back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κρεμλίνο: Η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε – Σειρά έχει το Ντονμπάς

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς

Παράλληλα, τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του Θεάτρου στη Μαριούπολη στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα η περιφερειακή αστυνομία στο Χάρκοβο ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν κλινική που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού το πρωί στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

19:52 Ερντογάν και Ζελένσκι συνομίλησαν για το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

17:45 Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, κρίνει το Κίεβο

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

14:55 Η Ουκρανία λέει ότι απέκρουσε ρωσική επίθεση στο Σλάβουτιτς

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ολέκσιγ Αρέστοβιτς δήλωσε ότι ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν μια επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Νωρίτερα σήμερα, τοπικές αρχές ανέφεραν πως το Σλάβουτιτς είναι «τελείως απομονωμένο», με τις ρωσικές δυνάμεις λίγο πέρα από τα όρια της πόλης.

Σε μια ανακοίνωση, η διοίκηση της περιοχής του Κιέβου είπε: «Το Σλάβουτιτς είναι πλήρως απομονωμένο. Ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την πόλη».

14:40  ΟΗΕ: Αναφορές για μαζικούς τάφους

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στην Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων για έναν που φαίνεται ότι έχει 200 σορούς.

«Λαμβάνουμε αυξανόμενες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους που βρίσκονται εκεί», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.

Η Μπόγκνερ σημείωσε ότι οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία ξεπερνούν τους 1.035 και πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι αδιάκριτες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές στην σύγκρουση.

14:37 Τηλεφωνική επικοινωνία Τζονσον-Σι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την κατάσταση με την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Tύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

14:24 Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να κλείσει τα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία

Η Ουκρανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. «Το υπουργείο Υποδομών προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκλείσει πλήρως τις χερσαίες και θαλάσσιες διασυνδέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο στο Telegram, κρίνοντας πως αυτά «τα μέτρα είναι αναγκαία» για να «σταματήσει η προμήθεια της επιτιθέμενης χώρας με αγαθά διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».

Το υπουργείο προέτρεψε, επίσης, τους «27» να «αποκλείσουν τη μεταφορά αγαθών και προσώπων» προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία «μέσω του εδάφους της ΕΕ και διαμέσου των συνόρων της», διευκρινίζοντας πως «απέστειλε» ένα «επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

14:11 Η Ουκρανία λέει ότι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν «μερικώς» έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία 

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη του Ντονιέτσκ.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.

13:40 Το Τσερνίχιβ δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με περιφερειακό κυβερνήτη

Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης. «Η πόλη έχει περικυκλωθεί… επιχειρησιακά από τον εχθρό», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

13:20 Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έκανε χρήση βομβών φωσφόρου στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έκανε χρήση βομβών φωσφόρου στην Ουκρανία. «Η Ρωσία δεν παραβίασε ποτέ καμία διεθνή συνθήκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

12:55 Ινδία και Κίνα ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Η Ινδία και η Κίνα συμφωνούν για την σημασία που έχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέπτεται το Νέο Δελχί.

Και οι δύο μεγάλες ασιατικές χώρες θεωρούν τη Ρωσία φιλική χώρα και έχουν απορρίψει τα δυτικά αιτήματα να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

12:20 Μητσοτάκης: Πρόσκληση σε Ζελένσκι να μιλήσει στην ελληνική Βουλή

Πρόσκληση στον Βολοντιμιρ Ζελένσκι να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Βουλή των Ελλήνων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

12:00 Πάνω από 300 οι νεκροί στα ερείπια του βομβαρδισμένου θεάτρου της Μαριούπολης

Περισσότεροι από 300 είναι οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του Θεάτρου στη Μαριούπολη στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

11:24 Βομβαρδισμός κλινικής στο Χάρκοβο: Λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας – 4 νεκροί

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό ρωσικών δυνάμεων σε κλινική που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, σύμφωνα με την περιφερειακή αστυνομία.

11:00 Πυραυλική επίθεση σε δεξαμενή καυσίμων κοντά στο Κίεβο

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Ρωσίας κατέστρεψαν δεξαμενή καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου γνωστοποίησε ότι το χτύπημα έγινε με πυραύλους κρουζ.

10:26 Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τo Μπορισπίλ

Περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο.

10:00 135 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής

Έως το πρωί της 25ης Μαρτίου, 135 παιδιά πέθαναν στην Ουκρανία λόγω της ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας, ενώ 184 παιδιά τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν οι Ουκρανικές αρχές.

09:37 Λονδίνο: Η Ουκρανία ανακατέλαβε πόλεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η Ουκρανία κατέλαβε εκ νέου πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

09:14 Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

08:55 Μεντβέντεφ: Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο

Είναι «ανόητο» να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας,δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

08:33 Ουκρανικός στρατός: Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρονται

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

08:11 Πεντάγωνο: Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο

Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου. «Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», έκρινε ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Κόλιν Καλ.

07:47 Οι αυτονομιστές καταγγέλλουν βομβαρδισμούς στην πόλη Ζολότε

Ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε με το πυροβολικό τη μικρή πόλη Ζολότε, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Καταστράφηκε πολυκατοικία και άλλο ένα κτίριο, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram αντιπροσώπου της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που δεν έκανε λόγο για θύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από τέσσερις οβίδες 122 χιλιοστών.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

07:38 Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Πολωνία 

Στην πόλη Ζέτσνο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, θα μεταβεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

07:29 Ζαχάροβα: «Επικίνδυνα» και «αποσταθεροποιητικά» τα σχέδια του NATO 

«Επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα την «συγκέντρωση δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού. «Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνεται» εξαιτίας των ενεργειών «της συμμαχίας», είπε και έκρινε ότι το NATO επιβεβαιώνει τον αντιρωσικό του προσανατολισμό.

07:00 Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.

Η ΕΕ καλεί να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.

Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση». Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη «των άμεσων αναγκών της».

Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ

«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Ζντένεκ Νέκουλα στην Πράγα.

Ωστόσο «σχεδιάζουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβουμε για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών, τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων μας» προσέθεσε.

Παράλληλα, επισκέφθηκε κέντρο υποστήριξης προσφύγων από την Ουκρανία.

«Η συνεργασία με πνεύμα πρωτοφανούς αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού μας έκανε πιο δυνατούς. Το πνεύμα αυτό θα μας καθοδηγήσει και πάλι κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, την οποία είμαι βέβαιη ότι θα ξεπεράσουμε μαζί» ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Υγείας Βλαστίμιλ Βάλεκ σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται για τη διασφάλιση ιατρικής περίθαλψης σε όσους εγκαταλείπουν τη Ουκρανία, «μεταξύ άλλων μεταφέροντας ασθενείς που χρήζουν επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης από τα κράτη μέλη των οποίων τα νοσοκομεία υφίστανται πίεση σε άλλα κράτη μέλη μέσω του μηχανισμού αλληλεγγύης της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα