26.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

26.8 C
Athens
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Ουκρανία: Η Ρωσία επικεντρώνεται στο Ντονμπάς – Ο Μπάιντεν συναντά πρόσφυγες στην Ουκρανία

Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρώτη φάση του πολέμου έχει ολοκληρωθεί και ότι τώρα θα επικεντρωθεί στην “πλήρη απελευθέρωση” του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας -ανακοίνωση που θεωρείται ως πιθανή ένδειξη αλλαγής στρατηγικής, έπειτα από την αποτελμάτωση της εισβολής, και που αξιολογείται από δυτικούς αξιωματούχους ως έμμεση παραδοχή της Μόσχας ότι η στρατηγική που είχε χαράξει πριν την έναρξη του πολέμου έχει αποτύχει.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επανακαταλάβουν την Χερσόνα, στα νότια της χώρας -μία από τις πρώτες πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν οι ρωσικές δυνάμειες τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η Ρωσία να συνεχίσει τη χρήση ισχυρής δύναμης πυρός έναντι των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειές της. Παράλληλα, το υπουργείο δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει την εξάρτησή της από τα μη επανδρωμένα drone, εκτιμώντας ότι αυτό σημαίνει πώς οι σθεναρή αεροπορική άμυνα των Ουκρανών αναγκάζει τη Ρωσία σε αποφυγή διακινδύνευσης των πιλότων της.

Συμφωνήθηκε η δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές πρώτης γραμμής

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη όταν ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ρωσικές απώλειες

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα “ισχυρά πλήγματα” που έχει δεχθεί η Ρωσία έχουν επιβραδύνει την προέλαση των στρατευμάτων της, λέγοντας ότι, μέχρι στιγμής, έχουν χάσει της ζωή τους 16.000 ρώσοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (η δεύτερη φορά από την αρχή της εισβολής), ο αριθμός των νεκρών ρώσων στρατιωτών είναι 1.351 και των τραυματιών 3.825.

Άμαχοι

Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, από την αρχή του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους 136 παιδιά και έχουν τραυματιστεί 199.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 1.081 άμαχοι (ανεξαρτήτου ηλικίας) έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.707 έχουν ταυματιστεί, επισημαίνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ μεγαλύτερος.

Μπάιντεν στην Πολωνία

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας του ταξιδιού του στην Ευρώπη που ως στόχο έχει τον συντονισμό των ΗΠΑ με τους εταίρους τους, επισκέπτεται την Πολωνία, όπου θα συναντηθεί με τον πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθεί η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 1 δις δολαρίων στην Πολωνία, με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών και η πρόταση του Ντούντα για παράδοση σχεδόν 30 πολεμικών MIG της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία, τα οποία ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αρνούνται η μεταφορά τους να πραγματοποιηθεί μέσω μίας αμερικανικής αεροπορικής βάσης, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκαλούσε κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία, πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον.

Δομινίκη Διαμαντοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img