13.3 C
Athens
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

13.3 C
Athens
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν θα δεχτεί έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ είναι παγκόσμιος σερίφης

Η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Russia Today ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας  λέει μεταξύ άλλων : «Οι ΗΠΑ θέλουν ο κόσμος να μοιάζει με αμερικάνικο σαλούν ….. υπάρχουν πολλές χώρες που «δεν θέλουν να παίρνουν εντολές από τον «θείο Σαμ» και προσθέτει :  «οι κυρώσεις μας κάνουν πιο δυνατούς» και «έχουμε χάσει κάθε ψευδαίσθηση ότι μπορούμε ποτέ να βασιστούμε στη Δύση».

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία έναν μικρό παίκτη στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης ο Λαβρόφ είπε ότι σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα ο ίδιος διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γύρισε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.

Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή.

Αναλύοντας την στάση της Μόσχας έναντι των κυρώσεων ο κ. Λαβροφ σημείωσε ότι είναι πρόθεση της Δύσης να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να την περιθωριοποιήσει με αυτό τον τρόπο . «Ο ρόλος των κυρώσεων είναι πολύ πιο στρατηγικός… είναι η πεμπτουσία της δυτικής στρατηγικής πορείας. Δηλαδή, να περιθωριοποιηθεί η Ρωσία, να περιοριστεί, να τεθεί τέλος στην ανάπτυξη της Ρωσίας και επίσης να μηδενιστεί ο ρόλος της στην παγκόσμια πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό, την επιστήμη, την τέχνη, την εκπαίδευση», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε συνηθίσει  στις κυρώσεις είπε:  «Όπως είπε ο Πούτιν, είμαστε πρωταθλητές όσον αφορά τον αριθμό των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Πάνω από πέντε χιλιάδες μεμονωμένα μέτρα. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Κίνας και του Ιράν. Το μόνο που θα πετύχουν, είναι να μας ενισχύσουν περισσότερο» πρόσθεσε.

«Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στους δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί εντελώς. Τώρα μπορούμε να βασιστούμε μόνο στον εαυτό μας και σε αυτούς τους συμμάχους που θα παραμείνουν δίπλα μας. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα για τη Ρωσία στο ζήτημα της γεωπολιτικής», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ρωσική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να είναι το μεγαλύτερο βιοεργαστήριο του Πενταγώνου.

«Άνοιξαν και άλλα έγγραφα, αυτά είναι έγγραφα που σχετίζονται με τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των αμερικανικών εργαστηρίων στην Ουκρανία. Αυτά είναι έγγραφα υπογεγραμμένα από Ουκρανούς αξιωματούχους και Αμερικανούς», είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλά τέτοια εργαστήρια σε όλη την περίμετρο της Ρωσίας, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο Λαβρόφ είπε πως η Ευρώπη έχει σχεδόν πάψει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της μπροστά στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μου φαίνεται ότι η Ευρώπη έχει ήδη κατά 99% σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει την ανεξαρτησία της», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι στόχος του είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, είναι απίθανο να το πετύχει.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ζελένσκι, ο Λαβρόφ είπε πως ο Ουκρανός πρόεδρος θέλει να «σπρώξει» τον Τζο Μπάιντεν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία μέσω του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

«Ο Ζελένσκι καταλαβαίνει επίσης ότι υπάρχουν λιγότερο υπεύθυνοι πολιτικοί, οι οποίοι καθοδηγούνται από ρωσοφοβικά αισθήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κογκρέσο. Όπως γνωρίζετε, υιοθετούν περιοδικά ένα ψήφισμα που καταδικάζει και απειλεί τη Ρωσία. Πιστεύω ότι ο Ζελένσκι βασίζεται σε αυτούς για να ωθήσουν τον πρόεδρο Μπάιντεν σε μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση», είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι κάθε φορτίο που θα έρθει στην Ουκρανία και το οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα μπορούσε να περιέχει όπλα, θα γίνει νόμιμος στόχος για το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο μέσω βίντεο  ο Ζελένσκι  ζήτησε να μεταφερθούν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των S-300.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img