back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ -«Θα ενισχύσουμε περισσότερο την Ουκρανία» ( Συνεχής ενημέρωση )

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο, ΗΠΑ και Σύμμαχοι εξετάζουν την πιθανότητα αποστολής στην Ουκρανία αντιπλοϊκών πυραύλων.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας απέναντι στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, και προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος, σήμερα, στις συνόδους κορυφής της ΕΕ και των G7 καθώς και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Την  Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία, χώρα που διαθέτει 800 χλμ κοινά σύνορα με την Ρωσία και φιλοξενεί σχεδόν 2 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες. Στη Βαρσοβία ο Τζο Μπάιντεν και θα έχει συνάντηση και με τον Πολωνό ομολογό του Αντρέι Ντούντα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και στην συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30.

16:59 Οι ηγέτες της Συμμαχίας ανακοίνωσαν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας απέναντι στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, και προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

16:45 ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

Είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

16:18 Την παράταση της θητείας Στόλτενμπεργ στη θέση του γ.γ του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών της Βορειατλαντικής Συμμαχίας

Οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παραταθεί κατά ένα επιπλέον έτος η θητεία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς ΣΤόλτενμπεργκ, έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

15:48 Μητσοτάκης: Η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στην στήριξη της Ουκρανίας

“Είναι σημαντικό ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

14.00 Aξιωματούχος: Η Δύση ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία αντιπλοικούς πυραύλους

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα. «Έχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

13.40 Έκκληση από Ζελένσκι για όπλα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες» όπως τόνισε χαρακτορστικά σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram.

13.11 Συνάντηση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τζο Μπάιντεν αύριο

Την Παρασκευή στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «για να συζητήσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», όπως ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ στο Twitter. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

12:40 Σλοβένος πρωθυπουργός: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων μπορεί να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας καταστροφές

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις», σημείωσε τονίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας». Μάλιστα όπως είπε δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο».

12:14  Ζελένσκι: Ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica τόνισε ότι «ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και ότι «η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται».

O Ζελένσκι στην ίδια συνέντευξη δηλώνει πρόθυμος να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά όχι για να δεχθεί την επιβολή ρωσικού τελεσίγραφου και επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Ασκήστε πίεση στον εισβολέα, αυξήστε τις κυρώσεις, μην αγοράζετε ρωσικά εμπορεύματα, αποσύρετε τις επιχειρήσεις σας από την χώρα αυτή », τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

11:30 ΓΓ του ΝΑΤΟ: Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος

Αντιμέτωποι με την πλέον σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 11 (ώρα Ελλάδας), προκειμένου να καταδικάσουν με όλους τους τόνους τη Ρωσία που θέτει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ισορροπία της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει μήνυμα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», δήλωσε σήμερα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιδεικνύουν πολύ ισχυρότερη αντίσταση από ό,τι ανέμενε», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η όποια χρήση χημικών θα αλλάξει δραστικά τη φύση της σύγκρουσης. «Θα είναι τυφλή παραβίαση του διεθνούς δικαίου με ευρύτατες σοβαρές συνέπειες», δήλωσε. «Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους Συμμάχους του έναντι οποιασδήποτε απειλής», πρόσθεσε.

11:00  Πρωτόγνωρη ενότητα της Δύσης 

Η παρουσία του Αμερικανού προέδρου στην πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών δίνει νέα πνοή στην διατλαντική συμμαχία, χαρακτηρίζει την πρωτόγνωρη ενότητα της Δύσης απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα και επιβεβαιώνει την νέα δέσμευση των ΗΠΑ ως ηγεμονικής δύναμης μεταξύ των δυτικών Δημοκρατιών

Στις Βρυξέλλες, ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους πολιτικούς παράγοντες και ολιγάρχες. Οι ΗΠΑ σταθμίζουν επίσης αλλαγές στη δική τους εμπλοκή στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ το οποίο σήμερα θα ανακοινώσει την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον στρατιωτικών μονάδων σε Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

10:55  Το ΝΑΤΟ θα διαθέτει οχτώ πολυεθνικές μάχιμες ομάδες από τη Βαλτική ως της Μαύρη Θάλασσα

Όσον αφορά στην ΕΕ και τη συζήτηση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τη «Στρατηγική Πυξίδα», η οποία καθορίζει μια προοπτική ασφάλειας και άμυνας για την επόμενη δεκαετία και να  εξετάσουν σενάρια νέων κυρώσεων περιλαμβανομένης της πλήρους η μερικής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Επίσης, σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την αποστολή 6.000 πυραύλων στην Ουκρανία, ενώ η Σουηδία ήδη ανακοίνωσε ότι θα στείλει 5.000 αντιαρματικά βλήματα. Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέβαλε αίτημα την Τετάρτη για την αποστολή ακόμη 2.000 αντιαρματικών όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Μπούντεσβερ και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ διευκρίνησε ότι επιπλέον αντιαεροπορικοί πύραυλοι Strela από τα αποθέματα του στρατού της πάλαι ποτέ ΓΛΔ βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία.

Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας θα εγκρίνουν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ που σημαίνει πρακτικά ότι το ΝΑΤΟ θα διαθέτει οχτώ πολυεθνικές μάχιμες ομάδες από τη Βαλτική ως της Μαύρη Θάλασσα, με δεδομένο ότι έχει ήδη ομάδες σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτνερμπεργκ, αυτή την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία, 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας.

Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας 

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν και νέα μέσα στήριξης στην Ουκρανία, τόσο απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις όσο απέναντι και σε βιολογικές απειλές, ενώ θα θέσουν και την Κίνα προ των ευθυνών της, προκειμένου να μην στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία.

12:00 Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

10:45  H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κορυφαίο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 

Η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει σήμερα στις 5.30μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Προέδρου των ΗΠΑ,Μπάιντεν και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, βλέπουμε τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο στον άμαχο πληθυσμό και να στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ στην καθιερωμένη επιστολή-πρόσκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι «27» θα συζητήσουν πώς θα υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο την Ουκρανία ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία και να εξετάσουν συγκεκριμένη υποστήριξη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν.

10:30 Έτοιμη η ΕΕ για περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του και προσθέτει  ότι πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν».

Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο των Βερσαλλιών να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τώρα να λάβουμε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό για τον ερχόμενο χειμώνα», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πώς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να αμβλυνθεί η πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

10:15 Αύριο Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν το μείζον θέμα του ενεργειακού.

Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες με στόχο τον περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πριν από την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί σε μια σειρά από νέες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης «μιας κοινής δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση επιτέλους της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο», καθώς και «μακροπρόθεσμες προσαρμογές στη στάση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πλευρά». Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναλάβει επίσης περαιτέρω δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα «για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ροή προσφύγων» από την Ουκρανία, είπε ο Σάλιβαν.

10:10 Διχάζουν την Ευρώπη οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Γερμανικό «όχι» για ενεργειακό εμπάργκο

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη αναφορικά με τις επικείμενες νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, για τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία. Η Γερμανία επιδιώκει να επανεξεταστεί η επίδραση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα και να κλείσουν τα όποια κενά. Άλλοι, όμως, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν για απώλεια του μομέντουμ, που θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως ένδειξη ότι η πίεση από την ΕΕ μειώνεται.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει μια εντύπωση κόπωσης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει» είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, καθώς έφτανε στη συνάντηση με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορούμε να κουραστούμε με την επιβολή κυρώσεων».

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν εάν το επόμενο βήμα τους θα πρέπει να είναι μια εντυπωσιακή κίνηση, όπως η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, παρά τις εκκλήσεις από τη Βαρσοβία και τη Βαλτική.

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα