back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τροπολογία 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το τσίπουρο και την τσικουδιά

Διαβάστε επίσης

Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ζητούν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπανάτσιου,Τρύφων Αλεξιάδης, Σταύρος Αραχωβίτης,Σωκράτης Βαρδάκης,Γιάννης Γκιόλας,Σουλτάνα Ελευθεριάδου,Σάκης Παπαδόπουλος,Γιάννης Σαρακιώτης και Νίκος Συρμαλιένος,αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τους:

«Επειδή η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά.

Επειδή από αυτήν διαχρονικά παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτισθεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά».

Επειδή πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους.

Επειδή τέλος η ίδια η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται ακριβώς στους διήμερους αποσταγματοποιούς.

Συνάγεται ευλόγως ότι η ονομασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα