back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταψήφισε το ρωσικό σχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην κρίση, καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα. Τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή.

«Εάν η Ρωσία ενδιαφερόταν για την ανθρωπιστική κρίση, θα σταματούσε να βομβαρδίζει παιδιά και θα έβαζε τέλος στις τακτικές πολιορκίας. Αλλά δεν το έκανε», δήλωσε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ μετά την ψηφοφορία. Η Ρωσία αρνείται ότι εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει κάποιο σχέδιο απαιτούνται τουλάχιστον εννέα ψήφοι και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ).

Η Μόσχα είχε ακυρώσει προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, κατηγορώντας χώρες της Δύσης για εκστρατεία «πίεσης άνευ προηγουμένου» κατά του κειμένου. Οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατέθεσε το σχέδιο αφού η Γαλλία και το Μεξικό απέσυραν τα δικά τους αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, προεξοφλώντας ότι η Μόσχα θα ασκούσε βέτο, αφού ασκούσε κριτική στη Ρωσία για τον ρόλο της στη δημιουργία της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προωθούν ανάλογο σχέδιο προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – που αποτελείται από 193 μέλη και όπου κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν ειδικό βάρος από πολιτική σκοπιά.

«Μέσα σ’ έναν μήνα η Ρωσία προκάλεσε μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ανθρωπιστικές καταστροφές σε όλον τον κόσμο», κατήγγειλε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Εν όψει της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Τόμας-Γκρίνφιλντ πρόσθεσε: «Η αποχή μπροστά στις ωμότητες της Ρωσίας είναι απαράδεκτη. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί».

Η Νότια Αφρική προωθεί ανταγωνιστικό σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση για το ίδιο θέμα, που δεν αναφέρεται στη Ρωσία και τον ρόλο της.

Το σχέδιο της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι έχει 88 υποστηρικτές, αυτό της Νότιας Αφρικής έξι, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της για «άλλο ένα πολιτικό αντιρωσικό σόου» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Προέτρεψε τις χώρες να ψηφίσουν υπέρ του νοτιοαφρικανικού σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι θα «έστελνε μήνυμα στον ειρηνικό πληθυσμό της Ουκρανίας ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίγνωση της κατάστασής του και επιθυμούν να βοηθήσουν».

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ουκρανίας Σεργκίι Κίσλιτσια απηύθυνε έκκληση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Ζητούμε από όλους όσοι τάσσονται κατά του πολέμου να ψηφίσουν μαζί μας.»

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να εξασφαλίσουν περισσότερες από τις 141 θετικές ψήφους που συγκέντρωσε ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη 2η Μαρτίου, στο οποίο αποδοκιμαζόταν η «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και απαιτούσε την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και η Συρία είχαν καταψηφίσει, ενώ 35 χώρες (μεταξύ αυτών και η Κίνα) επέλεξαν την αποχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα