back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Ρώμη σήμερα η μίνι «μεσογειακή σύνοδος κορυφής» για το ενεργειακό

Διαβάστε επίσης

Μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω νόσησης από τον κορονοιό, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης  στην τετραμερή διάσκεψη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου την οποία φιλοξενεί στην Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι .

Στην συνοδό θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία ο Ιταλός οικοδεσπότης και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα .

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στις χθεσινές δηλώσεις του έκανε λόγο για κοινό μέτωπο των χωρών του νότου.

«Η αυριανή συνάντηση γεννήθηκε αυθόρμητα και είναι σημαντική για να συντονίσουμε τις θέσεις μας ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους: ο ένας είναι να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που θεωρούμε αναγκαίο. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται, έως τώρα, από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ θεωρούμε ότι το κόστος των δυο πηγών ενέργειας θα έπρεπε να διαχωριστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Oι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συναίνεση την Παρασκευή σε μια μίνι «μεσογειακή σύνοδο κορυφής» στη Ρώμη σχετικά με την ανάγκη μεταρρύθμισης των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη και τη μείωση των τιμών ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, δήλωσαν επίσημες πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφέρει το Euractiv. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενέργεια και ο συντονισμός μιας ενιαίας θέσης ενόψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν την Πέμπτη ιταλικές κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν τα ενεργειακά θέματα και η συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό  ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να αναπτύξει την ελληνική πρόταση των 6 σημείων για τον υπολογισμό του  ενεργειακού  κόστους στην Ευρώπη και τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου ώστε να μπει «φρένο» στην αύξηση των τιμών και να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.

Το θέμα της  ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, μετά την κρίση στην Ουκρανία, θα απασχολήσει το σημαντικότερο μέρος της συζήτησης των ηγετών του Νότου. Στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, που αφορά άμεσα τις χώρες του Νότου, καθώς και θέματα ασφαλείας, ευρωστρατού και κοινής αμυντικής γραμμής της Ε.Ε., μετά τον ουκρανικό πόλεμο.

Η προετοιμασία των  τεσσάρων του Νότου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου αναμένεται να αναπτυχθεί έντονος διάλογος για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των 27  έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας . Έχει προηγηθεί η άτυπη Σύνοδο των Βερσαλλιών, όπου η Ένωση εμφανίστηκε διστακτική να ομοφωνήσει στην ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης  προς τις χώρες μέλη έναντι των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα