back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση των δήμων της Αττικής για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Από άκρη σε άκρη σε όλη την Αττική, οι δήμοι κινητοποιήθηκαν ώστε να συνδράμουν στη διεθνή αλληλεγγύη προς τους πληγέντες του πολέμου, άλλοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, άλλοι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τους «Γιατρούς του Κόσμου» και άλλοι από μόνοι τους, μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με την ουκρανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Και οι δημότες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα με τρόπο συγκινητικό.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, έχουν σπεύσει στα σημεία των δήμων, όπου συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής, κουβέρτες και υπνόσακοι, πάνες και βρεφικά είδη, ακόμη και ιατροφαρμακευτικό υλικό και ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί, με αποτέλεσμα οι δήμοι να γεμίζουν φορτηγά. Το ίδιο και ο τοπικός επιχειρηματικός κόσμος, καταστήματα και σούπερ μάρκετ, επίσης συνδράμουν σε αυτό το κύμα αλληλεγγύης.

Ορισμένοι δήμοι έχουν πραγματοποιήσει ήδη και τις πρώτες αποστολές προς την Ουκρανία, ενώ άλλοι δήμοι δίνουν παράταση στις ημερομηνίες, βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

Δέκα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης φόρτωσε ο δήμος Γλυφάδας, ο οποίος είχε ορίσει ως ημερομηνία συγκέντρωσης την Τρίτη 8 Μαρτίου, αλλά ο κόσμος είχε αρχίσει να πηγαίνει πράγματα στο Δημαρχείο από την προηγούμενη Παρασκευή, όταν και έγινε η ανακοίνωση. Σημαντική ήταν η προσφορά του Ασκληπιείου Βούλας, το οποίο παρέδωσε 380 καινούργια κλινοσκεπάσματα και κουβέρτες.

Ο δήμος Ηλιούπολης και ο δήμος Βριλησσίων έχουν ολοκληρώσει ήδη δύο αποστολές, σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ουκρανίας. Στις 6 Μαρτίου έφτασε στο Τσέρνιβτσι, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, η πρώτη αποστολή και στις 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη, ενώ συνεχίζεται καθημερινά η συγκέντρωση. Συνολικά 4 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα έχουν αποσταλεί από τον δήμο Βριλησσίων.

Ο δήμος Ζωγράφου, ο οποίος μάλιστα είναι αδελφοποιημένος με την ουκρανική κωμόπολη Σαρτανά, πραγματοποίησε επίσης με επιτυχία τη συγκέντρωση των ειδών, καθώς ήταν μεγάλη η προσφορά, τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρήσεων. Το ίδιο και ο δήμος Περιστερίου, που λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο, ολοκλήρωσε τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ πέντε φορτηγά φόρτωσε και ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού.

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου μετέφερε με τα οχήματά του και παρέδωσε τη δική του ανθρωπιστική βοήθεια στις αποθήκες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον Κολωνό, το ίδιο ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ ο δήμος Αγίου Δημητρίου παρέδωσε 130 κούτες με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό στους «Γιατρούς του Κόσμου» και με προορισμό τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας. Το ταξίδι τους πραγματοποίησαν ήδη τα πρώτα δύο φορτηγά του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, κατόπιν συνεννόησης με την ουκρανική Πρεσβεία και με εκπροσώπους της ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε τη δική του ανθρωπιστική δράση ο δήμος Ελευσίνας.

Ακόμη, ανθρωπιστική βοήθεια συγκέντρωσαν μέχρι χτες (18/3) οι δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Διονύσου, Παλλήνης, Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού, Νέας Σμύρνης, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαρκόπουλου, ενώ συνεχίζουν τις επόμενες ημέρες οι δήμοι Γαλατσίου (έως και σήμερα 19/3), Χαλανδρίου (καθημερινά), Πετρούπολης (έως 23/3), Χαϊδαρίου (καθημερινά), Μαραθώνα (παρατείνεται έως 24/3), Παιανίας (έως 22/3), Κρωπίας (καθημερινά), Σαρωνικού (καθημερινά), Λαυρεωτικής (καθημερινά), Ωρωπού (καθημερινά). Τέλος, στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου οι δημότες πηγαίνουν καθημερινά και αφήνουν τη δική τους βοήθεια στην κατασκήνωση, όπου ήδη φιλοξενούνται πρόσφυγες από τη Μαριούπολη και το Σαρτανά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα