back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25η Μαρτίου: Μεγαλοπρεπής η παρέλαση για τα 201 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης

Διαβάστε επίσης

Με λαμπρότητα και με την παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας αλλά και τη συμμετοχή πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της επανάστασης του 1821.

Μηχανοκίνητα, και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και άλλων σωμάτων ασφαλείας σε άψογους σχηματισμούς κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου στέλνοντας μήνυμα ότι αποτελούν την ασπίδα άμυνας της χώρας.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της φετινής παρέλασης αναφέρονται:

– η εμφάνιση για πρώτη φορά των ελληνικών Rafale στον αττικό ουρανό,

– η διέλευση των νεοαποκτηθέντων θωρακισμένων οχημάτων M1117 Guardian που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από τις ΗΠΑ,

– η πτήση του θρυλικού αεροσκάφους Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευομένου απο αεροσκάφος F-16,

– ο συντονισμός της στρατιωτικής μπάντας της ΑΣΔΥΣ στον ακριβή βηματισμό των παρελαυνόντων Ευζώνων και

η δυναμική διέλευση των στελεχών των ειδικών δυνάμεων -αλεξιπτωτιστών πεζοναυτών, καταδρομέων, βατραχανθρώπων και υποβρυχίων καταστροφέων του Λιμενικού- της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, οι οποίοι μαζί με τη διέλευση τμήματος με τις πολεμικές σημαίες συνταγμάτων και ταγμάτων που έλαβαν μέρος στους βαλκανικους πολέμους και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και του συγκεντρωμένου κόσμου,

– η παρουσία εθνοφυλάκων,

– οι διπλές διελεύσεις πάνω από τον αττικό ουρανό του συνόλου των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τα νεοαποκτηθέντα ελληνικά Rafale να πετούν 3 φορές και τα γαλλικά Rafale που απονηώθηκαν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE να αποδίδουν τιμές.

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων

των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι αδελφές νοσοκόμοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ακολούθησε το μεικτό τμήμα διασωστών. Ακολούθησαν τα μέσα του μηχανοκίνητου Πεζικού, όπου μεταξύ άλλων παρέλασαν τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, τα επιβλητικά άρματα μάχης Leopard, το μηχανοκίνητο Πυροβολικό, το αντιαεροπορικό πυροβολικό, το Μηχανικό, οι Διαβιβάσεις, μία διμοιρία Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας, το Υγειονομικό, τα αντιαεροπορικά συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Τη φάλαγγα των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε η εντυπωσιακή διέλευση του λόχου Ευζώνων και ακολούθησαν σε άρτιο σχηματισμό το τμήμα των πολεμικών σημαιών του Πεζικού και ο διακλαδικός λόχος απόδοσης τιμών με παραδοσιακές στολές. Επίσης, παρέλασαν πεζοπόρα τμήματα των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η δυναμική παρουσία των τμημάτων των ειδικών δυνάμεων (καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές βατραχάνθρωποι, πεζοναύτες), η μονάδα υποβρυχίων καταστροφών του Λιμενικού και η ειδική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών. του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πάνω από τον αττικό ουρανό πέταξαν σε άψογους σχηματισμούς όλοι οι τύποι αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων (Rafale, F-16, M-2000/5 και F-4), μαζί με RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Apache, chinook, NH-90, UH-1H (huey) kiowa warrior, SH-70 και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος και 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος συντονιστικού ρόλου.

Άοπλο τιμητικό τμήμα του γαλλικού Ναυτικού Αγήματος Τιμής (French Navy Guard of Honour) ήταν πάνω στην πλατεία Συντάγματος, κατά την στρατιωτική παρέλαση, συνοδευόμενο από άγημα του Λόχου Φρούρησης και Απόδοσης Τιμών (ΛΦΑΤ) του ΓΕΕΘΑ.

Κ. Σακελλαροπουλου: Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

«Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της μετά την παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021.

Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος «Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε, μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Μιας χώρας ανεξάρτητης και δημοκρατικής, στον πυρήνα, εδώ και χρόνια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «Η επέτειος της Επανάστασης, την οποία τιμήσαμε με τη σημερινή παρέλαση, μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στον χάρτη της Ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για ελευθερία. Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Την ανάγκη να επιστρατεύσουμε «την δύναμη και την αντοχή μας ώστε και πάλι μία διεθνής περιπέτεια να γίνει μία εθνική νίκη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, από τις Βρυξέλλες.

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε έναν θρίαμβο της Ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών. Υπήρξε η αρχή ενός νέου κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη, ο οποίος τελικά σηματοδοτήθηκε από την Ισότητα και τη Δημοκρατία», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η καταπίεση και η άσκηση βίας απέναντι σε έναν λαό όπως συμβαίνει σήμερα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Διακόσια ένα χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επανάσταση του 1821, ως γνήσιο «τέκνο» της εποχής της, διδάσκει ότι η «σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, είναι ο δίκαιος αγώνας των καταπιεσμένων ενάντια στις κοινωνικές τάξεις που, σε κάθε ιστορική περίοδο, εκφράζουν το «παλιό» και «ξεπερασμένο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε στο διηνεκές ότι η ελευθερία ενός λαού προαπαιτεί την απελευθέρωση του από τον φόβο και από την επιχειρηματική λογική της διαχείρισης κινδύνου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του για την σημερινή επέτειο το γραφείο Τύπου του Μέρα25.

Τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής έως την απόδειξη ότι οι δημοκρατίες προσφέρουν στους λαούς μας και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του αυταρχισμού. Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού μας Διαλόγου, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και η περσινή επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα ενισχύσει τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια».

Να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα των αγωνιστών του ’21. Οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις μαζί με τους συμμάχους μας. Οφείλουμε να αντέξουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. «Γιορτάζουμε», είπε, «με μεγάλη λαμπρότητα τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη μεγάλη Εθνική μας εορτή». «Τιμούμε», συνέχισε, «τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη». «Στις μέρες μας», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «αντιμετωπίζουμε μια πλειάδα επικίνδυνων και σύνθετων προκλήσεων. Κρίσεις που απαιτούν δύναμη και ανθεκτικότητα προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς». Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό από όπου κι αν αυτός προέρχεται. Και είμαστε υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κάθε χώρας». Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να έχουμε «πάντα στο μυαλό μας ότι οι μεγάλες νίκες ήρθαν όταν ήμασταν ενωμένοι ενώ οι μεγάλες ήττες ήρθαν, στην ιστορική μας διαδρομή, όταν μαλώναμε».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα