back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Βραζιλία είναι αντίθετη στον αποκλεισμό της Ρωσίας από την G20

Διαβάστε επίσης

Ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι «σαφώς αντίθετη» στην ιδέα να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την οποία προωθούν κυρίως οι ΗΠΑ.

«Είδαμε να εμφανίζονται πρωτοβουλίες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις οντότητες αυτές ή να ανασταλεί η συμμετοχή της.

Η Βραζιλία είναι σαφώς αντίθετη (…) σύμφωνα με την παραδοσιακή μας θέση υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου», εξήγησε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Κάρλους Φράντσα ενώπιον της Γερουσίας κατά τη διάρκεια συζήτησης αφιερωμένης στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι όλα αυτά τα φόρα, η G20, ο ΠΟΕ, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, να συνεχίσουν να λειτουργούν πλήρως. Και για να λειτουργούν πλήρως, πρέπει όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να είναι παρούσες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη να εκδιωχθεί η Ρωσία από την G20. Η χώρα είχε ήδη εκδιωχθεί από την G8 –που έγινε έτσι G7– μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή επαφίεται στην ίδια την G20, σχήμα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον διάλογο ανάμεσα στις παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις της G7 και αναδυόμενους οικονομικούς γίγαντες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Η Ινδονησία, η χώρα η οποία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της G20, γνωστοποίησε χθες Πέμπτη ότι θα παραμείνει «αμερόληπτη». Η Κίνα έχει ήδη εκτιμήσει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να είναι παρόν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη της χρονιάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα