινή κατάσταση των συνταξιούχων και του ασφαλιστικού συστήματος.

‘Οπως επισήμανε σε γραπτή δήλωση του ο κ. Χατζηδάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ισχυρίστηκε ότι:

  • Δήθεν έχουν τριπλασιαστεί οι εκκρεμείς συντάξεις. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις για έκδοση συντάξεων μεταξύ 2019 και 2021 αυξήθηκαν και μάλιστα κατά 83%! Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την έκθεση ΑΤΛΑΣ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από εκκρεμείς συντάξεις προς τους συνταξιούχους ήταν 486 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, ενώ τώρα έχουν περιοριστεί στα 220 εκατ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση δήθεν έχει περιορίσει το εισόδημα των συνταξιούχων, όταν ο ίδιος υιοθέτησε τον νόμο Κατρούγκαλου με όλες τις γνωστές επιπτώσεις του, προχώρησε σε 17 αλλεπάλληλες μειώσεις για τους συνταξιούχους και άφησε φεύγοντας πάνω από 1.050.000 ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες. Παράλληλα, με το νόμο Βρούτση διορθώθηκαν κατάφωρες αδικίες για συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, μειώθηκε ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής από το 22% στο 9% με προφανές όφελος για τους συνταξιούχους,ενώ υπάρχουν έκτακτες ενισχύσεις της κυβέρνησης προς τους ευάλωτους, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ΑμεΑ, τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων στρέφεται τάχα εναντίον τους. Στρέφεται δηλαδή εναντίον των νέων, ένα σύστημα που ισχύει στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στη Δανία, ενώ δεν στρεφόταν ένα σύστημα που ήταν ελληνική πατέντα με όλα τα γνωστά αποτελέσματα τόσες δεκαετίες.
  • Δήθεν απέτυχε ο θεσμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ένας θεσμός που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί και για τον οποίο ήδη υπάρχουν αποδείξεις ότι συμβάλλει στην έκδοση των συντάξεων σε χρόνο ρεκόρ.
  • Θα καταργήσει το νέο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος όμως προβλέπει επιτάχυνση των προμηθειών, γρήγορη διερεύνηση των καταγγελιών για υπαλλήλους που δεν κάνουν τη δουλειά τους, επιβράβευση της παραγωγικότητας των ικανών υπαλλήλων και τη χρησιμοποίηση των καλύτερων στελεχών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα ενός οργανισμού που συγκεντρώνει διαχρονικά τα μισά παράπονα των πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα