back to top
28.5 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

28.5 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Οι άνδρες τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία ακολουθώντας τις γυναίκες

Διαβάστε επίσης

Οι άνδρες τεκνοποιούν σε συνεχώς αυξανόμενη ηλικία – ανάλογη τάση με τη γυναικεία τεκνοποίηση – και το σπέρμα εμφανίζει μειωμένη γονιμοποιητική ικανότητα και αλλοίωση των ποιοτικών του παραμέτρων με την πάροδο των ετών.
Παράλληλα, πλέον οι άνδρες έχουν μικρότερη σεξουαλική δραστηριότητα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ένα σπέρμα με «καλά» μορφοκινητικά χαρακτηριστικά δεν συνεπάγεται, ότι διαθέτει και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη γονιμοποίησης του ωαρίου και για την μετέπειτα ομαλή εξέλιξη της κυήσεως.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με τίτλο «Υπογονιμότητα Γένους… Αρσενικού», που διοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Conception of Life σε συνεργασία με τη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη χορηγία και την υποστήριξη της Institute of Life – ΙΑΣΩ. Πρόκειται για το πρώτο Συμπόσιο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, που επικεντρώθηκε, αποκλειστικά τον Ανδρικό παράγοντα.
Είναι πολύ σημαντικό, όπως τονίστηκε, ο σύγχρονος άνδρας να φροντίσει για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία που προκύπτει από τους νέους ελέγχους και τεχνικές. Υπάρχουν πλέον εξειδικευμένες εξετάσεις για τον άνδρα, πέραν του καθιερωμένου σπερμοδιαγράμματος, όπως Οξειδωτικό στρες, Κατακερματισμός DNA, κ.α. που μπορούν να προσδώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι δείκτης και άλλων παθήσεων οι οποίες μπορούν, εφόσον διαγνωσθούν έγκαιρα, να θεραπευθούν. Είναι απαραίτητο να κινητοποιούνται οι άνδρες για πληρέστερη κλινική εκτίμηση από σειρά ειδικοτήτων όπως ουρολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενετιστές κλπ. Μέσα από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να ευνοηθεί όχι μόνο η αναπαραγωγική υγεία αλλά και η γενικότερη υγεία του άνδρα. Η έγκαιρη εξέταση του σπέρματος ενδεχομένως να πρέπει να προστεθεί και στη λίστα των καθιερωμένων check up.

Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο άνδρας σχετικά με την έγκαιρη τεκνοποίηση και το πώς ο τρόπος ζωής επηρεάζει την γονιμοποιητική του ικανότητα. Η έγκαιρη κρυοσυντήρηση του σπέρματος αποτελεί λύση για τη διατήρηση της Ανδρικής γονιμότητας και μπορεί να αξιολογηθεί ανά περίπτωση και για συγκεκριμένα περιστατικά. Υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης ακόμα και μεμονωμένων σπερματοζωαρίων, που προέρχονται από άνδρες με σοβαρή ολιγοασθενοσπερμία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Πρέσβειρα Καλής θελήσεως της Unesco και πρόεδρος του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υφυπουργός Υγείας κα Ζωή Ράπτη, ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης καθώς και σημαίνοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, όπως ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Γυναικολογικής Ογκολογίας και Πρόεδρος Ελληνικής Μαιευτικής- Γυναικολογικής Εταιρείας κ. Αλέξανδρος Ροδολάκης, ο Καθηγητής Ουρολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής, Γ.ΝΑ. «ΛΑΪΚΟ» κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης και ο Καθηγητής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής.

 

ΝΙΝΑ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα