back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Πετράκης: Ο πληθωρισμός για το 2022 θα διατηρηθεί στο 7%

Διαβάστε επίσης

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Πετράκης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, τόνισε ότι ο μέσος πληθωρισμός για όλο το 2022 θα αγγίξει το 7% κάνοντας παράλληλα λόγο για αυξήσεις όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και σε μια σειρά βασικών καταναλωτικών αγαθών.

«Ο πληθωρισμός για το 2022 θα διατηρηθεί στο επίπεδο των τριών πρώτων μηνών δηλαδή στο 7% . Δεν είναι μόνο η κρίση στον τομέα της ενέργειας. Οι πιέσεις στις τιμές αφορούν μια ευρεία γκάμα προϊόντων διότι έχουν διαταραχθεί οι γραμμές εφοδιασμού σε βασικά προϊόντα. Περίπου 25 προϊόντα οποία θίγονται από όλη αυτή τη διαδικασία είτε γιατί προέρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές είτε γιατί τα ναύλα στα πλοία με τα οποία πρέπει να μεταφερθούν είναι εξαιρετικά υψηλά διότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα τα λιμάνια. Υπάρχει δηλαδή μια γενικότερη αναταραχή», επισήμανε.

Σημείωσε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι αναγκαία η λήψη λελογισμένων μέτρων από τη κυβέρνηση.

«Ή θα προσαρμοστεί αναλόγως το καταναλωτικό πρότυπο των ανθρώπων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, δηλαδή θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ή θα υπάρχουν συνεχείς δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει δηλαδή να αυξάνεις τα ελλείμματά σου ώστε να μπορείς να ενισχύεις αυτούς που πλήττονται».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το να ενισχύεις τα ελλείμματα προσκρούει σε ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσεις στο σημείο να την απωλέσεις γιατί αν συμβεί αυτό δεν θα μπορείς να δανείζεσαι διότι θα ανέβει το κόστος δανεισμού και κατ’ επέκταση να προχωράς σε ενισχύσεις. Επομένως, είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση το να αυξάνεις το έλλειμμα τόσο όσο σου επιτρέπει η διαταραγμένη δημοσιονομική ισορροπία και να οδεύεις σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο προκειμένου να μπορέσεις αφενός να ανακουφίσεις τον πληθυσμό, αφετέρου να μη χάσεις την ισορροπία η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει χαθεί».

Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς, η ανισορροπία θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιά που διανύουμε.

«Δεν είναι μόνο οι μάχες που διεξάγονται στο πεδίο. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, συνεπώς το πρόβλημα στις οικονομικές σχέσεις δεν προβλέπεται να λυθεί εύκολα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα προκληθεί αύξηση κινδύνου που θα μεταφερθεί στα επιτόκια.

«Όταν έρχεται ο πληθωρισμός δύσκολα φεύγει και εκεί εμφανίζεται ο καινούριος κίνδυνος και πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες ζητούν να αυξηθούν τα επιτόκια. Αυτές έχουν επικρατήσει στις ΗΠΑ και έχω μια σχετική αγωνία σχετικά με το τι θα συμβεί στην Ευρώπη. Αναμένουμε αύξηση στα επιτόκια από το μηδενικό επίπεδο και θα τη δούμε τέλη του 2022 αρχές του 2023. Αν επικρατήσουν αυτές οι τιμές, θα δούμε μπροστά μας το φάσμα της ύφεσης και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή», ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα