back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Ο φωτεινός κόσμος του Θεάτρου Σκιών»: Το ΠΙΟΠ συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εκδήλωση για το Θέατρο Σκιών, στο Ιστορικό Αρχείο του στον Ταύρο, την Τετάρτη 30 Μαρτίου (ώρα 18:30).

Το Θέατρο Σκιών, εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνιστά μια εξελισσόμενη μορφή τέχνης. Ένα διαχρονικό είδος θεάτρου που αν και οι καταβολές του ανάγονται στο παρελθόν, εντούτοις «συνομιλεί» αδιάλειπτα με το παρόν. Έτσι, το Θέατρο Σκιών, με τα απτά του μηνύματα και τον ζωντανό και σύγχρονο λόγο του, αλληλεπιδρά με την επικαιρότητα, διατηρώντας ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μικρών και μεγάλων, αλλά και εμπνέοντας νέους καλλιτέχνες σε πρωτότυπες συνθέσεις και δημιουργίες.

Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα αναδείξουν ακριβώς αυτές τις πλευρές. Ειδικότερα, η θεατρολόγος Ανθή Γ. Χοτζάκογλου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και ερευνήτρια του εν λόγω πεδίου, θα παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή του Θεάτρου Σκιών, τη διαδικασία «εξελληνισμού» του, καθώς και τις σχέσεις του με το θέατρο. Στη συνέχεια, η θεατρολόγος Γωγώ Βαρζελιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, θα παρουσιάσει ανέκδοτο υλικό του καραγκιοζοπαίχτη Βασίλαρου, μεταφέροντάς μας στον ολοζώντανο κόσμο ενός σημαντικού δημιουργού και καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Τέλος, ο θεατρολόγος-καραγκιοζοπαίχτης Νικόλας Τζιβελέκης θα μας μιλήσει για το «σήμερα» του ελληνικού θεάτρου σκιών. Ο κύκλος των εισηγήσεων θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή για το κοινό συζήτηση.

Θα ακολουθήσει παράσταση με τον μπερντέ του Νικόλα Τζιβελέκη και με το μονόπρακτο έργο «Η ευφυΐα του Καραγκιόζη».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Εκδόσεων ΠΙΟΠ, στα 210 3256930, 210 3256924, 210 3256943 (καθημερινά, 12:00-15:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778 Ταύρος
Τ: 210 3418051 | www.piop.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα