«Η αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης αλλάζει την Ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, καθώς για πρώτη φορά δημιουργεί ένα κοινό Ευρωπαϊκό χώρο προστασίας, θέση της Ελλάδος που είχα ήδη παρουσιάσει προ έτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Κατερίνα Παπαβασιλείου.
«Η Ευρώπη είχε μια πρωτόγνωρη θετική αντίδραση στην ανθρωπιστική κρίση που δημιούργησε η ρωσική εισβολή. Ενεργοποίησε για πρώτη φορά μια οδηγία του 2001 που δίνει αυτόματα σε όλους τους Ουκρανούς καθεστώς 12μηνης προσωρινής προστασίας με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ΕΕ» υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι «τόσο η Ελλάδα όσο κι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοφανή ταχύτητα ανταποκρίθηκαν στην ανθρωπιστική κρίση. Η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να ανοίξει μια αγκαλιά για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία είναι δεδομένη από όλα τα κράτη μέλη»
Σχετικά με τις έως τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που ενεργοποίησε αυτή την οδηγία. Έχουμε δεχτεί ήδη 13.500 Ουκρανούς στη χώρα μας τις τελευταίες 20 μέρες. Από τις 4 Απριλίου θα ξεκινήσουμε να τους δίνουμε τις ταυτότητες προσωρινής προστασίας, ΑΦΜ,ΑΜΚΑ και να βοηθήσουμε όσους θέλουν προκειμένου να μπορέσουν να βρουν δουλειά στην χώρα μας»
Και πρόσθεσε, «σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βελτιστοποιήσαμε τη διαδικασία εισόδου Ουκρανών πολιτών στη χώρα μας. Δημιουργήσαμε Κέντρο Υποδοχής στον Προμαχώνα, το βασικό σημείο εισόδου. Δημιουργήσαμε ειδική λωρίδα εισόδου. Ανακαινίζοντας άμεσα ένα παλιό κτήριο για να υπάρχει χώρος υποδοχής και με την παρουσία πλέον ιατρικής υποστήριξης. Διαθέσαμε αρχικά τρεις δομές φιλοξενίας», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η δομή στη Σιντική Σερρών, μία καινούργια δομή, χρησιμοποιείται για την ολιγοήμερη φιλοξενία όσων φθάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα».
Αναφορικά με τις δαπάνες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «οι δαπάνες που αφορούν στην εφαρμογή της οδηγίας καλύπτονται από τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Άρα όλα τα υφιστάμενα προγράμματα που ήδη έχει η Ελλάδα, για στέγαση, σίτιση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αιτούντες άσυλο, μπορούμε από την πρώτη μέρα κιόλας και αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου να τα χρησιμοποιήσουμε για τους ανθρώπους που έρχονται από την Ουκρανία. Έχουμε ανοίξει τρείς δομές φιλοξενίας ,έχουμε 15.000 κρεβάτια για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών».
Ως προς την πρόταση που παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος προστασίας, ο υπουργός είπε: «Τον Μάιο του 2021, στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) αναφέρθηκα στην ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος προστασίας, χωρίς εσωτερικά σύνορα με έναν αυτόματο, γρήγορο και μη γραφειοκρατικό μηχανισμό αλληλεγγύης και αναγνώρισης καθεστώτος ασύλου ή όχι. Τώρα πλέον αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα σε όποια χώρα και σε όποια πόλη σε όποιο χωριό επιθυμούν».
Τέλος ο κύριος Μηταράκης μίλησε για μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια πλέον πιο διαχειρίσιμη κατάσταση. «Η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την κυβέρνηση μείωσε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, το εθνικό σύστημα υποδοχής έχει 30.000 κενές θέσεις, χάρη στην ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας. Αντιλαμβάνεστε πως ένα τέτοιο έκτακτο γεγονός δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα σύστημα υποδοχής που είχε φτάσει και ξεπεράσει τα όριά του».