back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νικαράγουα: Η αντιπολιτευόμενη Κριστιάνα Τσαμόρο καταδικάζεται να εκτίσει 8 χρόνια κάθειρξη

Διαβάστε επίσης

Μια από τις σημαντικότερες μορφές της αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα, η Κριστιάνα Τσαμόρο, καταδικάστηκε χθες Δευτέρα να εκτίσει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών· θεωρούσε πως θα θριάμβευε επί του Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2021, αλλά συνελήφθη έξι μήνες νωρίτερα και τέθηκε υπό κατ’ οίκον κράτηση κατ’ εντολή της νικαραγουανής δικαιοσύνης.

Η κυρία Τσαμόρο, 68 ετών, η οποία κρίθηκε τη 12η Μαρτίου ένοχη στη δίκη της για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον κράτηση, σύμφωνα με το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH).

Η δίωξή της από τον κρατικό μηχανισμό του Ντανιέλ Ορτέγα την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες κατά δημοσκοπήσεις φερόταν να είναι φαβορί.

Σύμφωνα με το δικαστήριο όπου διεξήχθη η διαδικασία σε βάρος της για επτά ημέρες στο εσωτερικό της διαβόητης φυλακής Ελ Τσιπότε, τα αδικήματα που της προσάπτονται διαπράχθηκαν μέσω του Ιδρύματος Βιολέτα Μπάριος δε Τσαμόρο (FVBCH), κέντρου εκπαίδευσης και υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας που διηύθυνε η Κριστιάνα Τσαμόρο για κάπου είκοσι χρόνια.

Το ίδρυμα χρησιμοποιείτο για να παραλαμβάνονται χρηματικά ποσά από το εξωτερικό προορισμένα για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα και της αντιπροέδρου και συζύγου του Ροσάριο Μουρίγιο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο αδελφός της Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, που κρίθηκε επίσης ένοχος, θα εκτίσει εννέα χρόνια κάθειρξη, πιθανότατα στην Ελ Τσιπότε, όπου είναι έγκλειστος αφότου συνελήφθη.

Ποινές κάθειρξης ως και 13 ετών επιβλήθηκαν εξάλλου σε δύο πρώην υπαλλήλους του FVBCH, καθώς και στον οδηγό της κυρίας Τσαμόρο.

Πρόστιμα ύψους «εκατομμυρίων» επιβλήθηκαν ταυτόχρονα στην αντιπολιτευόμενη και στους τρεις πρώην υπαλλήλους τους. Είναι «αδύνατο να πληρωθούν» και αναμένεται να «μετατραπούν σε ποινές φυλάκισης που θα ισοδυναμούν με ισόβια», σύμφωνα με το CENIDH.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο, που συνελήφθη τη 2η Ιουνίου 2021, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της, διαβεβαιώνοντας ότι η δίωξή της οφειλόταν στο ότι ήθελε «να υπηρετήσει τους Νικαραγουανούς» θέτοντας υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

«Όταν παίρνεις θέση που θέτει σε κίνδυνο την εξουσία της δικτατορίας, τα περιμένεις όλα, ακόμα και το χειρότερο», δήλωνε η κυρία Τσαμόρο στο Γαλλικό Πρακτορείο στα τέλη Μαΐου.

«Ο λαός μου δίνει την πρώτη θέση στις προθέσεις ψήφου. Γι’ αυτό ο δικτάτορας διέταξε να μου ασκηθεί δίωξη, είναι η εκδίκησή του εναντίον του λαού», είχε υποστηρίξει ακόμη.

Συνολικά επτά υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την προεδρία και άλλοι 39 αντιπολιτευόμενοι συνελήφθησαν τους μήνες πριν από την εκλογική διαδικασία στην οποία ο Ντανιέλ Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών, 76 ετών, εξελέγη για τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, χωρίς πρακτικά κανέναν σοβαρό αντίπαλο.

Κάπου τριάντα αντιπολιτευόμενοι έχουν πλέον καταδικαστεί από τα δικαστήρια, εκ των οποίων είκοσι και πλέον καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 8 ως 13 ετών. Ένας από αυτούς, ο Ούγο Τόρες, ήρωας των ανταρτών που πολεμούσαν τη δικτατορία των Σομόσα, αλλά κατόπιν πέρασε στην αντιπολίτευση στον Ντανιέλ Ορτέγα, πέθανε κρατούμενος τον Φεβρουάριο.

Η επανεκλογή του κ. Ορτέγα δεν αναγνωρίστηκε από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Κριστιάνα Τσαμόρο είναι κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος δε Τσαμόρο (1990-1997), η οποία είχε κερδίσει τον κ. Ορτέγα στις εκλογές του 1990.

Ο πατέρας της, ο δημοσιογράφος Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, είχε δολοφονηθεί στη Μανάγουα τον Ιανουάριο του 1978, διότι εναντιωνόταν στη δικτατορία των Σομόσα, η οποία παρέμεινε στην εξουσία για σχεδόν μισό αιώνα, ως τη νίκη του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN), το 1979.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα