back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 12 στρατιώτες νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον δώδεκα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο σκοτώθηκαν χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια επίθεσης που πιστεύεται ότι διαπράχθηκε από τζιχαντιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς η βία αναζωπυρώνεται τελευταία στο φτωχό κράτος της δυτικής Αφρικής.

Χθες Κυριακή «ένοπλα στοιχεία επιτέθηκαν σε (στρατιωτική) μονάδα στα περίχωρα της (κοινότητας) Νατιαμποανί. Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι δώδεκα στρατιώτες πεσόντες», ανέφερε μια πηγή.

Επρόκειτο για περίπολο που «υπέστη επίθεση από φερόμενους ως τζιχαντιστές», είπε δεύτερη πηγή, κάνοντας λόγο από την πλευρά της για «περίπου δέκα νεκρούς». Αρκετά «στοιχεία στις τάξεις του εχθρού εξουδετερώθηκαν» (σ.σ.: σκοτώθηκαν), πρόσθεσε η δεύτερη πηγή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η Νατιαμποανί είναι αγροτική κοινότητα που απέχει περίπου εξήντα χιλιόμετρα νότια από τη Φαντά Ν’Γκουρμά, την πρωτεύουσα της ανατολικής περιφέρειας, όπου διαπράττονται συχνά επιθέσεις ομάδων ενόπλων από το 2018.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων AIB, τουλάχιστον δεκαπέντε νέοι απήχθησαν από ενόπλους έπειτα από επίθεση στην κοινότητα Ναγκρέ, κοντά στη Νατιαμποανί, την Παρασκευή.

Η χθεσινή επίθεση εναντίον στρατιωτικών ήταν η έκτη μέσα σε δέκα ημέρες στην ανατολική περιφέρεια. Έχουν σκοτωθεί 23 πολίτες και 25 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (στρατιωτικοί και χωροφύλακες).

Την 24η Ιανουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Νταμιμπά ανέτρεψε τον πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που επικρινόταν συχνά για αναποτελεσματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών.

Όμως, έπειτα από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, ο νέος αρχηγός του κράτους, που διαβεβαίωνε ότι ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών θα αποτελούσε προτεραιότητά του, βρέθηκε με τη σειρά του αντιμέτωπος με φονικές επιθέσεις.

Όπως το Μαλί και ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο υφίσταται από το 2015 επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Οι ενέργειες των τζιχαντιστών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει πάνω από 1,7 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα