back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μ. Λογοθέτης: Προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανθρώπινη την καθημερινότητα των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας από την Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρώπη βιώνει μια από τις ταχύτερα  εξελισσόμενες προσφυγικές κρίσεις. Πρόκειται για μια συγκυρία που μας υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τι σημαίνει να χάνει κάποιος τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αφήνοντας την Ευρώπη να αγωνίζεται για να τους προσφέρει φροντίδα, εκπαίδευση και εργασία.
«Όλος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έρχονται. Είμαστε όλοι σε μια κατάσταση σοκ και αναρωτιόμαστε πως αφήσαμε να συμβεί αυτό»,ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάνος Λογοθέτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Τασούλα Επτακοίλη.
Όπως τόνισε, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν έρθει περισσότεροι από 12.000 άμαχοι από την Ουκρανία μέσω των συνόρων μας και κυρίως από τον Προμαχώνα, εκτιμώντας ότι όσο περνούν οι μέρες οι αφίξεις θα αυξάνονται.
Επισήμανε ότι από το σύνολο των 12.000 αφίξεων, οι 90 αφορούν σε βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε δομές ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δέχεται περίπου 230 αιτήσεις για στήριξη, μέσω της ειδικής πλατφόρμας.
«Από αυτούς, τα 100 άτομα φιλοξενούνται ήδη και αναμένουμε να εμφανιστούν και οι υπόλοιποι  σε μια από τις δομές, των Σερρών και της Ελευσίνας, αφού λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες ενώ έχουμε έτοιμες και άλλες δομές σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση».
Πρόσθεσε ότι: «Προσπαθούμε να κάνουμε την καθημερινότητα εκείνων που καταφθάνουν στη χώρα μας πολύ πιο εύκολη και ανθρώπινη. Οι περισσότεροι, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία φιλοξενείται  σε συγγενείς, φίλους, γείτονες και γνωστούς. Υπάρχει μεγάλο ρεύμα από πολίτες που προσφέρουν τα σπίτια τους αν και  προς το παρόν δεν είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Είναι όμως συγκινητικό και το κράτος ως τέτοιο το αντιμετωπίζει».
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της προσπάθεια που καταβάλλεται και από τους Δήμους.
«Υπάρχει συνδρομή από κάποιους ΟΤΑ που έχουν ανοίξει κατασκηνώσεις όπου φιλοξενούνται περίπου 100 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να έχουμε έναν κεντρικό έλεγχο και γι αυτό παρακαλούμε όλους τους Δημάρχους και τους ΟΤΑ να μας ενημερώνουν έτσι ώστε  να έχει το κράτος τη δυνατότητα εποπτείας όλων αυτών των ανθρώπων».
Πάντως, επισήμανε ως το θετικό κομμάτι αυτής της τραγωδίας την   ύπαρξη μιας πολύ ισχυρής ουκρανική κοινότητας στην Ελλάδα που μετρά περίπου 25.00 διαμένοντες στη χώρα μας -πριν ξεσπάσει ο πόλεμος- και οι οποίοι  επιδεικνύουν συγκινητική αλληλεγγύη.
«Είμαστε σε επαφή με αυτές τις κοινότητες οι οποίες μας συνδράμουν μέσω της συνεργασίας με την Πρεσβεία και τα Προξενεία της Ουκρανίας και σε επίπεδο διερμηνεία και σε ότι άλλο χρειαστούμε και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και να επεκταθεί. Σύντομα θα ανοίξουμε και δύο σημεία εξυπηρέτησης- πληροφοριών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, επομένως θα έχουμε και εκεί τη συνδρομή τους. Είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο  της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης να παρέχουμε τα απαραίτητα στους συνανθρώπους μας που καταφθάνουν στην Ελλάδα και δηλώνουν ότι θέλουν να φύγουν».

Τέλος, σχετικά με τις εισροές στα νησιά του Αιγαίου, είπε ότι οι αριθμοί έχουν μειωθεί κατά πολύ με αποτέλεσμα η πίεση για τις εκεί τοπικές κοινωνίες να μην είναι ασφυκτική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα