12.4 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

12.4 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ: Απόφαση για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην “απρόκλητη και αδικαιολόγητη” στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Μακρόν: Αναπόφευκτος ένας λιμός αν δεν συνετιστεί η Ρωσία

Για έναν κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερο από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προκληθεί λιμός και παγκόσμια επισιτιστικό πρόβλημα, αν η Μόσχα δεν επιδείξει κάποια υπευθυνότητα.

Το γεγονός, ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος παραγωγός σιτηρών αλλά και άλλων βασικών προϊόντων της διατροφικής αλυσίδας, αποτελεί παράγοντα σοβαρής ανησυχίας, σε βαθμό που ο Μακρόν να χρειαστεί να προτείνει από τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών της δύσης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, κάλεσε τη Μόσχα να επιδείξει υπευθυνότητα και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα